Növényvédelem 2022. szeptember 29.

Új kórokozó a szemescirokban

A napraforgóból már jól ismert hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) az idei aszályos évben a szemescirokban is megjelent, sőt elérte a gazdasági kártételi küszöbértéket is. A KITE Zrt. Innovációs Központjának szakemberei bukkantak a forradalmi felfedezésre.

A szemescirokban a fertőzés jellegzetes tünetei a napraforgóhoz hasonlóan a virágzást követően jelentek meg, az azt megelőző időszakban a fertőzött növényeken csak enyhe sárgulás volt tapasztalható. A virágzást követően a növények foltokban elkezdtek hervadni, majd száradni. A tünetek alapján a hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina) fertőzés augusztus második felében már egyértelmű volt, ugyanis ekkor már a növények gyökérnyaki részében, majd a szárában is megjelentek a mikroszkleróciumok. Szeptember elején a fertőzött foltok már távolról is érzéklehetők voltak, mivel a fertőzött növények az első (talaj közeli) nódusz közelében eltörtek és a talajon feküdtek.

A hamuszínű szárkorhadás által okozott kár szemescirokban
A hamuszínű szárkorhadás által okozott kár szemescirokban
fotó: KITE Innovációs Központ

A hamuszínű szárkorhadás fertőzése a köztermesztésben lévő cirokfajtákban eltérő mértékű volt, ami a fajták eltérő fogékonyságára enged következtetni. A fajtaérzékenység tekintetében nincs információnk, ezért a fajta-fogékonyság és annak mértékének tisztázása vizsgálatokat igényel.

A hamuszínű szárkorhadás jelentős mértékű fertőzése a szemescirokban elsősorban az idei extrém aszályos időjárásnak köszönhető. Az évjárathatás mellett nem szabad azt sem figyelmen hívül hagyni, hogy a napraforgóban már évek óta növekszik a hamuszínű szárkorhadás mértéke és ezzel együtt a talajok mikroszklerócium fertőzöttsége.

Az idei év tanulságaként megállapítható, hogy a hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) veszélyes polifág kórokozó, a kártételi potenciálja a cirokban is jelentős.

 

Főkép:

A hamuszínű szárkorhadás mikroszkleróciumai a cirok szárában

fotó: KITE Innovációs Központ