Növényvédelem 2024. július 08.

Károsító-előrejelzés, aktuális helyzetkép - 28.hét

Az elmúlt hét időjárása kedvezett a kártevők számára, az atkák felszaporodása szinte minden kultúrában észlelhető volt.

Veszélyes polifág károsítók

A mezei pocok populáció mérete rejtetten, de folyamatosan nő, a betakarított gabonatarlókon a pocok fertőzöttség mértéke jellemzően közepes mértékű.

A károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza:

A búza betakarítása a végéhez közeledik.

Őszi árpa:

Az őszi árpa betakarítása befejeződött.

Napraforgó:

A meleg időjárás továbbra is kedvez a szár- és levélbetegségek terjedésének. A fehérpenész foltokban megjelent és a szárközepi fertőzés intenzíven terjed. Az alsó leveleken a kétfoltos takácsatka, a tányéron a mezei poloskák tömeges jelenléte és kártétele figyelhető meg.

Kukorica:

A kukoricatáblákon kukoricamoly első nemzedékének lárvakártétele szélsőségesen alakul, szórványosan erős fertőzések is kialakultak. A kukoricabogár az idén elsősorban a kései vetéseken és a hosszabb tenyészidejű fajtákon okoz jelentősebb károkat. A kukoricában az alsó leveleken a takácsatkák tömegesen megtalálhatóak.

Szója:

A szójában a csapadékos időjárás miatt megjelentek a baktériumos betegségek, a fehérpenész illetve a csapadékosabb területeken a peronoszpóra. A takácsatka terjedése itt is felgyorsult.

Cirok:

A cirokban a sok csapadék hatására több helyen is megjelent a Pseudomonas-os levélfoltosság. Az állományokba elkezdődött a levéltetvek felszaporodása.

Védekezési javaslat polifág kártevők

A mezei pocok ellen a kalászosokban a betakarítást követően elvégzett gyors és szakszerű tarlóápolással tudunk védekezni.

Védekezési javaslat napraforgóban

A napraforgóban a csapadékosabb területeken, indokolttá válhat a második gombaölő szeres kezelés elvégzése a virágzásban. A kezelésre a Picasso Active 1l/ha dózisát javasoljuk. A Picasso Acive felhasználható a Nebih 6700/0058909/2024 ikt. számú határozatában 2024.06.21.-07-21. szükséghelyzeti engedély kapott légi kijuttatásra, az engedélyokiratban foglaltak szerint.

 

Védekezési javaslat kukoricában

A kukoricabogár imágók ellen a Detector készítményt javasoljuk, méhkímélő technológiával kijutattva illetve a zártabb állományokban acetamiprid hatóanyagú készítményekkel kiegészíve. A vetőmag előállításban a takácsatkák elleni védekezésre a Pyranica 20 WP 0,5kg/ha dózisát javasoljuk.

Védekezési javaslat szójában

A szójában a csapadékos meleg időjárás miatt a baktériumos betegségek ellen a virágzásig a Champion 2 FL javasoljuk. A gombás eredetű megbetegedések ellen a Picasso Active 0,0-1l/ha dózisát ajánljuk. A vetőmag-előállításban a takácsatka elleni védekezésre a 6700/0018287-2/2024 számú szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező Flumite használata vált indokolttá.