Növényvédelem 2024. május 28.

Károsító előrejelzés, aktuális helyzetkép - 22.hét

Az elmúlt héten országszerte hullott csapadék, mely a mennyiségtől függően többé-kevésbé enyhítette az aszályt. A csapadék hatására a rozsdagombák terjedése újból lendületet vett.

Veszélyes polifág károsítók

A mezei pocok populációja folyamatosan nő, rövidesen elkezdődik a pockok betelepedése a kapás kultúrákba.

 

A károsítóhelyzet várható alakulása

   Repce

A repcében a lisztharmat terjedése volt megfigyelhető, több táblán már a becőkön is megjelent a micélium bevonat. Az extrém erős fertőzésektől eltekintve jelentős kárt már nem okoz.

  

  Őszi búza

Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően a vörösrozsda és a hálózatos levélfoltosság terjedése felgyorsult, a fogékony fajtákban már a zászlóslevélen is megjelent a fertőzés. Az őszi búza a teljes, néhol már korai viaszérés fenológiai állapotában van.

 

   Őszi árpa

Az őszi árpa érése elkezdődött, a fajták többsége már a viaszérés állapotában van. A gombabetegségek közül a törperozsda dinamikus terjedése volt megfigyelhető.

 

   Napraforgó

Az elmúlt hetekben hullott csapadék hatására a napraforgóban intenzív gyomosodás volt megfigyelhető. A kedvező időjárás miatt a levéltetvek kolóniái is megjelentek a levélfonákon és intenzíven növekednek. A napraforgó peronoszpóra szórványosan a csapadékosabb területeken megjelent.

 

   Kukorica

Az elmúlt hetekben hullott csapadék hatására tömegesen kelnek a gyomnövények. A kukoricában a gyomirtás jelenleg a legfontosabb növényvédelmi beavatkozás.

 

   Szója

Az elmúlt hetekben hullott csapadék  hatására a szója állományok szépen kelnek, a kikelt állományok erősen gyomosodnak.

 

   Cirok

A cirokban a gyomosodás mértéke a preemergens gyomirtást követő bemosó csapadék mennyiségétől függ.

Védekezési javaslat polifág kártevők
A mezei pocok ellen a kalászosokban és a lucernában jelenleg nem tudunk hatékonyan védekezni. A kapás kultúrákban a betelepdést csak az ismételt sorközműveléssel tudjuk lassítani.

Védekezési javaslat napraforgóban

A napraforgóban időszerű a posztemergens gyomirtás elvégzése, a védekezésre a Express 50 SX , Evorelle Express készítményeket javasoljuk. A levéltetvek elleni védekezésre a Vantex CS -t Mospilan SG-vel kiegészítve javasoljuk.

Védekezési javaslat kukoricában

 A kukoricában a gyomirtásra a gyomflóra figyelembevételével a Mester Pack, Sulcontrol, Diniro Gold, Diniro Flex, Magellán készítményeket javasoljuk.

Védekezési javaslat szójában
 A kikelt szójában tömegesen kelnek a gyomnövények, ahol nem volt preemergens gyomirtás vagy a csapadékhiány miatt nem hatott, célszerű a posztemergens kezelések időbeni elvégzése. A kezelésre a Refine 50 SX és Pulsar 40 SL készítményeket javasoljuk.