Növényvédelem 2024. április 02.

Károsító-előrejelzés, aktuális helyzetkép - 14.hét

Az elmúlt hétvége májust idéző hőmérsékleti értékeinek hatására a károsítók aktivitása is fokozódott.

Veszélyes polifág károsítók

A mezei pocok szaporodási ciklusa az enyhe, napos időjárás hatására beindult, ezért a populáció mérete és a kártétel növekedésnek indult. A dús vegetáció a pocok kártételét egyelőre elfedi, csak az erősen fertőzött foltokban észlehető.

A károsítóhelyzet várható alakulása

   Repce

A repcefénybogarak a felmelgedés hatására tömegesen jelentek meg a táblákon, és a még ki nem nyílt bimbókat károsították. A repce virágzása is berobbant, ez valamelyest mérsékelte a fénybogarak kártételét. A repcebecő-ormányos is megjelent a táblákon, melynek az egyedszámát figyelemmel kell követni (védekezési küszöbérték 1 db becőormányos/virágzat).

   

   Őszi búza

Az őszi búzában a vetésfehérítő imágók az egész országban tömegesen rakják a tojásokat, a déli országrészben elkezdődött a tömeges lárvakelés. A gombabeteségek közül a lisztharmat és a rozsdák felfutása figyelhető meg. Amennyiben az elkövetkező hetek időjárása kedvező lesz a gombák számára, erős felszaporodásra kell számítanunk.

 

   Őszi árpa

Az őszi árpában szintén folyamatos a vetésfehérítő tojásrakása, a déli országrészben tömeges a lárvakelés. A gombabetegségek közül a lisztharmat és a hálózatos foltosság felszarorodása figyelhető meg. A hálózatos foltosság már több táblán elérte a védekezési küszöbértéket, ezért el kell kezdeni a gombaölő szeres védekezést.

   Napraforgó

A déli országrészben elkezdődött a naprafogó vetése, a talajlakó kártevők a talaj felső rétegében megtalálhatók, ezért a talajfertőtlenítés elvégzése indokolt.

Védekezési javaslat
A repcefénybogarak és a repcebecő-ormányos elleni védekezés időszerű, a védekezésre az acetamiprid, illetve a tau-fluvalinát hatóanyagú rovarölő szerek használatát javasoljuk.

Védekezési javaslat

Az őszi búzában a rozsdabetegségek elleni védekezésre fel kell készülni. Az őszi árpában a hálózatos foltosság erős fertőzése esetén már csak a kombinált hatóanyagú készítmények adnak megfelelő védelmet, ezért a védekezésre a Revycare-t javasoljuk. A vetésfehérítő elleni védekezésre a Vantex CS-t javasoljuk a méhekre vonatkozó óvintézkedések betartása mellett.