2024. március 02.

Útmutatás a zöldségtermesztésben

A feldolgozóiparban érdekeltek részére szervezett évindító értekezletet a KITE Zrt. karöltve a van Waveren Saaten GmbH nemesítőházzal február 29-én, Hajdúszoboszlón. A tartalmas szakmai nap előadásai a zöldségtermesztés területe köré csoportosultak, kiemelt hangsúlyt fektetve a precíziós technológiákra, a biológiai megoldásokra és az ipari zöldségnövények nemesítésének feladataira.

A program megnyitóján Sira Márk kertészeti üzletág-igazgató köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Hadászi László innovációs főigazgatónak, aki ismertette a KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszerét. Ma a PGR az alapműveléstől a betakarításig kínál precíziós megoldásokat a szántóföldi zöldségtermesztés területén is, mellyel jelentős hozamnövekedést érhet el a gazdálkodó. A KITE Zrt. által felkínált szolgáltatáscsomag mögött adatkon alapuló informatikai háttér áll, melynek kezelhetőségében mára 14 alkalmazás nyújt segítséget. Ezek között van az idén Digitalizáció kategóriában Hazai Termékfejlesztési Különdíjban részesült PGR öntözésirányítási rendszere és alkalmazása is, melyről bővebben Dr. Riczu Péter digital AG. project manager tartott beszámolót.

Szántó Fruzsina, kertészeti szaktanácsadó és Csilek Attila, termékmenedzser a biostimulátorok alkalmazására és biológiai megoldásokra hívta fel a figyelmet, melyek alkalmazhatók az ipari zöldségkultúrákban is. Előadásukból kitűnt, hogy napjainkban rendkívül fontos az előrejelzéseken alapuló megelőző jellegű védekezés, mellyel elkerülhető a kémiai beavatkozás növényeink megvédése érdekében. A hasznos élő szervezetek alkalmazása mellett, nem elhanyagolható azoknak a biostimulátoroknak a szerepe sem, melyek nagyban segítik a növény tápanyag felvételét. Ilyen a Dell” Agro Plus, a Natural ForceTM és a GREEN LAST Veg növénykondicionáló készítmény, melyekről részletesen Csilek Attila beszélt.

A rendezvény második etapja Nagy Tamás, termékmenedzser előadásában a KITE speciális betakarítógép portfóliójának ismertetésével kezdődött fókuszba helyezve az Oxbo borsó betakarító gépeit. Az ehhez szükséges karbantartásról, a téli nagyjavításról Fecsó Tamás, központi vevőszolgálati mérnök és Szobota Dániel, központi after-sales vezető osztotta meg tudását annak érdekében, hogy a betakarítógépek mindig üzembiztosak maradjanak.

Társszervezőink a van Waveren Saaten GmbH nemesítőház képviseletében az ipari zöldségnövények nemesítés feladatairól tartottak tartalmas előadást termelői és feldolgozói szemszögből megközelítve. Ezt követően a kínálatban megjelenő új növényfajt Tóth Sándor, zöldség ágazati vezető mutatta be. A KITE Zrt. kínálatában elérhetővé vált az úgynevezett WIM kereskedelmi névvel ellátott csemegekukorica hibrid, melyet erős növekedés, nagy földfeletti rész és nagy gyökértömeg jellemez. Mindemellett kiváló betegségtoleranciával rendelkezik, különösen a kukorica csíkos mozaik vírussal (MDMV) szemben.

A szakmai nap utolsó előadójaként Csiha Attila, ágazati vezető Megfizethető szaktudás csomagokban mérve” című előadásában prezentálta azokat a csomagajánlatokat, melyek március 1. és 18. között elérhetőek a KITE Zrt. ajánlatában. Végül puding helyett a kukorica próbájával zárult a nap, ahol a jelenlévők meg is kóstolhatták a bemutatott csemegekukoricát.