2024. június 27.

Tradíció és modern technológia találkozása: lovaspóló és gépbemutató Etyeken

Festői környezetben az etyeki Móró Birtokon rendezték meg ötödik alkalommal június 22-én, szombaton a Hungaria Polo Masters Kupát, melyen 11:7 eredménnyel a KITE lovaspóló csapata vihette haza a trófeát.

A nívós alkalomra a KITE Zrt. Környezetápolás-technikai Üzletága gépbemutatóval is készült, ahol a Carello TR5 négyüléses elektromos jármű és a John Deere XUV855M S4 Crossover Gator többcélú terepjármű került kiállításra. Ezenkívül Móró Lajosnak, a birtok tulajdonosának környezetápolási gépei is emelték a kiállítás színvonalát, melynek keretében a John Deere 3045R traktort és a John Deere Z950R „0” fordulósugaras fűnyírót tekinthették meg a rendezvényre látogatók. Utóbbi kiemelkedő hatékonysága szemmel látható volt, hiszen a verseny előtt a pálya előkészítése is ezzel a fűnyíróval történt. Az esemény közben jó szolgálatot tettek az osztrák Carello márka szállítójárművei, melyek a vendégek és a gyermekek körében különösen népszerűnek bizonyultak. Az elektromos szállítójárművek amellett, hogy széles körű felhasználást tesznek lehetővé, környezetbarát kialakításuknak köszönhetően rendkívül csendes motorral felszereltek, így sem a beszélgetéseket, sem a lovakat nem zavarták.

A rendezvény kezdetekor Besenyei Péter műrepülő világbajnokunk – aki, maga is több John Deere gép büszke tulajdonosa – tett néhány kört a pálya fölött repülőjével, majd később felesége társaságában részt is vett a rendezvényen saját oldtimer autóját bemutatva, ezzel is emelve a rendezvény fényét. A sikeres lovaspóló kupához minden adott volt és még az időjárás is kedvezőre fordult a KITE, a Vadvilág Magazin, a TVT és az Aston Martin csapatoknak, melyek közül a KITE csapata került ki győztesen.

A lovaspóló rendezvényeken a sport szeretete, a hagyományok ápolása és az elegancia összefonódik, így természetesen nem maradhatott el a kalapszépségverseny sem, melyen a hölgyek mutatták be különleges fejdíszüket, aminek viselését megkövetelte az ünnepi alkalom. Mindemellett veteránautó bemutatót is megtekinthettek a vendégek, mintha csak időutazás részesei lennének, visszarepítve őket a múlt század autócsodáinak világába.

A királyok játékának is nevezett lovassport régebbre tekint vissza, mint gondolnánk, hiszen közép-ázsiai, majd tibeti, perzsa és a török harcosok is játszották. Magyarországon 1896-ban vetette meg a lábát a lovaspóló, mely 20 év alatt világszínvonalúvá nőtte ki magát. A magyar lovaspóló válogatott 1936-ban a berlini olimpián is megmutatta tehetségét, majd a sikereknek a II. világháború vetett véget. A rendszerváltás után újból fellendült a lóbarátok egyik legszebb és legnehezebb sportja, mely egyben a lovas hagyományok előtt is tiszteleg.