2024. július 01.

Kísérletekben bizonyított kertészeti technológiákat mutatott be a KITE Zrt.

A KITE Zrt. Derecskei Kertészeti Telephelyén nagyszabású gyakorlati bemutatót tartottak olyan kertészeti technológiákról, melyeket több éven át kísérletekben teszteltek. A rendezvényen Sira Márk kertészeti üzletág-igazgató és Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Sira Márk nyitóbeszédében köszönetet mondott a szép számmal megjelent érdeklődőknek, majd felidézte, hogy korábban is voltak rendezvények a telephelyen, például a 2019-es paprika bemutató, de most nemcsak zöldségek, hanem gyümölcsültetvények és új technológiák is bemutatásra kerülnek.

A rendezvény fő célja, hogy a látogatók betekintést nyerjenek a KITE Zrt. által fejlesztett és alkalmazott, bizonyítottan hatékony kertészeti technológiákba. Sira Márk hangsúlyozta, hogy a bemutatott technológiák és termékek több évnyi kísérletezés és fejlesztés eredményeként jöttek létre, és már bizonyítottak különböző növénykultúrákban és időjárási körülmények között is.

Hadászi László innovációs főigazgató előadásában részletezte a telephelyen végzett technológiai fejlesztések történetét. Kiemelte, hogy 2010-ben megkezdték a telephely korszerűsítését, mely azóta jelentős átalakuláson ment keresztül és mára a legmodernebb kertészeti technológiákat alkalmazzák itt. Többek között modern fagyvédelmi rendszereket telepítettek, fejlesztették a tápoldatozási technológiákat, valamint bevezették a talaj nélküli termesztést. Hadászi László külön kiemelte a telepen végzett fajtakísérleteket is, amelyek során öt különböző fajta alma termesztését vizsgálták három különböző rendszerben.

Elhangzott, hogy a Derecskei Kertészeti Telephelyen nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatósági szempontokra, különös tekintettel a fenntarthatósági előírások betartására, mint az európai Green Deal, emellett fontosnak tartják az automatizálási technológiák bevezetését. Hadászi László kiemelte, hogy a technológiai fejlesztések során nagy figyelmet fordítanak a mérések és az adatalapú döntéshozatal fontosságára. A jövőbeli célok között szerepel a vegyszerek minimalizálása, valamint a munkaerőhiány és a generációváltás kihívásainak kezelése.

A bemutatón résztvevőknek lehetőségük nyílt megtekinteni a gyakorlatban is a legújabb fejlesztéseket, valamint szakértői előadásokat hallhattak a különböző innovatív technológiákról és azok alkalmazási lehetőségeiről. A rendezvény célja, hogy a kertészeti ágazat szereplői első kézből ismerhessék meg a legújabb trendeket és fejlesztéseket, amelyeket a KITE Zrt. büszkén ajánl a magyar termelőknek.

A megnyitót követően az első helyszínen burgonya termesztéstechnológia kísérletet tekinthettek meg a jelenlévők, ahol a szakemberek különböző burgonyafajtákat, főként a vörös héjú Red Bullet és Romantica fajtákat vizsgálták. Az előző évek kísérletei alapján ezek ígéretesnek bizonyultak a termésnövelés szempontjából. A terület egy része csepegtető öntözéssel, a másik része pedig szórófejekkel van felszerelve, mely lehetővé teszi a két öntözési forma összehasonlítását is. A kísérlet során két új készítményt is teszteltek, amelyek a talajjavítás mellett képesek a terméshozam növelésére is. A burgonyatermesztés jelenleg nehéz helyzetben van Magyarországon, ezért új, versenyképes fajtákkal próbálják növelni a termelést, így az Isterra Kft-vel együttműködve két új külföldi nemesítőház, a francia Germicopa és a dán Danespo fajtáit hozták be és próbálják bevezetni a piacra, mely utat nyithat a sikeres rentábilis burgonyatermesztés eléréséhez Magyarországon.

Gépbemutatóval folytatódott a rendezvény, elsőként a spanyol gyártmányú Mañez y Lozano permetezőgépet vehették szemügyre az érdeklődők. Különlegességét a speciális rácsos kialakítású kifúvónyílásoknak köszönheti, amely légörvényeket hoz létre, ezáltal a permetlé egyenletesen kerül kijuttatásra teljes lombfelületen. A spanyol cég az alkatrészek 85-90 %-át helyben gyártja, ami szintén a gép megbízhatóságáról árulkodik. A következőkben egy holland cég által gyártott önjáró platform kapott figyelmet, ami a gyümölcsszedést és a jégháló manipulálását könnyíti meg. A Kubota dízelmotorral szerelt önjáró platform akár 3 méterre is felemelkedik, mely mögött ládaszállító kocsi helyezkedik el. A ládaszállító kocsi kialakítása megkönnyíti a gyümölcsszedést, hiszen három üres ládát lehet vele szállítani, a teli ládákat pedig az alsó szintre helyezni. Végül a spanyol gyártmányú ózonos permetező mutatkozott be, amely a biológiai növényvédelmet erősíti, csökkentve a növényvédő szerek felhasználását, mivel az oxigén molekulából ózont készít, amelyet vízzel keverve permetez a növényekre.

A KITE Zrt. komplex megoldásokat kínál ültetvénytelepítésre, magában foglalva a jégháló rendszerek kialakítását is, melynek bemutatása szintén a program részét képezte.

Ezt követően az alma termesztéstechnológiai kísérletről is hasznos információk hangzottak el. Az ültetvényt 2022-23-ban újratelepítették olyan ellenálló fajtákkal, mint az Evelina, emellett hagyományos fajták is az ültetvény részét képezik, mint az Idared, Golden, Jeromin és Gala klónok. Az Evelina egy népszerű – a KITE portfóliójában első – klubfajta, ami a Pinova mutációja, jól színeződik és toleráns a varasodással szemben. Az ültetvény fiatal, ezért tavaly gyomirtást főleg kézi és mechanikai módszerekkel végeztek, idén pedig már használták a Halvetic nevű új készítményt is.

A fagyvédelmet meteorológiai állomás segíti, ami SMS-ben értesít fagyveszély esetén, és automatikusan elindítja a fagyvédelmi öntözést. Az öntözőrendszert is korszerűsítették Meganet szórófejekkel, amelyek -6 °C-ig védenek. Emellett kémiai készítményekkel is kísérleteznek, bár idén nem volt érdemi fagy virágzáskor.

Az ültetvények törzsalakítása üvegszálas pálcákkal történik, hogy elkerüljék a fák csúcsának törését. Az öntözőcsövek tisztítására automata öblítő szelepeket használnak, amelyek megkönnyítik a munkát és csökkentik a kézimunka igényét. A csepegtető csövek nyúlásának megelőzésére gumipántokkal rögzítik azokat, hogy ne hullámosodjanak a melegben.

A rendezvény következő állomása a hajtatott paprika és paradicsom termesztéstechnológiai kísérlet bemutató helyszíne volt, ahol többek között olyan fóliasátrat is megtekinthettek és tájékoztatást hallhattak előnyeiről az érdeklődők, melyre pályázati lehetőség nyílik az idei évben.

A korábban szántóföldi zöldségek termesztésére használt területre jelenleg különböző gabonafajtákat, intenzív meggy ültetvényt telepítettek és dinnyetermesztés kezdődött el. A dinnyetermesztés során célul tűzték ki olyan technológiai elemek megtalálását, amelyek magas termésmennyiséget és jó minőséget biztosítanak korai betakarítással. A Grandis görögdinnyére esett a választás, amely korai érésű, kerek, sötét csíkos görögdinnye fajta. Saját gyökéren 7-10 kg, oltva 8-12 kg termést hoz. Alanyt tekintve a Syngenta interspecifikus Vitalley-re esett a választás, amely jó kelési eréllyel és erős gyökérzettel rendelkezik, rosszabb talajokra ajánlott. A speciális fóliatakarás szűri a fotoszintézishez szükséges fényt, így gyomelnyomó és talajmelegítő hatása van, valamint a csepegtető öntözés segíti a termesztést.

Ez után, olyan meggy alany és fajtakísérlet került fókuszba, melynek célja, hogy a meggy ültetvényben teljesen automatizált, emberi kéz érintése nélküli technológia valósuljon meg és önjáró betakarítógéppel szüretelhető legyen az ültetvény. Az ültetést tavaly novemberben végezték kalászos elővetemény után, mély lazítással, tápanyag-visszapótlással és forgóboronálással. Ezerkétszáz-ezerháromszáz fát ültettek, ebből ezerötven került a kísérletbe. Különlegességként emelték ki, hogy az Érdi bőtermő már a sziromhullás kezdetén volt, amikor a Turmalin még zöld-fehér bimbóban, ami fagyveszély szempontjából érdekes lehet. A levélbetegségekre nem fogékony, így a növényvédelem kedvezőbb költségű lehet kevesebb vegyszerfelhasználás miatt.

Ahogy arról korábban is szó volt, a méréseknek és előrejelzéseknek óriási szerepe van a hatékony növénytermesztésben, így a bemutató végéhez közeledve erről is szó esett. Az előrejelzések segítenek a növényvédelmi kezelések optimális időzítésében és a hatékonyság növelésében. A károsítók változó viselkedése miatt szükséges a komplex megközelítés, amely magában foglalja a meteorológiai adatokat és a csapdázási eredményeket is.

A fagyvédelemre visszakanyarodva bemutatásra került az egyedi kialakítású ventilátorral ellátott Tow & Blow szélgép, amely hatékony védelmet nyújt minden növénykultúra számára a kora tavaszi fagyok ellen. A bemutató utolsó állomásához érkezve a Derecskei Kertészeti Telephely tápanyag-utánpótlásáról és az öntözési rendszer kialakításáról hangzottak el fontos információk. Többek között a KITE bemutatta, hogy a Netafim által biztosított rendszert használják öntözésre egy 53 köbméteres tározóval, ami 2 napra elegendő vizet biztosít. A rendszer átfolyásmérővel kontrollálja a víz mennyiségét és folyamatosan ellenőrzi a beállított értékeket. Szennyeződés esetén gyorsan beavatkoznak. Az automatizált rendszer a hőmérsékletet és páratartalmat is figyeli, optimalizálva az öntözést.