2024. május 24.

Két konferencia egy helyszínen

Idén május 22-én az AgroFood, május 23-án pedig az AgroFuture 2024 konferenciáknak adott otthont a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont. Az AgroFuture 2024 rendezvényen a témák a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció köré épültek, melynek kapcsán a KITE Zrt.-től Hadászi László innovációs főigazgató és Szendi Jenő az Öntözési Üzletág igazgatója is részt vett a kerekasztal-beszélgetéseken.

Az Európai Uniós „zöld törekvéseket” a mai napig rengeteg feszültség és kérdés övezi, utóbbira ezeken a platformokon igyekeznek választ adni a szakértők, így a szekcióban kitértek arra is, hogy milyen irányt vehet a következő években az európai Green Deal, hogyan változnak a követelmények, továbbá miként módosulnak a KAP egyes pillérébe tartozó Agro-ökológiai Program feltételei. „Gazdatüntetési hullám Európában: mi lesz a sorsa a Green Deal-nek? – Az Agro-ökológiai Program legfontosabb változásai, agrár-környezetgazdálkodási és ökogazdálkodási pályázatok 2024-ben és 2025-től” című kerekasztal-beszélgetésen a KITE Zrt.-t Hadászi László innovációs főigazgató képviselte.

A nap folyamán számos érdekes téma között természetesen helyet kapott az öntözés szerepe is, mely a klímaváltozás kedvezőtlen hatása miatt egyre több termelőt foglalkoztat. Az Európai Unió célkitűzései között van az is, hogy 2030-ra az öntözött területek nagysága megközelítse a 350 ezer hektárt, ezzel kapcsolatban pedig felmerült, hogy milyen térségekben és mezőgazdasági területeken válhat lehetővé az öntözés a közeljövőben, illetve az állam milyen segítséget, pályázati lehetőségeket nyújt a termelőknek. A kerekasztal-beszélgetés az „Öntözésfejlesztéssel az éghajlatváltozás ellen: az öntözési beruházások támogatásai és könnyítései – Új pályázati lehetőségek és jogszabályi változások 2024-ben” címet viselte, melyen Szendi Jenő az Öntözési Üzletág igazgatója erősítette a hozzászólók körét.