2024. február 22.

Figyelemfelhívás!

Az őszi káposztarepcébe el kell kezdeni az ormányosbogarak elleni védekezést! Az enyhe februári időjárás hatására már a hónap elején elkezdődött az ormányosok (Ceutorhynchus pallidactylus C. napi) betelepedése a repcetáblákra, de a tömeges kopuláció és a tojásrakás időszaka még csak most kezdődik.

A februári átlaghőmérséklet országosan a sokéves átlag felett alakult, illetve a napi maximum hőmérséklet is többször meghaladta a 10-12 °C-ot, mindemellett  gyakran esett az eső, szeles idő volt, ezért az ormányosok a növényi részek közé húzódtak, így csak rövid ideig voltak aktívak.

Az ormányosok elleni védekezési gyakorlatot a rendelkezésre álló hatóanyagok hatásmechanizmusának függvényében kell kialakítani. A jelenlegi kontakt hatású készítmények közül már csak a piretroidok, a felszívódóak esetében a butenolid csoportba tartozó flupiradifuron, a neonikotinoidok növényvédő szereknél pedig az acetamiprid áll rendelkezésre.

Az ormányosok elleni első tavaszi védekezést kontakt (piretroid hatóanyagú) készítménnyel célszerű kezdeni, mivel ekkor még jellemzően alacsony az éjszakai hőmérséklet, a repce levélfelülete és a nedvkeringése sem elegendő a felszívódó készítmények megfelelő hatékonyságához.

A megfelelő hatékonyság elérése érdekében az első védekezést, illetve védekezéseket azokra a napsütéses, szélcsendes kora délutáni órákra kell időzíteni amikor a hőmérséklet meghaladja a 10-12 °C-ot, és az ormányosok a növény levelein érési táplálkoznak, kopulálnak. Ahhoz, hogy a kontakt hatású piretroid hatóanyagok elérjék a céljukat, a készítményeket minimum 300l/ha lémennyiséggel és aprócseppképzésre alkalmas fúvókával kell kijuttatni.

Hadász László, innovációs főigazgató

Nagy László, fejlesztőmérnök