Növényvédelem2020. október 26.

Virtuális Határszemle 8. - PrecSat Extra: Határszemle a világűrből

A PrecSat Extra alkalmazás a KITE Zrt. saját fejlesztésű űrfelvétel-böngészője, melynek célja az, hogy egy adott gazdaság tábláin a növényállomány fenológiáját nyomon tudjuk követni, illetve a vegetációban bekövetkezett változásokat is elemezni tudjuk.

A PrecSat Extra a PrecSat és PrecSat Pro appokban használt Landsat8, illetve Sentinel-2 űrfelvételeket 2016-ig visszamenőleg tartalmazza.

Az űrfelvételek egy általunk fejlesztett letöltő robotnak köszönhetően automatikusan töltődnek le szervereinkre, majd egy – a KITE által létrehozott – modell segítségével elkészülnek az NDVI felvételek. Ezt követően – egy szintén saját fejlesztésű rendszerrel – automatikus módon elvégezzük a felhődetektálást, így jelezve, illetve kiszűrve a felhasználó számára a – vegetációelemzés szempontjából – használhatatlan felvételeket. Az alkalmazás egyik nagy előnye (összehasonlítva a PrecSat és PrecSat Pro-val), hogy nincs korlát az űrfelvételek kiválasztásának tekintetében, ugyanakkor letisztultabb böngészési- és elemzőfelülettel rendelkezik.
Bejelentkezve a PGR fiókunkba, a PrecSat Extra ikonjára kattintva megnyílik maga az alkalmazás, a táblakeresővel és az adott jogosultsághoz kötött táblák kontúrjaival.

Termőképességi információk betöltése a PrecSat Extra-ba

Termőképességi információk betöltése a PrecSat Extra-ba

Az adott tábla kiválasztását követően a rendszer automatikusan a területre nagyít rá. Hasonlóan a PGR térképes alkalmazásaihoz (PrecMet, PrecSat és PrecSat Pro, RTK Assistant), alaptérkép választására van lehetőség, mellyel a jobb vizualizációs lehetőségek válnak elérhetővé. A táblára való kattintást követően az app összegzi az cégcsoport-, gazdaság- és táblainformációkat, emellett megjelenik egy NDVI ikon, melyre rákattintva kezdetét veheti a vegetációelemzés. Amennyiben készült korábban termőképességi térkép (KITErkép) az adott tábláról, úgy ezt a réteget be lehet kapcsolni. A KITErkép-et a KITE precíziós szaktanácsadói készítik el térinformatikai és geostatisztikai modellek segítségével, elsősorban idősoros űrfelvételek, valamint monitoradatokból származó domborzati és tisztított hozamadatok felhasználásával. Vegetációelemzés szempontjából a KITErkép-ek segítséget nyújtanak a tábla heterogenitásának feltérképezésében, így – sokéves biomasszaadatok alapján – az átlagostól (~100-as termőképességi érték) jobb és átlag alatt teljesítő területek is pontosan lehatárolhatók. A KITErkép réteg és az ahhoz kapcsolódó jelmagyarázat ki- és bekapcsolása bármikor szabadon megtehető.

Ezt követően a Sentinel vagy a Landsat gombra kattintva történik meg NDVI felvételek kilistázása. Első lépésként az évet szükséges kiválasztani, majd a felvétel napját. Ezt követően bekapcsolhatjuk az NDVI felvételt és az RGB kompozitot (valós színes felvétel); abban az esetekben pedig, ha felhő vagy felhőárnyék érinti a táblát, akkor a felhőátfedés réteg is megjelenik és ki- és bekapcsolhatóvá válik. Mivel a felhődetektáló modell globális szinten nem ad 100%-os eredményt, ezért érdemes az RGB rasztert is bekapcsolni és megbizonyosodni a felhőmaszk eredményének helyességéről.

NDVI felvételek kiválasztása

Miután kiválasztottuk a két időpontot, amelyek különbségét 10x10 (Sentinel űrfelvételek esetén), vagy 30x30 m-es (Landsat űrfelvételek esetén) raszterenként szeretnénk megvizsgálni, az „NDVI különbségszámítás” gombra kattintva, néhány másodperc elteltével kiszámításra kerül a különbségtérkép, ahol százalékos formában lesznek láthatóak az eredmények. Ez azt jelenti, hogy pontosan megtudhatjuk, hogy az elsőnek kiválasztott felvétel és a második felvétel között milyen irányú (pozitív vagy negatív) és milyen mértékű volt a változás. Ha az adott pixelre kattintunk, a különbség értéke számszerűen is megjelenik. A különbségtérkép a táblahatáron kívüli 30 m-es zónában is végez számításokat.

Két időpont NDVI felvételének különbségtérképe

A felső menüsorban helyet kapott egy „Infó” gomb, amely a kiválasztott NDVI térképek és/vagy kiszámított különbségtérképek megjelenítését teszi lehetővé. Vagyis, ha alaptérképet választunk (pl. távérzékelt felvételről úthálózat térképre – OpenStreetMap – váltunk), akkor a korábban kiválasztott raszteres rétegek (NDVI felvétel(ek), illetve különbségtérkép) nem tűnnek el, hanem az „Infó” gombbal visszahozhatók.

Az applikáció segítségével egy adott táblán nyomon tudjuk követni a változásokat; pontosan lehatárolhatók lesznek az agrotechnológiai hibák, illetve a talaj heterogenitásából adódó foltok, amelyet visszatükröz a növényi biomassza; ezen kívül a jégkár, vadkár hatása is hatékony módon érzékelhető.

További információkért keresse PGR szaktanácsadóinkat és tekintse meg a lenti videót!
 

">