Növényvédelem2020. május 14.

Védelem és stimulálás egy menetben!

A 2020-as mezőgazdasági szezon jelen aktualitása a kifejezetten száraz tavasz. Ezen időjárási körülmény okozta megnövekedett stressz-szint a növényekben egy negatív folyamatot indít el. Ezen segít a Natural Force növénykondicionáló, mely jól kombinálható a Picasso gombaölő szerrel.

Natural ForceTM: Olajtartalom-növelés biztonságosan

Egyes növénykondicionáló készítmények, mint például a *Natural Force, kifejezetten az abiotikus stressz okozta terméskiesések korrigálására hivatott. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy nem csodaszerekről beszélünk, tehát az eső áldásos hatását képtelenek pótolni. Bizonyos körülmények között azonban a vigort oly mértékben tudják növelni, mely által a kultúrnövényünk a szélsőséges időszakot bizonyítottan tovább képes elviselni.  A Natural Force egy rendkívül magas (47%) aminosav-tartalommal rendelkező növénykondicionáló készítmény. Ezen aminosavtartalom nagy része a növény szempontjából kifejezetten értékes, úgynevezett szabad aminosav. A szabad aminosavak magas aránya a gyártástechnológián alapul, mely során a termék alapanyagát biztosító növényi fehérjéket egy biológiai folyamat segítségével aminosavakra bontják szét. Az enzimatikus hidrolízis során a fehérjék közötti peptidkötések fölszakadnak, kialakítva így a rendkívül stabil és egyben jól oldódó szabad aminosavakat. A szabad aminosavak keletkezése során úgynevezett másodlagos metabolitok (vitaminok, fitohormonok) keletkeznek, melyek tovább növelik a termék biostimulátor-hatását.

A KITE Zrt. 2016-2018 között saját kísérleteiben, különböző növénykultúrákban, eltérő termőhelyi körülmények között és különböző évjáratokban vizsgálta a termék növényállományra gyakorolt hatását. Ezen vizsgálatok eredményeképpen egyértelműen megállapítást nyert az a felvetés, mely szerint a Natural Force növényre gyakorolt hatása kettős. Egyrészt, képes a konkurens termékekhez hasonlóan a termés mennyiségének növelésére, másrészt a használatával a növekvő termés minősége is javul. Számos példát láttunk arra vonatkozóan, egyéb növénykondicionáló készítmények esetében, hogy egyes olajos kultúrákban – mint például a HO napraforgó – a biostimulátorok termésnövelő hatása egyértelműen érvényesült. Azonban tovább vizsgálódva az egyéb paraméterekben, azok nem javultak, sőt a kezelt területrészen betakarított termés olajtartalma a kezeletlenhez képest csökkent. Ez a nem megfelelő termékhasználat miatt következett be. A készítmény képes a termés mennyiségét és minőségét is növelni, és virágzásban korlátozás nélkül alkalmazható. A Natural Force széles körben használható, hiszen rendelkezik ökológiai gazdálkodásra vonatkozó minősítéssel, ezen felül a Bio Suisse előírásainak is megfelel. Fontos szempont továbbá, hogy hazánkban azon maroknyi növénykondicionáló termékek csoportjába tartozik, melyek hatósági vizsgálat által bizonyítottan nem jelentenek veszélyt a beporzást végző szervezetekre, így a Natural Forcekijuttatása virágzó kultúrában is lehetséges.

Natural force

A Natural Forcekeverhetőségét tekintve kiemelkedő tulajdonságokkal bír, ebből következően növényvédelmi kezelésekkel könnyen összekapcsolható, kiváló kombinációs partnere a Picassonak.

 

Picasso®gombaölő szer: „profitgarancia” az olajos növények termesztésében

Olajos növényeink termesztésének sikeréhez nagyban hozzájárul a gombabetegségek elleni védekezés. A száron károsító gombák akadályozzák a tápanyagoknak a gyökérből az asszimiláló felületen keresztül történő termésbe jutását, a későbbi fertőzések pedig a repcebecőt és a napraforgótányért károsítva okoznak jelentős termésveszteséget. E gombabetegségek elleni védelmet nehezíti, hogy ellenük igazán hatékonyan csak megelőző kezeléssel vagy a fertőzés nagyon korai szakaszában tudunk igazán hatékonyan fellépni. A dimoxistrobin és boszkalid hatóanyagkombináció kiváló hatékonysággal rendelkezik a repcét és napraforgót károsító gombabetegségek ellen, jelentős termésnövelő hatással is bír azáltal, hogy gátolja az etilén szintézisét a növényben, aminek következtében lassulnak a növény öregedési folyamatai és a stressz által kiváltott kényszerérési folyamatok is.

Ezen két fenti hatóanyag a KITE Zrt. **Picasso termékében található. Hatásmechanizmusuk során a gombák légzését gátolják a mitokondriális elektrontranszport blokkolásával. A hatóanyagok egymást kiegészítve, egymás hatását erősítve, a gombák alapvető anyagcsere-folyamatát akadályozzák, a kórokozók egyazon életfolyamatába, ám más pontokon avatkoznak be, ennek révén megbízható védelmet biztosítanak a gombafertőzésekkel szemben. A Picasso-val történő kezelés hatására a növények fokozzák a tápanyag-felvételüket, anyagcsere-folyamataikat, ezáltal fokozottabban épülnek be a tápanyagok.

Bővebb információkért látogassa meg honlapunkat vagy keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat a következő elérhetőségeken: https://www.kite.hu/kapcsolat

*Natural Force az EURO TSA Srl. bejegyzett márkaneve.
** PICASSO a BASF Hungária Kft. bejegyzett márkaneve.
A növényvédő szereket biztonságosan használja. Felhasználás kizárólag a címke és az engedélyokirat alapján lehetséges! Felhasználás előtt kérjük olvassa el a termék biztonságtechnikai adatlapját!
Tel.: +36-54 480-401