Növényvédelem2020. június 11.

Védekezzünk a levél- és szárfoltosságot okozó gombák ellen a napraforgóban

A sikeres napraforgó-termesztés fontos eleme a levél- és szárfoltosságot okozó gombabetegségek elleni preventív védekezés, melyek a fertőzés időpontjától függően akár 60%-os termésveszteséget is okozhatnak. A jelenlegi időjárás kedvez a gombák fertőzésének, ezért a védekezés elvégzése most indokolt.

A levél-és szárfoltosságok közül az utóbbi években kártétel szempontjából kiemelkedik a fóma (Phoma macdonaldii) és az alternaria (Alternaria helianthi), melyek gyakran együtt jelennek meg. A fertőzés idejének szempontjából az időjárási feltételeknek fontos szerepük van, kedvező a magas, 90% körüli páratartalom (az állományban!), a 20-25 °C hőmérséklet és a cseppfolyós víz jelenléte. A védekezés „klasszikus” időpontja a napraforgó csillagbimbós állapota, amely ugyan a legérzékenyebb állapot, de ekkora már sokszor megtörténik a fertőzés. A kedvező időjárási feltételek esetén már 6-8 leveles állapotban fertőz a diaporte (Diaporthe helianthi), a fekete szárfoltosság (fóma) (Phoma macdonaldii), illetve a vegetáció második felében jelentkező alternaria (Alternaria helianthi), valamint a szár-és tányérkorhadást előidéző szklerotínia (Sclerotinia ssp.) és botritisz (Botrytis ssp.). Szintén a vegetációs idő elején fertőz a hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina), mely ellen védekezni csak a vetésváltással tudunk valamelyest.

Fóma tünete
A fóma tünete virágzást követően

Védekezés

A levél- és szárfoltosságok ellen a Picasso 0,5l/ha dózisa a napraforgó 6 leveles korától kijuttatva hatékony védelmet biztosít. A gombaölőszeres kezeléssel egy menetben javasoljuk a Polybór Plusz kijuttatását, mely a virágszervek fejlődését, differenciálódását serkenti.

A Picasso hatékonysága a levél- és szárfoltosságot okozó gombák ellen:

Gombaölőszer

Diaportés szárfoltosság és korhadás

Fekete szárfoltosság

Alternáriás levél- és szárfoltosság

Szürkepenészes szár- és tányérrothadás

Fehérpenészes szár- és tányérrothadás

Picasso

X

X

X

X

X