Öntözés 2024. február 19.

Valmont hajtómű felújítás

A klímaváltozás hatásai az utóbbi években egyre hatványozottabban jelentkeznek a mezőgazdasági termelésben, ezért nagyon fontos, hogy a termelési ciklust egy jól felkészített, szükség esetén azonnal bevethető öntözőberendezéssel kezdjük el, ami a lehető leghatékonyabban juttatja ki az öntözővizet.

A KITE Zrt., mint a Valmont hivatalos magyarországi disztribútora, évekkel ezelőtt elkezdte az öntözőberendezések életútjának követését. Minden évben az öntözési szezon befejezését követően átvizsgálási program keretein belül alapos állapotfelmérésen esnek át a gépek, hogy a problémák ne az öntözési szezonban jelentkezzenek, hanem megelőzhetőek legyenek.

A hajtómű a központi körforgó szíve. Ha a hajtómű nem működik, a központi körforgó sem fog működni. Az idősebb öntözőgépek üzemben tartása gyakran jelentős kihívást jelenthet. Az alkatrészhiány és a szervizháttér megnehezíti a gépek fenntartását, de a KITE és a Valmont szolgáltatásai megbízhatóságot tanúsítanak és megoldást nyújtanak ezen a területen. A javítóműhelyünkben már elérhető az öntözőgépek kerékhajtóművének javítása. A beszállított hajtóművek átvizsgálása után – a cserélendő alkatrészeket pontosan megnevezve – partnereink egyedi ajánlattételben részesülnek.

Továbbá lehetőség nyílik géprekonstrukciós szolgáltatásra is. Amennyiben az öntözőberendezésben akár szerkezetileg, akár elektromosan, vagy motorikusan probléma merül fel, a KITE szakemberei megoldást nyújtanak, hogy az öntözőgépe még hosszú időn keresztül megbízhatóan és hatékonyan működhessen. A szerkezeti felújítást tekintve jellegzetesen előforduló probléma lehet a csövek sérülése, emellett számos esetben a szögvasak és a tömítések, a hajtások cseréje is felmerülhet. Az elektromos egységek esetében a toronydobozok teljes felújításán túl lehetőség nyílik az iránytartás avulás miatti javítására, és a vezérlőszekrény teljes cseréjére is. Az idősebb lineárok dízelmotorjainak piacát tekintve egyre nagyobb nehézséget okoz az alkatrész-utánpótlás. Vannak olyan több tízéves motorok, amelyekhez már nem lehet vagy igen nehézkes alkatrészt kapni, így ezek felújítása biztosítja a legjobb megoldást. Ha a javítás még gazdaságosan kivitelezhető, akkor a KITE Szakműhelyben ez a felújítás a lehető legkorszerűbb gépek segítségével történhet meg. Ezeknél a motoroknál, ha nem javítható és nem rendelhető egység megy tönkre az öntözési szezon közben, akkor a termelés olyan mértékű csökkenéséhez, romlásához vezethet az öntözés kiesése, amely egy teljes gépfelújítás árával vetekszik, vagy adott esetben még nagyobb is annál. Erre megoldást jelenthet egy új motor beszerelése, amely bár időt vesz igénybe, de tervezetten el lehet végezni a holtszezonban a termelésből kiesett idő nélkül is.

Külön fel szeretném hívni a figyelmet, hogy van lehetőség a rekonstrukció mellett modernizációs ajánlat kérésére is. Ilyen például a vízvezérlés kiváltása levegős-kompresszoros rendszerre a Corner tagokon. Nagyon fontos, hogy milyen szórófejekkel üzemeltetjük az öntözőberendezéseinket, hogy a rendelkezésre álló öntözővíz a leghatékonyabban kerüljön kijuttatásra. Ez több tényező miatt lehetséges, többek között az elavulás a felső szórófejes, egalizált, nyomás nélküli kijuttatás esetében. Az okok között szerepel a vízkijuttatás fókuszálása a növényre, a párolgás csökkentése szórófej-belógatással és rotáció típusú szórófejekkel, vagy a változó agronómiai kitettség miatt az emelni kívánt öntözési intenzitás. A gép paramétereinek felmérése és megismerése után komplett szórófejcsomag ajánlat összeállítása történik a partneri igényeknek megfelelően.

Gyakran szembesülhetünk más gyártmányú gépek átépítésének szükségességével, legyen szó akár vezérlés- vagy aggregátcsere jellegű munkálatokról. A KITE és a Valmont több évtizedes szakértelme, stabil szervizháttere és alkatrész-ellátottsága biztos háttért nyújt a gazdálkodó partnereknek a döntésük meghozatalához.

A telepítési idejüket tekintve sok öntözőgép esetén változtak a körülmények, mind tulajdon-, mind földviszonyokat tekintve, illetve számos gép gazdát és telepítési helyet is cserélt, így váltak érvénytelenné több esetben is az eredeti géphosszak, a szivattyú- és motorteljesítmények, vagy akár a teljes gépspecifikációk is. A mai gazdasági körülmények között ezeknek az aktualizálása nem csak üzemeltetési szempontból válik hangsúlyosabbá, hanem előnye az is, hogy a modernizációs költségek rövid, akár már 2-4 éves ciklusban megtérülhetnek.

A KITE és a Valmont egyedi szolgáltatásai fontos eszköz partnereinknek abban, hogy idősebb gépeiket hatékonyan és megbízhatóan tartsák működésben a hosszú távú termelékenységet biztosítva. Mindent összefoglalva, a jól felkészített öntözőberendezés befektetés a jövőbe, mivel kiszámítható termelést tesz lehetővé.

Bővebb információkért keresse területileg illetékes kollégáinkat!

Lantos Zoltán, kereskedelmi csoportvezető