facebook pixel

Gépek, eszközök2018. szeptember 28.

Újdonság a JOSKIN-tól: két új csőfüggönyös kijuttató a kínálatban

A JOSKIN két új csőfüggönyös kijuttatóval növeli kínálatát: a Penditwist Basic csőfüggönyös kijuttatóval normál szántóterületekre, és a Pendislide Basic csúszótalpas csőfüggönyös kijuttatóval legelőkre.

Nem titok, hogy a sikeres kijuttatás érdekében a megfelelő mennyiségű hatóanyaggal kell rendelkezni a megfelelő időben és helyen. Ez azonban csak megfelelő kijuttatóval lehetséges. Az egyre erősödő jogszabályi környezetben ezek a kritériumok már nem ajánlások, hanem egyre inkább kötelezővé válnak.

A JOSKIN már hosszú ideje felismerte az igazi lehetőségeket a hígtrágya felhasználásnak és ennek megfelelően kezdte el fejleszteni a kijuttatás technológiáját. A több, mint 30 év alatt jelentős technikai előnyt szerzett a minőségi injektáló eszközök kifejlesztésében, amelyek a tartós és felelősségteljes mezőgazdálkodás eléréséhez szükségesek.

Ez az előny megjelenik a szórókeretes kijuttatók kínálatában is. Cél, hogy a hígtrágya minél kisebb mértékben érintkezzen a levegővel, amennyire ez csak lehetséges. Azzal, hogy a hígtrágyát minél közelebb juttatjuk ki a talajra, megakadályozzuk annak a szétszóródását és jelentősen csökken a párolgás miatti ammónia veszteség. Így jelentősen megnő a nitrogénhatékonyság, ami a nitrogén műtrágyák beszerzési költségeinek csökkenésével jár.

EGYEDÜLÁLLÓ SZÓRÓKERETES CSŐFÜGGÖNYÖK

EGYEDÜLÁLLÓ SZÓRÓKERETES CSŐFÜGGÖNYÖK

Amellett, hogy nagy szakítószilárdságú acélból készül a könnyített vázszerkezetük, ez a két modell teljesen horganyzott az optimális és hosszú távú védelem érdekében. Annak érdekében, hogy kompatibilisek legyen a kis tartálykocsikhoz, a csőfüggönyök munkaszélességét hozzájuk tervezték. Két méretben elérhető mindkét csőfüggöny: 6 m (24 kijuttatóval) vagy 7,5 m (30 kijuttatóval) 25 cm-s sortávolsággal a minél homogénebb hígtrágya-kijuttatáshoz.

A Penditwist Basic és a Pendislide Basic különbözik a meglévő modellektől egyszerűségével és függetlenségével. Ez a két szórókeretes csőfüggöny nem igényel csatlakozó szerkezetet sem hátsó előkészítést. A hátsó 600 mm átmérőjű búvónyílásra könnyen és egyszerűen felszerelhetők.

A két biztosító rudazat közvetlenül a tartály alvázához csavarozható. Emiatt mindkét új modell könnyen felszerelhető új és már eladott tartálykocsikra bármilyen új opció rendelése, felszerelése nélkül. Továbbá mindkettő kompatibilis az Alpina2 és a Modulo2 tartályokkal, abban az esetben, ha a kerekük átmérője kisebb, mint 1820 mm. Akkor is felszerelhetők, ha a tartály rendelkezik csatlakozó szerkezettel.

Kicsi, de komplex!

Lássunk tisztán: az elnevezés „Basic” de ez csak az egyszerű használatot és felszerelést jelenti. A funkciók tekintetében, ezek a modellek nagy számban tartalmaznak olyan megoldásokat, amelyek a legtöbb felhasználónak tetszeni fognak.

EGYEDÜLÁLLÓ SZÓRÓKERETES CSŐFÜGGÖNYÖK

Mindegyik szórókeretes csőfüggöny fel van szerelve:

  • Vízszintes SCALPER darabolóval, amely lehetővé teszi a hígtrágya homogén eloszlását, függetlenül annak típusától. A HARDOX-ból készült pengetartóra szerelt önélező kör alakú pengék rendszerének köszönhetően ez a daraboló nem csak megnöveli a nagy rosttartalommal rendelkező hígtrágya áramlását, hanem összedarabolja azokat és végül egyenletes osztja szét a különböző csövekben.
  • LOCK MATIC biztonsági hidraulikus rögzítő rendszerrel. Szállítás közben a gém automatikus rögzítésre kerül egy, a keretbe épített rögzítő szerkezettel. Ez az automatikus rögzítő rendszer lehetővé teszi a gém kompaktságának megtartását összecsukott állapotban, valamit csökkenti a tartályon végzett módosítások számát.
  • TWIST csepegésgátló rendszerrel. Felemeli a gémet, így megakadályozza, hogy a hígtrágya az útra csepegjen vagy a táblavégi fordulóknál felesleges elfolyjon.
  • Egyenes tömlőkkel. A csepegésgátló rendszer ellenére a daraboló és a talaj között egyenes, toldások nélküli tömlőket használunk, ami biztosítja a folyamatos hígtrágya-kijuttatást.
  • 6” manuális állítható szeleppel könnyen be lehet állítani a kívánt átfolyási mennyiséget.
  • Hátsó ütköző lapos kijuttatóval, mint opcióval, továbbra is lehetséges a kijuttatás az új csőfüggönyök leszerelése nélkül.
  • Független elektrohidraulikus irányítással. Az irányító rendszer valójában az alapfelszereltség részét képezi és közvetlenül a traktorhoz csatlakozik. Csak egy egykörös hidraulikus kör, egy szabad visszatérő kör, a Load Sensing jel és egy elektromos csatlakozás szükséges a pontos működéshez. Semmilyen előkészítés nem szükséges a tartálykocsin. A csőfüggönyöket irányítás nélkül is lehetőség van megvásárolni, ebben az esetben a vontató járműhöz kell csatlakoztatni közvetlenül.

Ezeknek a kiegészítő felszereltségeknek köszönhetően a Penditwist és a Pendislide Basic csőfüggönyös kijuttatók lehetővé teszik a rétek és legelők terméshozamának növelését, miközben a legszigorúbb jogi előírásoknak is megfelelnek. Továbbá minimalizálják a párolgásból adódó veszteségeket és alacsony bekerülési költségüknek köszönhetően minden felhasználónak kiváló megtérülést biztosítanak.

Végezetül: hogyan válasszon?

Attól függetlenül, hogy a két csőfüggönyt azonos alapelvek alapján tervezték, mindkettő különféle speciális igényeket elégít ki:

La Penditwist Basic, először is az agronómiai szempontból fontos, hogy az egyenes csövekkel a talajhoz, a növény szárához közel engedik ki a hígtrágyát a növény növekedésének lassítása nélkül. Ennek a rendszernek köszönhetően a hígtrágyában lévő illékony anyagok és a levegő közötti érintkezés a lehető legnagyobb mértékben csökken. Ezen tulajdonságok alapján ez a csőfüggöny különösen alkalmas a szántóföldek trágyázására.

La Pendislide Basic, ezt a csőfüggönyt a rétek, legelők trágyázására használják. A csőfüggöny kopásálló Ertalon csúszótalpakkal van szerelve, amelyek folyamatos nyomást gyakorolnak a talajra rugók segítségével. A növénytakaró szétnyitásával ezek a csúszótalpak a tápanyagok pontos elhelyezését biztosítják a növény gyökeréhez közel, a levelek és a termés károsítása nélkül.

További jó hír a gazdálkodóknak, hogy ha a jövőben az igényeik megnövekednek vagy idővel fejlesztenének, nem szükséges mindegyik csőfüggöny megvásárlása. Egy átszerelő készlet segítségével a Pendislide csúszkák átszerelhetők a Penditwist csőfüggönyökre is.

További részletekért keresse gépértékesítő kollégáinkat!