Gépek, eszközök2018. szeptember 28.

Szüretelőgép bemutató négy borvidéken

A KITE Zrt. négy borvidéken mutatta be az új PELLENC OPTIMUM szüretelőgép-család 660-as tagját. A Kunsági-, a Mátrai-, a Tokaji- és a Szekszárdi Borvidéken megrendezett bemutatók minden helyszínen számos érdeklődőt vonzottak és nagy sikert arattak.

A KITE Zrt. képviselői elmondták: a PELLENC elsősorban két irányba fejleszti a szüretelőit. Az egyik az, hogy minél biztonságosabb, könnyebb és felhasználóbarát legyen a gép irányítása. Ennek érdekében alakították ki a panorámás fülkét, a kezelőszerveket, és az EASY TOUCH érintőképernyős kijelzőt, amelyen szöveg nélkül, innovatív piktogramok segítségével lehet állítani a gép különböző paramétereit, egyetlen érintéssel. A biztonság és a könnyebb kezelés érdekében felszerelték a gépet borulásgátlással, EASY DRIVE fordulással, mosási funkcióval.

A kezelő biztonsága és az irányítás egyszerűsége mellett a másik fontos fejlesztési irány a szüretelés minősége. Itt a cél egyértelmű: minél jobb minőségű szőlő beszállítása a borászatba. A PELLENC szüretelőgépek ezen a téren is kiemelkednek a mezőnyből.

A szüretelőfej egyik legfontosabb része a rácsos szállítószalag. Itt a válogatás már a szalagnál elkezdődik, ugyanis a must és a bogyók áthaladnak a rácsokon, és egyből a tartályba viszi fel őket a szalag. Így csak az egész fürtök és a levelek mennek át az alsó ventilátorokon, amely sokkal hatékonyabban tud így tisztítani, mert a termésmennyiségnek csupán 15-30%-a megy át alatta, a teljes mennyiség helyett.

Pellenc Optimum 660

A PELLENC szüretelőgépek másik kiemelkedő része a SELECTIV PROCESS 2 válogató rendszer. Ez a válogató rendszer két egységből épül fel. Az egyik a nagy frekvenciájú lineáris bogyózó, ami a hagyományos zúzó bogyózó gépekkel ellentétben sokkal kíméletesebben, nagy frekvenciával mozgó, rázó ujjak segítségével távolítja el a fürtről a bogyókat. A másik egysége a dupla görgősorral rendelkező válogató asztal. Itt a sűrű állású hengereken az apró magvak, éretlen bogyók, egyéb apró szennyeződések kihullanak. A nagyon réstávolságú görgősörön az egész bogyó hullik bele a tartályba, miközben a zöld részek, levelek, levélnyél, kocsánydarabok kidobódnak.

Az érintőképernyő segítségével az összes fontos szüretelési beállítást a fülkéből tudjuk állítani és egy-egy ideális beállítást le is tudunk magunknak menteni. Ezek a fontos paraméterek a rázókarok távolsága, frekvenciája és amplitúdója, az alsó és felső ventilátoros sebessége, a lineáris bogyózó frekvenciája, a görgők gyorsasága vagy éppen a szállító szalag sebessége. A részletes és rendkívül pontos beállítás lehetővé teszi, hogy minden eddiginél szebb minőségben tudjon a gép szedni.

Az Selectiv Process munkájának eredménye olyan minőségű szőlő, amit akár egyből a présbe is lehet üríteni, számos munkaműveletet és a bogyó további törését takarítva meg vele.