Alkatrész2019. szeptember 25.

Pellenc Cultivion – Professzionális eszköz a gyomok elleni küzdelemben

A „magyar tenger” közvetlen szomszédságában a Kab-hegy lábánál két gazdálkodó dolgozik azon, hogy minél ízletesebb, kiváló minőséget termeljen a „Boldogasszony csipkéjének” is nevezett málnából. Kósa Imrével és Dénes Ildikóval a Nagyvázsonyi Gyümölcs Kertészet alapítóival beszélgettünk.

Kérem mutassa be a gazdaságukat! Mekkora területen gazdálkodnak, milyen növényekkel foglalkoznak?

Dénes Ildikó: A Balaton-felvidéken közvetlenül a Kab-hegy lábánál található a gyümölcsösünk a Nagyvázsonyi Gyümölcs Kertészet. Többféle gyümölcs termesztésével foglalkozunk közel 30 hektáron. Málnaterületünk 8 hektár, a szamóca 1,5 hektár, ami mellett 1 hektár körte- és közel 20 hektár dióültetvénnyel rendelkezünk. Teljes területünkkel a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. minősítő szervezetnél vagyunk regisztrálva. Gyermekünk megszületésekor fogalmazódott meg a gondolat bennünk, hogy ökológiai gazdálkodással szeretnénk foglalkozni. Nagyon fontos volt számunkra, hogy olyan gyümölcsöt fogyasszon, amit a ház háta mögötti területre kiszaladva le tud szedni és nincs kezelve semmivel. Ezért vágtunk bele a kedvenc gyümölcseink termesztésébe, ami a málna és a szamóca majd fokozatosan fejlesztettük a gazdálkodásunkat, hogy elérjük a jelenlegi méretet.

Pellenc Cultivion kapát használó partnereink

Milyen fajtákkal foglalkoznak?

D.I.: Többféle fajtával dolgozunk. A málnában a Fertődi zamatos és a Fertődi kármin, ami elsőként elkezdi az érést. Ezen kívül lengyel fajtákat (Polka, Polana, Polesie) telepítettük, és jelenleg van egy új beszerzésünk Angliából, a Versailles. Szamócából a Clery, a Honeoye és a Malga fajtákat termesztjük.

málna bokor pellenc cultivion kapával kezelve

Hol találkoztak először a Pellenc akkumulátoros növényápoló kéziszerszámokkal?

Kósa Imre:A Pellenc kéziszerszámok közül a metszőollókra és a kapára egy véletlen internetes böngészés alkalmával találtam rá. A fellelt videóban nagyon hatékonynak láttam a kapa működését. Utána kinyomoztam, hogy a Pellenc termékek hivatalos forgalmazója a KITE Zrt. és tőlük szereztük be a Pellenc Cultivion típusú kapát.  

Mikor kezdtek el ezzel az eszközzel dolgozni?

K.I.: Idén vásároltuk meg a Pellenc Cultivionakkumulátoros kapát és mellé egy 700-es típusú akkumulátort, amelyeket egyből el is kezdtünk használni a málna ültetvényeken.  A gép a kezdetektől fogva beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Pellenc cultivion munka közben

Korábban milyen eszközökkel végezték el a területeken a gyomtalanítást?

K.I.: Ezt a munkát eddig kézi kapával és rengeteg kézimunka erővel végeztük el. A kezdetekkor még 1,5 - 2 hektár területünk volt, és akkor még rábírtunk arra embereket, hogy kézi kapákkal tisztítsuk meg a területet. Azonban, ahogy egyre többen elmentek külföldre munkát vállalni, nekünk is döntetnünk kellett, hogy vagy fizetést emelünk, vagy növeljük a hatékonyságot és komfortosabb munkakörülményeket biztosítunk. Ezekkel a gépekkel az utóbbit meg tudtuk teremteni.

Miért döntöttek a Pellenc Cultivion elektromos kapa mellett?

K.I.: A Cultivion-ra azért esett a választásunk mivel, hasonló működésen alapuló másik terméket nem igazán lehet találni a piacon. Vannak más technológiai alapon működő forgófejes kapák, amelyek hasonlóképpen működnek, mint egy fűkasza csak az eszköz végére nem damil fej kerül, hanem egy kis kapa. Az ilyen típusú eszközöknek az a problémája, hogy ha a fej forgása közben például a málna tövénél elkap egy hantot, akkor félredobja azt és így akár elvághatja a növényt. Ezzel szemben a Cultivion-nal sokkal precízebb munkát lehet végezni, mivel a gép a fejet csak előre hátra mozogatja, ezzel biztosítva azt, hogy teljesen a tő mellé tudja a kezelő tenni az eszközt és így gyönyörűen megtisztítható a gyomoktól bármilyen kár okozása nélkül.  

Sequence

Miben könnyíti meg a munkát? Milyen előnyei vannak az elektromos kapának?

K.I.: Rendkívül hatékony gép, ami elképesztő módon megkönnyíti a kapálás folyamatát. Könnyű, csendes, gyors eszköz, ami kifejezetten alkalmas precíz munkára is, a növények töve mellett nagyon jól körbe lehet dolgozni a területet anélkül, hogy megsértenénk a kultúrnövényt. A 700-as típusú akkumulátornak a teljesítménye elég nagy. Jóval nagyobb, mint annak az embernek a napi teljesítménye, aki a kapálást végzi. Én nem tudom egy nap alatt lemeríteni.

Összehasonlíthatatlan a kézi kapával végzett kapálással, itt a motor végzi a dolgát. Csak oda vissza kell az eszközt mozgatni és kimondottan haladósan lehet vele kapálni és dolgozni. Nem fárad el az ember úgy a nap végére.

Milyen területteljesítményre képes az eszköz?

D.I.:Számításaink szerint 5 fő munkáját tudtuk kiváltani vele, ami egy elég jelentős megtakarítást jelent pláne hosszú távon. Naponta 1 ember 1 hektár málnaterületet kényelmesen megkapál ezzel a kapával.

A Pellenc Cultivion elektromos kapa mellett számos egyéb termék van, amely kifejezetten hasznos a kertészetek/gyümölcsösök számára. Ezek közül melyek azok az eszközök, amelyek hasznosak lehetnének az Önök gazdaságában?

K.I.: Szívesen vásárolnánk a jövőben elektromos metszőollókat, amihez számunkra szükséges lenne toldásra, mivel a málnában a föld fölött metszünk. Minden további nélkül szívesen használnánk a későbbiekben a magassági ágvágókat és a fűrészeket is a gyümölcsfáknál az eltolt orsós korona kialakításánál. A Selion M12-es kézifűrésszel sokkal hatékonyabban és könnyebben lehet az ágakat levágni, mint akár egy metszőollót erőltetni.

Ezek mellett szívesen invesztálnánk be az Excelion2000 fűkaszába, aminek nagyon nagy előnye, hogy elképesztően csendes, így nincs szükség fülvédőre. Nincs káros anyag kibocsátása és munka közben nem a benzingőzben kell egész nap dolgozni. Az elektromotornak köszönhetően az energia 90%-a hasznosul, így sokkal hatékonyabb, mint egy benzinmotoros gép, ami csupán minden második fordulatra végez munkát.

Az interjú videó anyagát itt tekinthetik meg:

">

Elégedettek-e a KITE Zrt. által nyújtott szolgáltatásokkal és a Pellenc kéziszerszámokkal?

D.I.: Nagyon elégedettek vagyunk a KITE Zrt. szolgáltatásival. Rendkívül jó a szervizhálózat, nagyon gyorsan reagálnak és szakmailag felkészültek. Nagyon szimpatikus az a vásárlási mód, hogy akár elnyújtott fizetési megoldásokkal is megvásárolhatók a termékeik.  Ez egy nagyon pozitív dolog, mert a vállalkozásunkban, és úgy gondolom, hogy a mezőgazdasági vállalkozások nagy részében is, a nyár kezdetekor rendkívül nagy a forráshiány, így ez a megoldás mindenképpen nagy segítség volt számunkra. E mellett nagyon fontos a jó partneri kapcsolat is mert bármi problémánk van, vagy  szaktanácsadásra van szükség, akkor rögtön a kapcsolatunkhoz tudunk fordulni.  

Milyen fejlesztéseket terveznek a jövőben a gazdaságban?

K.I.: A Pellenc eszközöket tekintve, ahogy már említettem szeretnénk vásárolni egy Excelion 2000 fűkaszát. Metszőollókat, amennyiben a jövőben megoldódna az a kérésünk, hogy legyen hozzá egy toldó rész, ami számunkra nagyon fontos. Ezek mellett még gondolkodunk egy újabb kapa beszerzésén.

D.I.: A terveink között szerepel egy pálinkafőző üzem létesítése, hogy az összes megtermett málnát fel tudjuk használni. Korábbi években a termésünk 20-25%-át tudtuk csak szüretelni, feldolgozni vagy frissen értékesíteni. A többit munkaerőhiányból kifolyólag nem tudtuk leszüretelni. Ezt egy málnakombájn-beruházással sikerült megoldani. Most már a szüret is kombájn segítségével történik, így minden szemet le tudunk szüretelni, amiből friss gyümölcsöt értékesítünk a termelői piacokon, illetve szörpöt és lekvárt is készítünk belőle  Ezen felül a megmaradt mennyiségből, szeretnénk málnapálinkát készíteni a saját pálinkafőző üzemünkben.

A KITE Zrt. további kertápolási eszközeiről itt olvashatnak.