facebook pixel

Precíziós gazdálkodás2019. június 03.

Önnek is gondot okoz a belvíz a tábláján? Erre nyújt megoldást a 3D belvízelvezetés

A precíziós gazdálkodás egyik alapvető feltétele a megfelelő szántóföldi körülmények kialakítása. Ez magában foglalja azokat a vízgazdálkodási tevékenységeket, melyek elmulasztása jelentős termésvesztességgel járhat, valamint a talaj kultúrállapotát is negatívan befolyásolja.

Hazánk mezőgazdasági adottsága domborzati szempontból elég változatos, a dombos területektől, az enyhe lankákon át, az extrém sík, mély fekvésű területekig mindenhol folyik gazdálkodás. Dombvidéki területeken az erózió és szedimentáció okozhat problémákat, míg a sík területek mikrodomborzati heterogenitása a belvíz kialakulását segíti elő. Ezekre az időszakos vízborítottságú területekre jellemző, hogy sok éves átlagban sajnos kiesnek a művelésből. Rosszabb esetben a vetés megtörténik, de a tavaszi belvíz miatt kipusztul a növényzet. 

A sík, lefolyástalan területeken kialakuló problémára kínál megoldást a Surface Water Pro Plus úgynevezett árokmód alkalmazása. A már előzetesen begyűjtött háromdimenziós adatok alapján mérnökeink elkészítik a nagy felbontású domborzatmodellt, amely a belvíz-elvezetés megtervezésének alapjául szolgál. Precíziós gazdálkodási szaktanácsadóink folyamatos kapcsolatban vannak partnereinkkel, így a szükséges kiegészítő információkat (tábla melletti csatornák és dűlőutak elhelyezkedése, a táblán belüli mesterséges objektumok pozíciója, helyi specifikációk) folyamatosan begyűjtik, majd átadják a tervezéshez. A táblán belüli belvíz-elvezető vápák megtervezése ESRI ArcGIS térinformatikai szoftverkörnyezetben történik, amely segítségével centiméteres pontossággal számítható ki a tervezett földmunka mélysége, valamint a tervezett csatorna hossza. Bizonyos esetekben akadnak olyan mély fekvésű sík területek is, ahol a belvíz nemcsak bizonyos táblarészeken, hanem a terület akár 70-90%-án is problémát okoz. Ez esetben a megoldás egy árok hálózat tervezése.

A kivitelezésben a John Deere 8345R IVT váltós erőgépe és a Wolverine Extreme vápanyitó eszköze vesz részt. Az SF 6000 antennával felszerelt erőgép az AutoTrac automatikus kormányzással pontosan végig tud haladni a felvett ároknyomvonalon.  Az erőgép kiegészítőinek köszönhetően - a vápanyitón elhelyezett antenna, amelynek feladata érzékelni a szintmagasságot, és az iGrade-vezérlés, mely a traktor SCV-n keresztül automatikusan vezérli az ároknyitó függőleges helyzetét - megadható az árok pontos lejtése, így a víz a lefolyástalan területekről ezeken a kialakított árkokon tud elfolyni a tábla szélén lévő csatornába.

A kivitelezés hatására nem csak a vízzel korábban közvetlenül borított táblarészek, hanem az azzal határos részek is eredménnyel művelhetővé válnak. Megtervezzük, egyeztetjük, kivitelezzük!

                                                                                                                                                                                                              Kecskés Zsolt

precgazd@precgazd.hu

 

A KITE Zrt. komplex szaktanácsadási szolgáltatást nyújt a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének teljes körű kiaknázására.