Gépek, eszközök 2018. május 30.

„Nincs hozzá fogható permetezőgép a piacon.”- interjú a HAGIE-ről

Egy HAGIE STS 12 önjáró permetezőgép tulajdonosával, Szilágyi Sándorral és a gép kezelőjével, Fazekas Miklóssal beszélgettünk tapasztalataikról a permetezőgép kapcsán.

Hol és milyen körülmények között gazdálkodnak?

Hajdú-Bihar megyében, Hajdúnánáson gazdálkodunk 200 hektárnyi földterületünkön, ahol a hagyományos szántóföldi növények mellett alkalmanként mákot, olajretket is termesztünk. Vállalkozásunk nagyobb részét a bérszolgáltatás adja. A HAGIE önjáró permetezőgépünkkel évente nagyságrendileg 7 000 hektárnyi permetezési munkát végzünk, többnyire Hajdúnánás 50 km-es sugarú körében. 

Hagie nagy hasmagasságú permetező

Mikor döntöttek a HAGIE mellett?

Az első HAGIE önjáró permetezőgépünket még 2013-ban vásároltuk. Mivel bérszolgáltatást is végzünk, így mindenképpen egy prémium minőséget és munkát végző, nagy területteljesítménnyel rendelkező önjáróban gondolkodtunk. A környéken sokan termesztenek napraforgót, így a nagy hasmagasság is fő kritérium volt számunkra pl. deszikkálásnál. 2017-ben, alapos mérlegelés után döntöttünk úgy, hogy lecseréljük egy új HAGIE-re a permetezőgépünket, amit a KITE Zrt.-től vásároltunk meg. (HAGIE STS 12, 27m keretszélesség, 4500 l-es tartályméret).

Fazekas Miklós és Szilágyi Sándor Fazekas Miklós (balra) és Szilágyi Sándor (jobbra) a HAGIE permetezőgéppel

Miért döntöttek a HAGIE permetezőgép mellett?

Minden évben bejárjuk az AGRÁRGÉPSHOW kiállítást, megnézzük a minket érintő gépeket, hogy milyen fejlesztések, innovációk történtek, így tettük az önjáró permetezőgép esetén is. Hogy őszinte legyek, ennek figyelembe vételével is, a körbenézés után sem merült fel más márka. A gépvásárlást nagyban segítette, hogy a KITE Zrt. beszámította a használt permetezőnket, és a finanszírozásban is számunkra kedvező konstrukciót tudtak ajánlani.

Tapasztalataim szerint, számomra a legfontosabb előnyei a permetezőgépnek a következők:

Hasmagasság

Számunkra alapkritérium volt a nagy hasmagasság. A HAGIE 2 méteres szabad hasmagassága lehetőséget nyújt az inputanyagok kijuttatására a növény teljes tenyészidejében.

Nagy területteljesítmény

A növényápolási munkáknál legtöbbször az idő a szűk keresztmetszet. Bérszolgáltatóként számunkra a területteljesítmény kiváltképp fontos a munkaminőség mellett. A HAGIE kapcsán elmondhatom, véleményem szerint nincs hozzá fogható permetezőgép a piacon! Csak hogy egy példát említsek, 140 hektárnyi napraforgó gyomirtást bő 3 óra alatt elvégeztünk a géppel.

Hajtás és felfüggesztés

A hidrosztatikus hajtású járószerkezet, az intelligensen vezérelt összkerékhajtás, a négy, egymástól független légrugós felfüggesztés egyedülálló szántóföldi menetteljesítményt produkál.

Gépkezelőként (Fazekas Miklós) a Sándor által említett érvek mellett, amit még mindenképp kiemelnék azok a következők:

Frontkeret

Dolgoztam már olyan permetezőgéppel, ahol a szórókeret hátul helyezkedik el, a HAGIE esetében mellső keretről beszélhetünk. Személy szerint sokkal jobban szeretem a frontkeretet, hiszen jobban rálátok és maga a szórókeret is tiszta körülmények között dolgozik, nem a porfelhőbe permetez.

Minimális taposási kár és keskeny futómű

A keskeny futómű-kialakításnak nagy hasznát vesszük például kapás kultúrában, ahol nagy állományban sem töri meg a kukorica/napraforgó levelét, termését. Az összkerék-kormányzás nemcsak a manőverezésben vagy a fordulásokban van nagy hasznomra, hanem a taposási károk minimalizálásában is. Ez utóbbit nagyon értékelik a gazdálkodók is. Egyszer például nem tudtunk elvállalni egy bérmunkát az egyik partnerünknél, amit végül más végzett el más permetezőgéppel. Majd a gazda igen csalódottan hívott fel, hogy legközelebb mindenképpen minket választ a HAGIE-vel, hiszen meglehetősen nagy taposási kárral dolgozott a másik szolgáltató permetezőgépe és gépkezelője.

Éjszakai permetezés élménye – szórókeret megvilágítás

Nagy élmény számomra a HAGIE keret megvilágításnak köszönhetően az éjszakai permetezés is, különösen a Night Spray kiegészítő fúvóka-megvilágítás (kék LED szúrófény a fúvókákra) amely alaprendeltetése mellett látványát tekintve is csodálatos.


Tekintse meg Fazekas Miklós gépkezelő által említett Night Spray kiegészítő fúvóka-megvilágítást az alábbi videón: 

https://www.youtube.com/watch?v=fS6vwJz6ABE

Az aktuális HAGIE permetezőgép kedvezményeinkért keresse KITE-gépértékesítőinket!