Növényvédelem 2024. június 18.

Ne küzdjön a peronoszpórával, védekezzen hatásosan ellene!

Az elmúlt évekre jellemző időjárási viszontagságok a növényvédelemben mára elengedhetetlen prevenció útjára terelik a termelőket. Nem a megszokott és korábban megtanult dátumok a mérvadók, hanem csapadék és a hőmérséklet alapján a fenológiai állapothoz viszonyítva kezdjük el a növényvédelmi kezeléseket, amelynek csapadékos időjárás mellett a súlypontját a peronoszpóra (Plasmopara viticola) elleni védekezés jelenti.

A szőlőperonoszpóra-fertőzés esetén sajnos a szőlő egésze (fiatal és idős levelek, kacs és bogyók) teljes kárt szenvedhet. Gazdaságos és biztonságos szőlőtermesztés elképzelhetetlen a betegség elleni folyamatos védekezés nélkül.

A peronoszpórát a rá jellemző olajfoltszerű foltokról és a levelek fonákján megjelenő fehér színű sporangiumtartó gyepről „könnyen” meg lehet ismerni. Ezek a foltok az idő előrehaladtával megbarnulnak és elszáradnak. A gomba áttelelő képlete akkor kezd fejlődésnek indulni, amikor huzamosabb ideig 10 °C felett van a nappali és az éjszakai hőmérséklet is, ezenfelül szükséges néhány napon belül minimum 10 mm csapadék, hogy az esőcseppekkel a talajhoz közel lévő levelekre csapódjanak. A fonáki részen, ahol a levelek gázcserenyílásainak jelentős része helyezkedik el, a gomba csíratömlői a szövetekbe hatolnak, ahol a micéliumai a sejtek közötti járatokban rohamosan fejlődnek. A megsértett sejtek klorofillja elbomlik, így kifejlődnek a sárgászöld olajfoltok a levélen.

A szőlőperonoszpórával történő megbetegedés és az olajfoltok megjelenése között eltelt idő hosszát a levegő hőmérséklete szabja meg. Az optimálisan 20-25 °C és minimum 3 mm csapadék esetén néhány nap múlva jelentkeznek a tünetek.

A gombás megbetegedés fejlődési menetét ismerve láthatjuk, hogy a prevenció, vagyis a megelőzés elengedhetetlen része a szőlőperonoszpóra elleni védekezésnek. Ehhez a KITE Zrt.-vel együtt nyújt segítséget a BIOLCHIM Kft. nagy visszatérője, a PHOSFIK.

A PHOSFIK

Egy új és innovatív megoldást nyújt a termelőknek a peronoszpórával szemben, egészen a termésérésig.

 A PHOSFIK hatóanyaga a kálium-foszfonát, amely hatékonyan gátolja a peronoszpóra spóráinak csírázását és a gomba növekedését. A vegyület behatol a növényi szövetekbe, ahol eléri a gombafonalakat, és közvetlenül károsítja azokat.

Gyors felszívódást követően még a fiatal hajtásokba is eljut, így nyújt folyamatos belső védelmet a kórokozó ellen.

A kálium-foszfonát serkenti a fitoalexinek képződését, melyek olyan természetes vegyületek, amelyeket a növények termelnek azáltal, hogy válaszolnak különböző kórokozók, például gombák vagy baktériumok támadására. Ezek a vegyületek fontos szerepet játszanak a növények védelmében a betegségekkel és kártevőkkel szemben. A fitoalexinek hatékonyan gátolhatják a kórokozók növekedését és terjedését a növényben.

Védekezés után

Indukált Szisztemikus Rezisztencia(ISR)

A hatóanyag serkenti a növények védekezőmechanizmusait, így a szőlő gyorsabban és hatékonyabban reagál a gombás fertőzésekre. Ez a mechanizmus az indukált rezisztencia (ISR), amely növeli a növények ellenálló képességét a különböző patogénekkel szemben.

FELHASZNÁLÁS:

A szőlő megelőző kezeléseit már az ötödik levél megjelenésétől el kell kezdeni. Blokkosított vagy váltott kezelés formájában 1-4 l/ha dózisban.

A PHOSFIK készítmény megvásárolható bármelyik KITE Zrt. alközpontban.