facebook pixel

Precíziós gazdálkodás2019. január 10.

Műszaki újdonságok a precíziós gazdálkodásban

A KITE Precíziós Gazdálkodásának három lába közül a műszaki megoldások újdonságai kerültek elő a precíziós konferencia második napján. A KITE Zrt. szakemberei, valamint a John Deere és a Köckerling munkatársainak segítségével átfogó képet kaphattunk arról, hogy mik a terület legújabb fejlesztései.

Sojnóczki István, a KITE Zrt. technológiai fejlesztési igazgatója a témakör megalapozásaként a szántóföldi növénytermesztésben a precíziós gazdálkodás felépítéshez szükséges géprendszerek összefüggéseit ismertette a közönséggel. Ezt kiegészítve Petrás Gábor, fejlesztőmérnök a precíziós vetéssel kapcsolatos információkat mutatta be a résztvevőknek. A homogén növénykultúra fenntartásának elvét kiszolgáló vetéstechnológia elemeit ismerhették meg a gazdák a kelés-egyenletesség, a helyes vetés, valamint a tőtávolság és a tőszám beállítási lehetőségeinek vonatkozásában.

Benkő Lajos, a KITE Zrt. Műszaki Igazgatóságának központi vevőszolgálati mérnöke a John Deere erőgépek kijelzőinek legújabb fejlesztéseiről és a negyedik generációs GreenStar kijelző kezelésének és rendszerbe adaptálásának lehetőségeiről tartott előadást.

Monitorok az erőgépek fülkéjében
A legújabb generációs kijelzők komplex feladatok elvégzésére képesek

Az önjáró betakarító gépek optimális működése a hatékony és gazdaságos aratás alapja. Hajmásy Gyula, vevőszolgálati mérnök kollégánk az automata döntéshozásra képes betakarítási rendszerekről beszélt. Az előadásának tartalma alátámasztotta azt, hogy precíziós gazdálkodásban alkalmazható betakarító gépek ma már automatikus munkavégzésre, illetve a végrehajtás optimalizálására is képesek.

A távoli elérésű diagnosztikai rendszerek nagy segítségére lehetnek a John Deere szervizét végző szakembereknek. A rendszer egymásra épülő részei mind azt a célt szolgálják, hogy a szerviz hatékonyságát növeljék, és ezzel a gép állásidejét csökkentsék, amely nagy problémákat okozhat egy szezon közben. Szabó Gábor, a KITE Zrt. központi szervizműveleti vezetője többek között az Expert Alerts előrejelzési rendszert mutatta be, mely a John Deere legújabb fejlesztése, és fő profilja a meghibásodások megelőzése, a proaktív szervizszemlélet elterjesztése.

Hodos Lajos vezető precíziós gazdálkodási szaktanácsadó előadásában a hangsúlyt az erőgépek, a munkagépek és az AMS rendszerek helyes üzemeltetésére helyezte. A gép és üzemszervezés optimalizálja a gazdaság működését, inputanyag-megtakarítást eredményez és növeli a hatékonyságot. Mindemellett a precíziós gazdálkodás alapját is képezi. Enélkül nem tudjuk információvá alakítani a megképződött adatokat és nem tudunk érdemi döntést hozni.

Köckerling Vitu szemenkénit vetőgép
A Köckerling Vitu szemenkénti vetőgép magágyelőkészítővel is rendelkezik

A nap folyamán két külföldi gyártó, a John Deere és a Köckerling képviselői is tartottak előadásokat.

Johannes Wriedt a John Deere termékspecialistája a gyártó bemutatása után a Farming 4.0 névre hallgató kezdeményezés bemutatásával ismertette meg a közönséget a John Deere válaszával, melyet a több és jobb minőségű élelmiszerek és mezőgazdasági produktumok iránt felmerülő igényre adott. A mezőgazdaságban több mint húsz éve szerepet játszó precíziós gazdálkodás ma már egy fejlettebb, magasabb szintre lépett. A gazdálkodás napjainkban már nem csupán a műholdjelek és munkagépek kapcsolatáról szól, hanem a különböző eszközök közötti összeköttetésről, melyek a megképződött adatok alapján automata módon tudják a feladataikat elvégezni, ezt nevezzük smartfarming-nak. A John Deere élen jár ennek a technológiának a fejlesztésében, műveleti központja a gazdaság minden információját képes kezelni és közvetlen összeköttetést biztosít a járművek végrehajtó egységeivel.

A nap zárásaként pedig a munkagép-gyártás oldaláról Jens Mihels a Köckerling területi képviselője mutatta be az okos eszközök fejlesztésének lehetőségét a talajművelő gépek esetében.