Gépek, eszközök 2024. július 10.

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

A KT276 egy kompakt méretekkel és kimagasló műszaki felszereltséggel rendelkező, univerzális teleszkópos rakodógép. A 2 méter alatti szélessége és magassága tökéletesen alkalmassá teszi szűk istállókban és alacsony belmagasságú terekben történő munkavégzésre. Kompakt méretei ellenére a teljesítményének köszönhetően az állatok körüli munkákat kompromisszumok nélkül képes elvégezni. 2,7 tonnás emelési kapacitását és 6 méteres emelési magasságát egy 100 l/perc teljesítményű fogaskerekes hidraulikaszivattyú biztosítja. A Kramer gépeknél jól ismert hidrosztatikus hajtóműnek köszönhetően a maximális 30 km/h vonulási sebesség is elérhető vele, ugyanakkor a precíz menetelést igénylő folyamatok során kiválóan szabályozható a sebesség alacsony tartományban is. A kezelést segítő rendszerek alapfelszereltségnek számítanak, azonban 2024-től a frissített modellekben olyan funkciók is elérhetők, melyek más gépeknél nem. Ilyen például a hidraulikus gyorscsatlakozó egység, melynek köszönhetően a gépkezelő bármilyen hidraulikus működésű adaptert képes néhány másodperc alatt felvenni anélkül, hogy a fülkéből ki kellene szállnia. A fülkéből irányított rögzítőcsap egy gyorscsatlakozó is egyben, mellyel a szükséges olajáram azonnal rendelkezésre áll. Ezen felül a fülke átdolgozott belterében új kezelőszervek is helyet kaptak.

A következő lépcső a portfólióban a közepes méretű alvázra szerelt gépek. Emelési kapacitásuk 3-tól 4 tonnáig terjedő tartományt fed le, míg a maximális emelési magasság 9,5 méter is lehet. A gépek erőforrása egy 3,6 literes, 136 LE-s Deutz motor. Az axiáldugattyús, változó térfogatkiszorítású hidraulikaszivattyú teljesítménye 140 l/perc. A hajtáslánc hidrosztatikus, ezek a gépek már a megnövelt teljesítményű Ecospeed váltóval is elérhetők, melynek különlegessége, hogy a maximális motorfordulatszámot elérve vonulás során a fordulatszám redukálódik, mellyel jelentős üzemanyag-megtakarítás érhető el.  A fülke kialakítását tekintve egyszerű, letisztult, minden kapcsoló a gépkezelő kezére áll. A műszerfal egy nagy felbontású 7 colos kijelzőként áll a kezelő rendelkezésére, melyről a gép minden üzemi paramétere leolvasható. A megfelelő jobb oldali kilátást a különleges kialakítású motorháztető biztosítja, így a holtterek területe minimálisra csökken. A kezelést támogató rendszerek és a hidraulikus eszközbiztosítás a gép alapfelszereltségét képezi, emellett a gépkezelő napi munkavégzését az automata zsírzóberendezés is tovább könnyíti. Méreteit és teljesítményét tekintve igazi univerzális gépe lehet az állattartó telepeknek.

A KT457 és a KT559 a nagyalvázas rakodók családját erősíti. A két gép között azonban jelentős különbségek fedezhetők fel. A KT457 4,5 tonna maximális emelési kapacitással és 7 méteres emelési magassággal rendelkezik. A motor- és hidraulikateljesítmény a közepes alvázas rakodókéval megegyező, azonban a nagyobb emelési teljesítmény robusztusabb alvázat és más szerkezetű gémkialakítást igényel. A csapok és perselyek növelt átmérője, illetve a megerősített feszültségi pontok mind a gép élettartamát növelik. Ha a hidraulikateljesítmény vagy az Ecospeed sebességváltó nem lenne elég, opcionálisan szerlehető 187 l/perces szivattyúval és Ecospeed Pro váltóval, mellyel a motorfordulatszám még tovább csökkentehető a vonulások során. Az alváz speciális kialakításának köszönhetően a gémet két oldalról megtámasztó sín is rendelkezésre áll, amely megakadályozza a gém oldalirányú elmozdulását. Annak érdekében, hogy a kéttagú gém belül se tudjon elmozdulni, belülről 13 db teflon anyagú kopólemez támasztja meg, biztosítva annak hosszú élettartamát.

A KT559 a teleszkópos rakodók családjából a legnagyobb elérhető modell. A kategória lenagyobb tengelytávja biztosítja azt a nagy fokú stabilitást és kiváló súlypontot, mellyel ez a gép a teleszkópos rakodók közül kimagaslik. Habár a gém kéttagú, az elérhető maximális emelési magasság a 9 métert súrolja. 5,5 tonna emelési teljesítménynek köszönhetően a legmagasabb fajsúlyú anyagok megmozgatása sem jelent akadályt számára. Az erőteljesebb, 4,1 literes, 156 LE-s Deutz erőforrással nagyon kedvező fogyasztási adatok érhetők el. A kétoldalú gémtámasztás és az erősített feszültségi pontok szintúgy megtalálhatók, mint kisebb társa esetén. Az Ecospeed Pro váltó már szériafelszereltség, maximális sebessége pedig 40 km/h. Gépkezelést támogató rendszerek természetesen itt sem maradnak ki a sorból. Nagy méretei ellenére minden feladatra kitűnő választás lehet, méretei a kiváló manőverezőképességének köszönhetően szinte fel sem tűnnek.                 

 

Bán Máté, kereskedelmet támogató mérnök