Gépek, eszközök2022. július 29.

Készüljünk fel az őszi aratásra már most a betakarítógépek átállásával

Az idei év nagyon különleges és váratlan helyzeteket hozott a mezőgazdaság számára. Kelet-Magyarország egyes részein már július elejére befejezték az aratást. Ezt a területet rég nem látott aszály sújtotta, így a betakarítási munkák 2-3 héttel hamarabb elkezdődhettek.

Az ország szinte kettészakadt az időjárást tekintve. Más és más terhelésen dolgoztak a dunántúli és az ország keleti részén dolgozó gépek. Egy dolog azonban minden gépben közös, közeledik a napraforgó betakarítása és minden gépet át kell szerelni, fel kell készíteni az őszi betakarításra. Fontos, hogy mindig a betakarítandó növénynek megfelelően legyen átszerelve a kombájn.

Ha befejeztük a nyári betakarítást, az első lépés a gépek tisztítása. Először levegővel tisztítsuk meg a kombájnokat, ezt követi a mosás és a zsírzás. A tisztítás után nézzük át a gépet, hogy kell-e valamilyen alkatrészt cserélni vagy valamit javítani.

Ha rendben van a kombájn, elvégeztük a javítási feladatokat és megcsináltuk a karbantartást, jöhet az átszerelés. Mindig a betakarítandó növénynek megfelelően legyen átszerelve a kombájn. Az átszereléshez számos segítséget vehetünk igénybe. Első a kezelési utasítás, amiben minden növényhez részletes leírás található. A modern világban már telefonos alkalmazások is segítik, megkönnyítik az átszerelést. Ilyen a John Deere GoHarvest alkalmazása, ami képekkel illusztrálva megmutatja, hogy a kombájn mely részeit és hogyan kell az adott növényre átszerelni.

go harvest

Nézzük, mire kell odafigyelni a kombájn átszerelésekor!

A kombájn-átszerelés kiemelt pontjai

kombájn átszerelés1. Ferdefelhordó: fordulatszám és a pozíció helyes megválasztás

2. Cséplőszerkezet: cséplődob-fordulatszámtartomány helyes megválasztása, cséplésfokozó beállítása, a cséplődob fordulatszámának beállítása, a helyes dobkosár kiválasztása és átszerelése, az utóverő-fordulatszám és -hézag beállítása. Ha dobkosarat is kell cserélni a kombájnban, akkor minden esetben újra kell kalibrálni a dobkosárhézagot.

3-4. Tisztítórendszer: rosták, szelelő rendszer beállítása. Előfordulhat, hogy speciális betakarítási körülmények miatt akár a rostabetéteket is cserélni kell. Ládás kombájnok esetében a szalmarázó ládabetétek cseréje is szükséges lehet. Napraforgó betakarításnál a szalmarázó ládákra fel kell szerelni a gumilapokat, amely megelőzi a szalmarázó ládák törését.

5. Magszállító és ürítőrendszer beállítása: helyes ürítőcsiga-fordulatszám megválasztása, mag ráfolyás lemez állítása, speciális esetekben a magfelhordó lapátokra fém lapátokat is fel kell szerelni.

6. Szecskázó és terítőszerkezet beállítása: szecskázó fordulatszám beállítása, állókések beállítása, törőlemezek helyzete, pelyvaterítő fordulatszám, pelyvaterítő lapátok pozíciója.

Nem kevés dologra kell figyelni, de ha pontos és költséghatékony betakarítást szeretnénk, akkor az átszerelés megéri a fáradtságot.

A kombájn átszerelését követően következik a vágóasztal. Mindig nézzük át, készítsük fel a szezonra a vágóasztalt is, mert nem engedhetjük meg, hogy a betakarítási időt javítással töltsük. A vágóasztal csatlakoztatása után mindig be kell állítani a ferdefelhordó billenőkeretét. Csatlakozás után el kell végezni a vágóasztal kalibrációját. Ellenőrizzük a magasság- és dőlésszög-érzékelők megfelelő működését.

Miután beállítottuk a kombájnt és a vágóasztalt, már csak a dokumentációt és az automata kormányzást kell beállítani.

A dokumentáció és az automata kormányzás alapja a helyes gépméretezés és az egységes adatbázis kialakítása a gépekben. Mindig ellenőrizzük a helyes kombájn- és vágóasztal méretet a kijelzőben. Válasszuk ki a megfelelő növényt. Ne feledjük, hogy hozamtérkép készítéshez szükség van egyes típusok esetében a hozammérő rendszer kalibrálására is. Ha több gép dolgozik egyszerre a táblán, akkor lehetőség van a gépek közötti kommunikációra: megosztják egymás között a lefedési térképet és a nyomvonalakat, egymás térképeit használják az átfedés szabályozásra és egységes hozamtérképet készítenek.

adatmegosztás

A betakarítás nem egyszerű feladat és nagy odafigyelést, felkészülést kíván. Fel kell készülnünk és gyorsan le is kell reagálnunk a folyamatosan változó körülményeket. Ezt csak jól felkészített és beállított gépekkel lehet kiváló minőségben végrehajtani. Mindig hagyjunk elég időt a gépeink munkára való felkészítésére, hiszen a tudását és a benne rejlő lehetőséget csak így tudjuk teljesen kihasználni.

 A betakarítógépek üzemeltetéséhez a KITE Zrt. a következő szolgáltatásokat kínálja:

  • Szezon előtti gépkezelői oktatás, gépbeállítás
  • Szezon közbeni kombájnbeállítás és adatelemzés
  • Napi jelentés
  • Dokumentációs oktatás és beállítás
  • Törzsadatbázis-kialakítás
  • Telefonos segítségnyújtás
  • Szezon közbeni kombájnbeállítás

Ha szeretné a betakarítógépében rejlő tudást, teljesítményt kihasználni, akkor keresse a gépüzemeltetést támogató kollégáinkat, és használja a MyJohnDeere és PGR alkalmazásainkat!

További információért látogassa meg a  www.pgr.hu oldalt, ahol minden egy helyen, egy kattintással elérhető!

 

Hodos Lajos, gépüzemeltetést támogató vezető