Növényvédelem 2024. február 12.

Készüljünk fel a tavaszi kártevők elleni védekezésre!

Az elmúlt években már tendenciává vált, hogy az enyhe téli időjárást február végén átmenet nélkül váltotta a tavaszi idő. Márciusban a napi maximum-hőmérséklet gyakran több fokkal meghaladta a sokéves átlagot, ugyanakkor éjjelente még gyakran fagyott. A robbanásszerű felmelegedés hatására a kártevők tömeges betelepedése volt megfigyelhető a repce- és a gabonatáblákra, ezért a növényvédelmi beavatkozással sem nem lehetett késlekedni.

Az előző évek tapasztalatai alapján amint a talaj hőmérséklet eléri a 5-6 °C-ot (február közepén-végén) elkezdődik a nagy repceormányos és a repceszár-ormányos tömeges betelepedése a repcetáblákra. A betelepedést követően szinte azonnal elkezdődik a kopuláció, és azt követően a tojásrakás. A szélsőséges hőingadozás miatt ebben az időszakban az imágók gyérítésére a piretroid hatóanyagú készítmények a leghatékonyabbak.

A kalászos gabonafélékben a tartós márciusi felmelegedést követően a táblákon tömegesen megjelennek a vörösnyakú és a kéknyakú árpabogár (közismert néven: vetésfehérítő) imágók. Az imágók a betelepedést követően érési táplálkozást folytatnak a leveleken, majd kopulálnak és elkezdődik a peterakás. Az árpabogarak esetében több időpontban is beavatkozhatunk, egyrészt a betelepedő imágókat gyéríthetjük az érési táplálkozás idején, másrészt a tojásrakást követően a kelő levélbogárlárvák ellen védekezhetünk. A vetésfehérítők ellen az alacsony hőmérsékleti tartományban is taglózó hatást biztosító piretroid hatóanyagú készítmények, kombinációk adják leghatékonyabb és a leggazdaságosabb megoldást.

cropX = 0; cropY = 0; cropW = 1000; cropH = 490;