Szerviz2021. május 19.

Készüljünk a betakarításra!

Cégünk már több éve végzi a betakarítógépek szezon utáni átvizsgálását, ezzel biztosítva a nagyfokú üzembiztonságot. Nagyon fontos, hogy hibamentesen tudjanak a betakarítógépek dolgozni, hiszen óriási veszteség, ha a gépünk az optimális betakarítási időszakban nem tud dolgozni, mert meghibásodott.

A kiváló minőségű betakarítás alapja a hibamentes gép. Ezután következik a helyes gépüzemeltetés. Fontos, hogy ki tudjuk használni a betakarítógépben rejlő tudást és a változó körülményekre minél gyorsabban tudjunk reagálni. 

A kollégáink segítenek

Nézzük meg, milyen lépésekkel és segítséggel lehet a legjobban felkészülni a betakarításra.

  • Az első, hogy kifogástalan állapotú gép álljon a rendelkezésünkre.
  • Második lépés, hogy a gépkezelők megfelelő szaktudással rendelkezzenek a kombájn használatáról. Ehhez nyújt segítséget a szezon előtti gépkezelői oktatás, amely biztosítja a gépkezelők felkészültségét. A mai géprendszerek legtöbbje már alkalmas magas szintű és precizitású művelet elvégzésére. Ezzel egyidőben sajnos sokszor azt tapasztaljuk, hogy a termelők részéről a megvásárolt eszközök esetében kihasználatlanul marad ez a többletérték.
  • A következő feladat, hogy beállítsuk a kombájnt az adott növény betakarítási paramétereinek megfelelően. Ebben támogatást nyújtanak a gépüzemeltetést támogató kollégák.

A beállítás során nagyon fontos, hogy pontosan legyen beállítva a dokumentáció, a hozammérő rendszer, hogy kiváló hozamtérképet készíthessünk a betakarításról. Kezdődhet is a munka! Bár ilyen egyszerű lenne… Sajnos a betakarítási körülmények folyamatosan változnak és ahhoz, hogy a legjobb munkát tudjuk elvégezni, fontos, hogy minél előbb és minél gyorsabban reagáljunk a betakarítási körülmények változására. A KITE Zrt. szakemberei a JDLink segítségével folyamatosan figyelni tudják a gép működését és akár online is segítséget tudnak nyújtani a megfelelő beállítások elvégzéséhez. Természetesen a kombájn maximális teljesítményét csak akkor tudjuk kihasználni, ha megfelelő terheléssel dolgozunk a kombájnnal. A kombájn üzemeltetése akkor hatékony, ha 1-1,5%-os veszteséggel dolgoztatjuk. A megfelelő veszteség beállításához és ellenőrzéséhez a gépüzemeltetést támogató kollégák speciális veszteségelemző berendezéssel rendelkeznek, mely segítségével elérhetjük a maximális teljesítményét. Nagyon fontos, hogy minden növényhez el kell végezni a felsorolt beállításokat és vizsgálatokat.

veszteségelemző
Veszteségelemző

A betakarítás végeztével kezdődhet az elvégzett munka kiértékelése. A KITE Gépüzemeltetést támogató mérnökei segítenek a JDLink-ből származó adatok kiértékelésében és javaslatot tesznek az esetlegesen feltárt üzemeltetési hibák kijavítására, így a következő szezonban a betakarítást még jobban, pontosabban és költséghatékonyabban tudjuk elvégezni. Ez a precíziós gazdálkodás alapja is.

Ha ezeket a feladatokat minden évben végrehajtjuk a betakarítógépjeinken, garantált lesz a gép hosszú élettartama, valamint a kifogástalan minőségű és költséghatékony betakarítás.

A valódi komplex és digitális mezőgazdasági megoldások a KITE Zrt. 15 féle gépüzemeltetési és több mint 25 féle precíziós szolgáltatásával és termékével, az ország legnagyobb, 71 fős szaktanácsadói hálózatával minden partner számára elérhetővé váltak.

Idén januárban megalakult a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatóság a KITE Zrt.-ben. A szervezet teljes körű szolgáltatásokkal rendelkezik a precíziós gazdálkodás és a gépüzemeltetés támogatására. A teljes körű szolgáltatásainkról érdeklődjön a gépüzemeltetést támogató kollégáknál vagy a pgr.hu weboldalon.