Alkatrész 2021. április 01.

Készüljön a tavaszra a kertjében is…

A KITE Zrt. a John Deere parkápoló és kommunális gépeinek hivatalos magyarországi forgalmazójaként prémiumkategóriás megoldásokat kínál a magánszemélyek, mezőgazdasági vállalkozások, települések és sportlétesítmények kezelésében lévő különböző gyepfelületek ápolási feladataira.

A tolókaros fűnyírókat és a John Deere X-sorozatú parkápoló gépeit kifejezetten arra a célra tervezték, hogy a fűnyírási feladatok magas színvonalon történő elvégzését biztosító kaszaszerkezetet, illetve esetenként különböző kialakítású fűgyűjtőket és további, parkápolási célú munkaeszközöket lehessen hozzájuk kapcsolni.

Kommunális gépek felkészítése

Vevőszolgálati ellátóként kiemelten fontosnak érezzük a John Deere parkápoló gépek használatában a legfontosabb, évindító időszakra történő felkészítést. Ennek elősegítése érdekében az alábbiakban foglaljuk össze az ezzel kapcsolatos – természetesen a gépek kialakítástól függően eltérően jelentkező – feladatokat:

  • amennyiben ősszel nem történt meg, célszerű elvégezni az alapgép szükség szerinti karbantartását (az olajszintek ellenőrzését, az olajszűrők és a levegőszűrő ellenőrzését, illetve cseréjét)
  • ellenőrizni kell az akkumulátor, a világító- és jelzőberendezések, illetve az üzemanyag-ellátó rendszer állapotát, működőképességét
  • a felmerült hiányosságok miatt szükségessé váló javításokat, cseréket a tavaszi munkák megkezdése előtt el kell végezni
  • fontos a gumiabroncsok állapotának ellenőrzése és az egyes gumiabroncsokra jutó terhelésnek megfelelő nyomás beállítása.

    kommuniális gépek felkészítése

A tolókaros fűnyírókba épített, illetve a John Deere X-sorozatú parkápoló gépein alkalmazott forgókéses (rotációs) kaszaszerkezetek esetében célszerű azok állapotát, tisztaságát és épségét időben ellenőrizni. Ennek során különösen fontos a kések élezésének elvégzése, a kések kiegyensúlyozottságának ellenőrzése, továbbá az esetleg szükségessé váló javítások, cserék végrehajtása, valamint a kaszaszerkezet felszerelése. A felszerelést követően javasoljuk a használatot megelőző karbantartások (jellemzően zsírozások), a munkaminőséget alapvetően befolyásoló beállítások, valamint a működési próba elvégzését is.

A különböző kialakítású fűgyűjtők tavaszt megelőző felkészítése keretében javasoljuk azok állapotának, épségének ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását és javítását, valamint az alapgéppel történő összekapcsolását. Ezeknél a munkaeszközöknél is fontos az esedékes karbantartási feladatok és a használat előtti működési ellenőrzés elvégzése.

Mindezek mellett nem szabad megfeledkezni a gyepfelületek nyírására és a fű gyűjtésére alkalmas munkaeszközökön túl a pázsitápolásra szolgáló további gépek, felszerelések (gyepszellőztető, műtrágyaszóró, permetező) megfelelő felkészítéséről, a használatukat követő teljes körű tisztításáról, valamint az év közbeni rendszeres karbantartásukról sem.

kommunális gépek felkészítése

A tavaszi gyepkarbantartás keretében a célszerű és logikus műveleti sorrendre mindenképpen ügyelni kell, figyelembe véve azt is, hogy a korán elkezdett ápolás kárt okozhat. Ennek megfelelően – a hóolvadást és a fagyokat követően – először lombseprűvel el kell távolítani a gyepfelületen maradt levélmaradványokat, gallyakat, a gyepszellőztetést pedig ne kezdjük el a fű sarjadásának megindulása előtt. A tápanyag utánpótlását a növekedési szakasz elején, a gyepszellőztetést követően, a növényvédelmi beavatkozásokat pedig szükség szerint végezzük el.

A minőségi pázsit kialakításának legfontosabb előfeltétele a rendszeres nyírás, ami oldalhajtások kialakítására készteti a gyepet, ezáltal növeli annak sűrűségét és asszimilációs felületét. Általánosságban elmondható, hogy minél alacsonyabbra vágjuk a füvet, annál fokozottabban kell a nyíráson kívül egyéb ápolási műveleteket is végezni, a nyírási magasság emelésével pedig a gyep fokozott gyökértömegképzését érhetjük el. Ennek haszna egyrészt a talaj nagyobb árnyékolása és a mélyebb gyökeresedés miatt javuló szárazságtűrés, másrészt pedig a nagyobb asszimilációs felület következtében fellépő fokozott tartaléktápanyag-képzés, ami a pázsit általános állapotának javulásában mutatkozik meg. A nyírási magasság a dísz- és sportgyepeknél általában 3-5,0 cm, de az is fontos, hogy nyírásonként csak a levélhossz 1/3-át szabad levágni. A nyesedéket célszerű a nyírással egy időben, fűgyűjtő segítségével eltávolítani, mert ezzel elkerülhető a gyepfilc kialakulása és a pázsitot károsító betegségek terjedése.

A KITE Zrt. országos szervizhálózata készséggel áll az Ön rendelkezésére annak biztosítása érdekében, hogy a tavasz beköszönte előtt a parkápoló gépe is felkészítve, megbízhatóan várja a munka megkezdését.