Növényvédelem 2024. július 02.

Károsító-előrejelzés, aktuális helyzetkép - 27.hét

Az elmúlt hét meleg záporokkal tarkított időjárása kedvezett a gombabetegségek terjedéséhez és az atkák felszaporodásához.

Veszélyes polifág károsítók

A mezei pocok populációja rejtetten, de folyamatosan nő, a pocokjáratok már megtalálhatók a kapás kultúrákban.

A károsítóhelyzet várható alakulása

Repce:

Elkezdődött a repce betakarítása, mely a csapadékos időszakok miatt többször is megállt.

Őszi búza:

Elkezdődött az őszi búza betakarítása.

Őszi árpa:

Az őszi árpa betakarítása a végéhez közeledik.

Napraforgó:

 A csapadékos, meleg időjárás és az állományok záródása kedvez a szár -és levélbetegségek terjedéséhez. A fehérpenész foltokban megjelent és intenzíven terjed a szárközépi fertőzés. Az alsó leveken megjelent a takácsatka.

Kukorica:

Az állományokban a kukoricamoly első nemzedékének lárvakelése tömeges, a fertőzöttség szórványosan, illetve szélsőségesen alakul. A kukoricabogár hím imágói is megjelentek a növényeken.

Szója:

A szójában megjelentek a baktériumos betegségek és a fehérpenész. A takácsatka terjedése is felgyorsult

Cirok:

A cirokban a csapadék hatására több helyen is megjelent a Pseudomonas-os levélfoltosság.

Védekezési javaslat polifág kártevők

A mezei pocok ellen a kalászosokban a betakarítást követően elvégzett, gyors és szakszerű tarlóápolással tudunk védekezni.

Védekezési javaslat szójában

A szójában a csapadékos, meleg időjárás miatt a baktériumos betegségek ellen a Champion 2 FL 2 l/ha dózisát, a gombás eredetű megbetegedések ellen a Picasso Active 0,6-1 l/ha dózisát javasoljuk. A vetőmag-előállításban a takácsatka elleni védekezésre a Pyranica 20 WP használatát javasoljuk.

Védekezési javaslat napraforgóban

A napraforgóban a csapadékosabb területeken indokolttá válhat a második gombaölő szeres kezelés elvégzése a virágzásban. A kezelésre a Picasso Active 1 l/ha dózisát javasoljuk. A Picasso Acive a Nebih 6700/0058909/2024 ikt. számú határozatában 2024.06.21.-07-21. szükséghelyzeti engedély kapott légi kijuttatásra az engedélyokiratban foglaltak szerint.

Védekezési javaslat kukoricában

A kukoricamoly első nemzedékének lárvái ellen védekezésre a Coragen 150 ml/ha dózisát javasoljuk. A vetőmag-előállításban a takácsatkák elleni védekezésre a Pyranica 20 WP 0,5 kg/ha dózisát javasoljuk.