Növényvédelem 2024. május 13.

Károsító-előrejelzés, aktuális helyzetkép - 20.hét

Az elmúlt heti szeszélyes időjárás kedvező feltételeket biztosított a búzában a fuzárium, a sárga- és a vörösrozsda, az árpában a törperozsda terjedéséhez.

Veszélyes polifág károsítók

A naprafogtáblákon a mezei nyúl még mindig jelentős károkat okoz. A mezei pocok populációja folyamatosan nő, rövidesen elkezdődik a pockok betelepedése a kapás kultúrákba.

 

A károsítóhelyzet várható alakulása

   Őszi búza

Az elmúlt hetek időjárásának hatására a rozsdabetegségek terjedése felgyorsult, a fogékony fajtákban már a zászlóslevélen is megjelent a fertőzés. Az őszi búza a virágzás idején a legfogékonyabb a fuzáriumfajok fertőzésére, ezért a védekezést a virágzó állományokban haladéktalanul el kell végezni. A vetésfehérítő kifejlett lárvái még mindíg károsítanak az állományokban.

 

   Őszi árpa

Az őszi árpában a vetésfehérítő lárva kártétele újra megfigyelhető, ezért ismételten védekezni kell ellene. A gombabetegségek közül a törperozsda dinamikus felszaporodása volt jellemző.

Törperozsda tünetei árpán

   Napraforgó

Az elmúlt heti csapadék hatására intenzív gyomosodás volt megfigyelhető a napraforgóban. A mezei nyúl kártétele még mindig jelentős, de lassan kinövik az állományok. A levéltetvek kolóniái megjelentek a levélfonákon, és a kedvező időjárás miatt intenzíven növekednek.

 

   Kukorica

Az elmúlt napokban hullott csapadék hatására tömegesen kelnek a gyomnövények. A kukoricában a gyomirtás jelenleg a legfontosabb növényvédelmi beavatkozás.

 

   Szója

A szója vetése még országszerte folyik, a korán elvetett állományok szépen sorolnak. A gyomosodáson kívül egyelőre nincs más növényvédelmi probléma.

 

   Cirok

A cirok vetése is befejeződött, a korán vettett állományok már kikeltek. A gyomosodás mértéke a preemergens gyomirtást követő bemosó csapadék mennyiségétől függ.

Védekezési javaslat
A mezei nyúl ellen jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony vadriasztó szer. A fejlettebb állományokban a gyomirtás elvégzése aktuálissá vált.

Védekezési javaslat

Az őszi búzában már a fuzárium elleni védekezésre kell készülni. Védekezésre célszerű olyan készítményt választani, mely a fuzárium mellett a levélbetegségek ellen is hatékony védelmet biztosít. A fuzárium elleni védekezésre a virágzásban kijutattva a Stamina 1,0 l/ha dózisát javasoljuk. A vetésfehérítő lárvák elleni védekezésre a Vantex CS-t javasoljuk a méhekre vonatkozó óvintézkedések betartása mellett. Amennyiben a Vantex CS-t önmagában használjuk, célszerű nedvesítő szert hozzáadni a hatékonyság fokozása céljából.

Védekezési javaslat

Az őszi árpában a vetésfehérítő elleni védekezésre a Vantex CS-t javasoljuk nedvesítő szerrel kiegészítve. A Vantex CS a kalászosokban egy tenyészidőszakban az engedélyokirat szerint 2 alkalommal használható.

Védekezési javaslat
Napraforgóban időszerű a posztemergens gyomirtás elvégzése, a védekezésre a Express 50 SX, Evorelle Express készítményeket javasoljuk. A levéltetvek elleni védekezésre a Vantex CS-t Mospilan SG-vel kiegészítve javasoljuk.

Védekezési javaslat
A kukoricában a gyomirtásra a gyomflóra figyelembevételével a Mester Pack, Sulcontrol, Diniro Gold, Diniro Flex, Magellán készítményeket javasoljuk.