Növényvédelem 2024. május 06.

Károsító-előrejelzés, aktuális helyzetkép - 19.hét

Az elmúlt héten a kora nyári, szeszélyes időjárás kedvező feltételeket biztosított a búzában a fuzárium, a sárga- és a vörösrozsda, az árpában a törperozsda terjedéséhez.

Veszélyes polifág károsítók

A naprafogótáblákon a mezei nyúl még mindig jelentős károkat okoz. A mezei pocok populációja folyamatosan nő, amiből még őszre egy "kisebb" gradáció is kialakulhat.

A károsítóhelyzet várható alakulása

   Repce

A repce virágzása már véget ért, már csak az oldalelágazásokon is csak szórványosan találunk virágokat. A repcebecő-ormányos és a repcebecő-szúnyog peterakása is végéhez közeledik, már nincs értelme ellene védekezni.

 

   Őszi búza

Az elmúlt hetek időjárásának hatására a rozsdabetegségek terjedése felgyorsult, a fogékony fajtákban már a zászlóslevélen is megjelent a fertőzés. Az őszi búza a virágzás idején a legfogékonyabb a fuzáriumfajok fertőzésére, ezért a védekezést a virágzó állományokban haladéktalanul el kell végezni. A vetésfehérítő kifejlett lárvái még károsítanak a "kezeletlen" állományokban.

 

   Őszi árpa

Az őszi árpában az elhanyagolt állományokban még megfigyelhető a vetésfehérítő lárvák kártétele, a védekezés elvégzése még mindíg időszerű. A gombabetegségek közül a lisztharmat és helyenként a törperozsda felszaporodása volt megfigyelhető.

 

   Napraforgó

A napraforgóban még midig az évelő gyomok dominálnak, a magról kelő fajok kelése elhúzódó, vonatott. A mezei nyúl kártétele még mindig jelentős, de lassan kinövik az állományok. Elkezdődött a levéltetvek tömeges betelepedése.

 

   Kukorica

A kelő kukoricaállományokban a barkókártétel megfigyelhető, ha meghaladja a 10%-ot, védekezni kell ellene. A gyomosodás a napraforgónál leírtak szerint alakul.

Védekezési javaslat
A mezei nyúl ellen jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony vadriasztó szer. A fejlettebb állományokban a gyomirtás elvégzése aktuálissá vált.

Védekezési javaslat
A kukoricában a barkók elleni védekezésre a Sumi Alfa 5 EC rovarölő szert javasoljuk a 6700/0025267-2/2024 számú szükséghelyzeti engedély alapján.

Védekezési javaslat
Az őszi búzában már a fuzárium elleni védekezésre kell készülni. Védekezésre célszerű olyan készítményt választani, mely a fuzárium mellett a levélbetegségek ellen is hatékony védelmet biztosít. A fuzárium elleni védekezésre a virágzásban kijutattva a Stamina 1,0 l/ha dózisát javasoljuk. A vetésfehérítő lárvák elleni védekezésre a Vantex CS-t javasoljuk a méhekre vonatkozó óvintézkedések betartása mellett.