Növényvédelem 2024. április 29.

Károsító-előrejelzés, aktuális helyzetkép - 18.hét

Az elmúlt hetek időjárása kedvezett a sárga- és vörösrozsda terjedéséhez, melyek most már a zászlóslevelet is veszélyeztetik. A párás idő miatt a kikalászolt állományokat a fuzárium fertőzi.

Veszélyes polifág károsítók

A már kikelt naprafogótáblákon a mezei nyúl jelentős károkat okoz. A mezei pocok populációja növekedésnek indult, amiből még őszre egy "kisebb" gradáció is kialakulhat.

A károsítóhelyzet várható alakulása

   Repce

A repce fő virágzása már véget ért, már csak az oldalelágazásokon találunk virágokat. A repcebecő-ormányos tojásrakása a végéhez közeledik, már nincs értelme ellene védekezni.

 

   Őszi búza

Az elmúlt hetek csapadékos időjárásának hatására a rozsdabetegségek terjedése felgyorsult, a fogékony fajtákban már a zászlóslevélen is megjelent a fertőzés. A már kikalászolt búzában a virágzás kezdetével a fuzáriumfertőzésre való fogkonyság egyre nő, ezért fel kell készülni a védekzésre. A vetésfehérítő lárvák tömegesen megjelentek az állományokban.

   Őszi árpa

Az őszi árpában szintén megfigyelhető a vetésfehérítő lárva kártétele, a védekezés elvégzése időszerű. A gombabetegségek közül a lisztharmat és helyenként a törperozsda felszaporodása volt megfigyelhető.

 

   Napraforgó

A kelő napraforgóban a barkók kártétele megfigyelhető, ha meghaladja a 10%-ot védekezni kell ellene. Elkezdődött a levéltetvek betelepdése.

 

   Kukorica

A kelő kukoricaállományokban a barkókártétel megfigyelhető, ha meghaladja a 10%-ot védekezni kell ellene.

 

Védekezési javaslat
A napraforgóban a barkók elleni védekezésre a Kaiso EG rovarölő szert javasoljuk a 6700/0025244-2/2024 számú szükséghelyzeti engedély alapján. A mezei nyúl ellen jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony vadriasztó szer.

Védekezési javaslat
A kukoricában a barkók elleni védekezésre a Sumi Alfa 5 EC rovarölő szert javasoljuk a 6700/0025267-2/2024 számú szükséghelyzeti engedély alapján.

Védekezési javaslat
Az őszi búzában már a fuzárium elleni védekezésre kell készülni. Védekezésre célszerű olyan készítményt választani, mely a fuzárium mellett a levélbetegségek ellen is hatékony védelmet biztosít. A fuzárium elleni védekezésre virágzásban kijutattva a Stamina 1,0 l/ha dózisát javasoljuk. A vetésfehérítő lárvák elleni védekezésre a Vantex CS-t javasoljuk a méhekre vonatkozó óvintézkedések betartása mellett.