Növényvédelem 2024. április 15.

Károsító-előrejelzés, aktuális helyzetkép - 16.hét

Az áprilisi aszályos nyári időjárás elsősorban a kártevők számára kedvezett, a repcében a bundásbogár, a kalászosokban a vetésfehérítő és a tetvek károsítottak. A kórokozók terjedése stagnált.

Veszélyes polifág károsítók

A már kikelt naprafogótáblákon a mezei nyúl jelentős károkat okoz. A mezei pocok populációja növekedésnek indult, amiből még őszre egy "kisebb" gradáció is kialakulhat.

A károsítóhelyzet várható alakulása

   Repce

A kora nyári idő miatt a repce virágzása is berobbant, ez valamelyest mérsékelte a fénybogarak kártételét, viszont a bundásbogarak tömegesen károsítanak. A repcebecő-ormányos megjelent a táblákon, 1 db becőormányos/virágzat fertőzés felett védekezni kell ellene.

   Őszi búza

Az vetésfehérítő lárvák kártétele már látványos a búzában, a védekezés a fertőzött táblarészeken időszerű. A gombabeteségek terjedése a jellemzően száraz, meleg idő miatt lelassult, de mindenütt jelen vannak az állományokban, ezért csapadékos időjárás esetén felszaporodás várható.

   Őszi árpa

Az őszi árpában szintén megfigyelhető a vetésfehérítő lárvák kártétele, a védekezés elvégzése időszerű. A gombabetegségek közül a lisztharmat és helyenként a törperozsda felszarorodása volt megfigyelhető.

   Napraforgó

A talajlakó kártevők a talaj felső rétegében megtalálhatók, ezért a napraforgóvetéssel egymenetben a talajfertőtlenítés elvégzése indokolt. A kelő napraforgóban a barkók kártétele is megfigyelhető, ezért 10% levélkártétel felett védekezni kell ellene.

   Kukorica

A talajlakó kártevők a talaj felső rétegében megtalálhatók, ezért a vetéssel egymenetben a talajfertőtlenítés elvégzése indokolt. A kelő kukoricaállományokban a barkók kártétele megfigyelhető, ezért 10% levélkártétel felett védekezni kell ellene.

Védekezési javaslat
A bundásbogár és a repcebecő-ormányos elleni védekezés időszerű, a védekezésre az acetamiprid, illetve a tau-fluvalinát hatóanyagú rovarölő szerek használatát javasoljuk.

Védekezési javaslat
A napraforgóban a talajlakó kártevők elleni védekezésre a Microsed Geo és a Force 1,5 G talajfertőtlenítők használatát javasoljuk. A barkók elleni védekezésre a Kaiso EG rovarölő szert javasoljuk, a 6700/0025244-2/2024 számú szükséghelyzeti engedély alapján.

Védekezési javaslat
A kukoricában a talajlakó kártevők elleni védekezésre a Microsed Geo és a Force 1,5 G talajfertőtlenítők használatát javasoljuk. A kukoricában a barkók elleni védekezésre a Sumi Alfa 5 EC rovarölő szert javasoljuk, a 6700/0025267-2/2024 számú szükséghelyzeti engedély alapján.

Védekezési javaslat
Az őszi búzában zászlóslevél védelmére fel kell készülni, amennyiben az előttünk álló hét csapadékos lesz, az a rozsdabetegségek felszaporodásának kedvezni fog. A levélbetegségek néhány nap alatt elérhetik a zászlóslevelet, ezért a védekezést el kell végezni. A védekezésre a Revycare 0,8-1,0 l/ha dózisát javasoljuk. A vetésfehérítő lárvák elleni védekezésre a Vantex CS-t javasoljuk a méhekre vonatkozó óvintézkedések betartása mellett.