Növényvédelem2020. július 29.

Jelentős kártételt okoz most az amerikai kukoricabogár

Éppen most van rajzási csúcsán, az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera LeConte) a kukoricában nagy kártételi veszélyt jelentő kártevő. A faj lárvája a kukorica gyökerén, az imágója pedig a bibe szálán, a csővégeken és a levelén okoz kárt.

A bogarak legfőbb kártétele, hogy a kukorica nedvdús, zöld bibeszálait, a „bajuszt” visszarágva hiányos termékenyülést okoznak. A megtermékenyülést követően szemképződéskor a cső végi szemek megrágásával a fusarium és egyéb toxintermelő penészgombák számára fertőzési kaput nyitnak.

A kukoricabogár-imágók ellen védekezni kell, ha a bogarak átlag létszáma takarmánykukoricában növényenként eléri az 1-3 db-ot vetőmag kukoricában az 1 db-ot vagy, ha a zöld bibeszálak 2,5 cm-re történő visszarágása észlelhető.

A kukoricabogár-imágók gyérítésére a tömeges megjelenés idején, a Karis 10 CS 0,15/ha illetve (vagy) a Ninja Zeon 5 CS 0,3 l/ha dózisát javasoljuk az engedélyokiratban foglaltak szerint (amennyiben a kukoricacímer még virágzik, illetve a levéltetvek által termelt mézharmat miatt a méhek látogatják a permetezést a méhkímélő kezelés szabályai szerint kell végezni). Használhatjuk még a méhekre nem jelölésköteles szerek közül a Biscaya-t 0,3l/ha, illetve a Mospilan 20 SG-t vagy az azzal analóg Rafting-ot 150gr/ha dózisban.