Tápanyag-utánpótlás 2022. április 06.

Ha réz, akkor Kocide 2000

Az ökológiai szemléletű gazdálkodás terjedésével együtt felértékelődött a réztartalmú gombaölő szerek szerepe. A réztartalmú gombaölő szerek számos fitopatogén gomba mellett a baktériumos betegségek ellen is hatékonyan alkalmazhatóak, továbbá az ökológiai gazdálkodásban is elfogadottak.

A KITE Zrt. által forgalmazott Kocide 2000 egy 53,8% rézhidroxid hatóanyag tartalmú fungicid, mely speciális hókristály szerkezetének köszönhetően sokkal nagyobb felületet képes beborítani, mint más rézkészítmények. Vizes közegben a rézhidroxidból több rézion (Cu2+) szabadul fel, mint például a rézszulfát esetében, ugyanakkor nem okoz fitoxikus tüneteket (perzselés) a növényen. A készítmény hatását tekintve kontakt, preventíven alkalmazható, a kijuttatást követő 2 óra múlva hulló csapadék a készítmény hatékonyságát nem befolyásolja. A Cu2+ hatásmechanizmusából adódóan rezisztenciatörő hatású, így az egyéb, felszívódó hatású gombaölő szerek mellé kombinációs partnerként is javasolt. A fungicid hatás mellett a növények élettani folyamatait is befolyásolja pl.: a szőlő esetében elősegíti a rügydifferenciálódást. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy hektáronként évente a réztartalmú gombaölő szerekkel 6 kg/ha fémréz juttatható ki (889/2008/EK rendelet), emiatt is célszerű a korszerű formulációjú készítményeket előnyben részesíteni.

rézhiány szőlőn

A Kocide 2000 felhasználása a kultúrnövények széles körében engedélyezett, az almatermésűektől kezdve, a szőlőn és a csonthéjasokon át, egészen a zöldség és a hüvelyes növényekig. Kijuttatása preventíven 1,75-2 kg/ha dózisban javasolt.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!