Gépek, eszközök 2023. november 08.

Grain Sensing - fedélzeti terményminőség-analízis a John Deere kombájnokon

A John Deere önjáró 8000/9000-es szecskázókon alkalmazott HarvestLabTM 3000 rendszer már évek óta jól bevált és gyakorlatban is visszaigazolt technológia, ha terménybeltartalom-mérésről van szó. A John Deere legújabb fejlesztésének köszönhetően ez a NIR színképelemzés-technológia immáron elérhető a John Deere T600 és S700-as sorozatú kombájnokban is Grain Sensing néven!

A 2017 utáni gyártású John Deere T600 és minden S700-as sorozatú kombájnba akár utólag is beépíthető, vagy új gépeknél gyári beszereléssel rendelhető a Carl Zeiss közreműködésével kifejlesztett, NIR reflektancia elvén működő HarvestLabTM 3000 szenzor. Az így kialakított Grain Sensing rendszer segítségével a búza, az árpa és a repce fontos minőségi paramétereinek folyamatos és valós időben történő mérése lehetséges. A nedvességtartalom mellett így a búza, az árpa és a repce fehérjetartalma is meghatározható, továbbá a repcemag olajtartalma és az árpa keményítőtartalma is rögzíthető a betakarítás folyamatában. A kombájn dokumentációs rendszere a hozam- és nedvesség-térképezés mellett így ezeket a beltartalmi jellemzőket is georeferált térképes adatformátumban rögzíti. Az egyes paraméterek térképes megjelenítése a gép fedélzeti kijelzőjén és a folyamatos adattovábbításnak köszönhetően jelen időben a felhő alapú Üzemeltetési központban is rendelkezésre állnak. A táblán belüli minőségi eltérések betakarítás közbeni, azonnali megjelenítése lehetővé teszi a gazdálkodó számára a betakarított termény elkülönítését a minőségi jellemzők alapján, illetve későbbi részletes elemzések elvégzését az adatok felhasználásával.

A kombájn elektronikus rendszerébe integrált HarvestLabTM 3000 szenzor a gép tisztamag-felhordójára kerül felszerelésre. A rendszer képes betakarítás közben folyamatosan mérni a fent említett beltartalmi jellemzőket, és tárolásra, megjelenítésre továbbítani azokat a kijelzőhöz a GPS antenna segítségével meghatározott, pontos földrajzi koordinátákhoz rendelt módon.

Milyen előnyei vannak a Grain Sensing rendszernek?

 

A Grain Sensing egy újabb lépcsőfok a precíziós gazdálkodásban. Segítségével a gazdálkodók helyspecifikus információkat kapnak területeik betakarításkori terményminőségéről. Akár aratás közben eldönthető a búza beltartalmi paraméterei alapján, hogy az malmi vagy takarmányozási céllal hasznosítható. Ennek ismeretében pedig a termény már a betárolás pillanatában is elkülöníthető a minőségi paraméterek ismeretében, akár a kombájnban a kijelzőn megjelenített, vagy távolról a Műveleti központ alkalmazásban elérhető adatok, térképek segítségével.

A mennyiségi adatokra épülő hozamtérképezés kiegészül a helyhez rögzített minőségi jellemzőkkel is, hiszen a termény nedvességtartalma, a meghatározott beltartalmi jellemzők rögzíthetők a szántóföld egyes pontjaihoz. A képződő adatok feldolgozásával, elemzésével következtetni lehet a talaj tápanyag-hasznosító képességére, értékelhetők az egyes fajták, tápanyag-utánpótlási stratégiák, az adott területen belüli eltérések (talaj, domborzat stb.) figyelembevételével.

A Grain Sensing gyári opció és utólag felszerelhető képességnövelő egységcsomag 2023-tól elérhető a John Deere T600 (2017 utáni gyártású) és S700-as sorozatú kombájnokhoz. A HarvestLabTM 3000 műszer a gépről leszerelve használható telepi mérőberendezésként is, egy kiegészítő adapter és számítógép segítségével magminták vizsgálatára. A HarvestLabTM 3000 univerzális eszköz, az említett önjáró szecskázókon szárazanyag-tartalmat és takarmány-beltartalmat, míg hígtrágya-kijuttatóra szerelve tápanyag-összetevőket lehet segítségével meghatározni.

 További részletekért keresse a KITE helyi gép és alkatrész értékesítő szakembereit!