facebook pixel

Precíziós gazdálkodás2019. február 22.

Gondolkodjunk rendszerben!

Ha megfelelő módon szeretnénk a precíziós gazdálkodást végezni, rendszerszemlélettel kell rendelkeznünk, hiszen ebben a gazdálkodási formában a műszaki eszközök egy komplex rendszer részei és kiegészítik egymást. Erre már akkor gondolnunk kell, amikor megtesszük az első lépéseket.

A precíziós géprendszerek tagjai az erő- és munkagépkapcsolatok, a motoros gépek, az öntöző gépek, a logisztikai eszközök, és a meteorológiai állomások. Ahhoz, hogy ezek az eszközök a precíziós gazdálkodásban működni tudjanak, számos tényezőre oda kell figyelnünk a beszerzéstől egészen az üzemeltetésig.

A gépüzemeltetés a gép beszerzésével kezdődik, ekkor figyelembe kell vennünk az eszközök tulajdonságait és paramétereit is. A műszaki beruházás során, ha precíziós rendszerre akarunk áttérni, alapként kell tekintenünk a vezérlő eszközre, a monitorra és a navigációs antennára. A következő lépés az erő- és munkagépek beszerzése. Itt fókuszba kell helyeznünk a növény igényeit, vagyis az erőgépek beszerzése az agrotechnológiai vezérelvek alapján történjen.

Egy precíziós géprendszer üzemeltetésénél az elsődleges cél a szellemi háttér megteremtése. Át kell gondolnunk a technológiailag helyes gépkapcsolatok összeállítását, a gépüzemszervezést, az üzemeltetési adatelemzést, és a végén le kell vonnunk a következtetéséket. Ezt megoldhatja a gazdaság egyedül, a saját módszereivel is, de igénybe vehet hozzá szaktanácsadót is.

Az RTK jelet alkalmazó, precíziós géprendszer alkalmas arra, hogy nyomvonalon vezesse az erő- és munkagépeket, az igen-nem vezérlést végrehajtsa, szakaszoltan juttasson ki inputanyagot, térben és időben differenciáljon, pozícionáljon, automatizáljon és dokumentáljon. Általában az első lépés a precíziós gazdálkodásra való áttérésben az automata kormányzás alkalmazása. Ez megváltoztatja az agrotechnológiát és a gépüzemeltetési kultúrát is. Nagyon fontos a precíziós gazdálkodásban használandó eszközök felkészítése, melyet a majdan elvégzendő munka függvényében kell végrehajtanunk. Ezt a nyomtáv-állítással, a kerekezés átalakításával és a gép súlyozásával tehetjük meg. Mindezeknek együttesen kell biztosítaniuk, hogy a műszaki eszközeink ne okozzanak nagyobb károkat, mint amekkora hasznot a precíziós gazdálkodásra való áttérés hoz.

Komplex gépkapcsolat betakarításhoz
A precíziós gazdálkodásban minden eszköz egy rendszer része.

A precíziós eszközök alkalmazása a talajaink fenntarthatóságát is szavatolja, ugyanis megváltoztatják a mozgásmódot a táblán, és ezek a nyomvonalak az egész termelési ciklust végig kísérik. Esetenként a táblavégi fordulók is automatizálttá tudnak válni, így nincs okszerűtlen talajtaposás. Az összetett feladatok elvégzésére is kiválóan alkalmas egy precíziós géprendszer, ilyenkor sok funkció együttesen dolgozik. Mindkét esetben nagyon fontos a beállításokra figyelni, mert az minden munkafolyamatnak az alapja.

A precíziós géprendszerek alkalmazása magával vonja az adatfeldolgozással kapcsolatos problémákat is. Ezekben az eszközökben ugyanis hatalmas mennyiségű adat keletkezik, melyet tudnunk kell kezelni. Erre több lehetőségünk is van. Létezik a szimpla fizikai megoldás, amikor egy USB csatlakozó segítségével juttatjuk el egyik eszköztől a másikig az információt. Ennek egy fejlettebb szintje a vezeték nélküli adatkapcsolat. A rendszer ilyen esetben egy szerveren dolgozik, és ha nincs adatvesztés, akkor a teljes termelési ciklust végig kísérik a begyűjtött információk, melynek segítségével valódi, megalapozott döntéseket tudunk hozni. Ezen utóbbi rendszerek szinkronizálhatják a folyamatokat, távoli támogatásra adnak lehetőséget a gépkezelőnek, amennyiben szervizigénye van, és nem utolsó sorban lehetőséget nyújthatnak a gazdaság döntéshozójának is a távoli elérésre.

Fontos kitérni az intelligens gépek működésére is, mint a vetőgépek, betakarító gépek, logisztikai eszközök. Ezek az előírás, vagy az érzékelőkből nyert adatok alapján, automatán végeznek bizonyos munkafolyamatokat. Nem szabad azonban megfeledkeznünk az emberi tényezőről, ugyanis pontos és helyes beállítások nélkül nem alkalmasak a növény igényét leginkább kiszolgáló precíziós gazdálkodásra.

Sojnóczki István, a PREGA 2019-en, a gépüzemeltetéssel kapcsolatban tartott előadását ide kattintva nézhetik meg.