Növényvédelem2020. május 18.

Fókuszban a kalászvédelem

Az őszi búza egyik legjelentősebb betegsége a Fusarium fajok okozta kalászfertőzés, ismertebb nevén a kalászfuzáriózis. Az általuk okozott terméscsökkenés eltörpül a minőségromlás mellett, melyet a gombák termelte toxinok okoznak. A kalász fertőzésért többféle Fusarium faj felelős.


A legnagyobb problémát a melegigényes Fusarium graminearum okozza, melynek a nagymértékű kártétele a járványos évekre jellemző, továbbá jelentős fajok még a kevésbé melegigényes Fusarium culmorum és Fusarium avenaceum.

A fertőzéshez a három dolog együttes jelenléte szükséges: a kórokozó számára kedvező környezeti feltételek, fertőzőképes kórokozó és fogékony gazdanövény. A fuzárium esetében a fertőzéshez levélfelületi vízborítottság szükséges, amelynek nem feltétele a nagy mennyiségű csapadék, elegendő a hajnali harmat. A gombára jellemző, hogy szaprofita formában szármaradványokon is fenn tud maradni és így áttelelni, ezért folyamatosan jelen van. A vetésváltás szerepe ezért kiemelt fontossággal bír, mivel a kukorica után vetett őszi búza fertőzöttsége a táblán nagy mennyiségben megatálható kukorica-szármaradvány miatt mindig magasabb.

A búza fogékonysága a kalászolás kezdetétől egészen a viaszérésig folyamatosan fennáll. A fogékonyság azonban vitathatatlanul a virágzás idején a legnagyobb, ezért a védekezés hatékonyságát nagymértékben befolyásolja a kezelés időpontja, időzítése.
A gyakorlati tapasztalatok egyértelműen alátámasztják, hogy a preventív - kalászoláskor, virágzás előtt közvetlen végzett - védekezés sokkal hatékonyabb, mint virágzáskor, mivel ekkor már legtöbb esetben megtörtént a fertőzés.

A jelenlegi aszályos, száraz időjárás miatt sokan lebecsülik a fuzárium fertőzés veszélyét, pedig a szinte heti rendszerességgel átvonuló frontok hatására kialakuló futó záporok és a néhány fokos lehűlések következtében képződő hajnali harmat már kedvező feltételeket teremtenek a fertőzéshez.

Az aszályos időjárás igen megviselte a búzát, a vízhiány következtében kialakult tápanyag-felvételi probléma miatt hiánytünetek jelentek meg a növényeken, amit a levéltrágyák használatával csökkenthetünk.

A fuzárium elleni védekezésekre a KITE kínálatából a Stamina 1 l/ha dózisát Natural Force 3-5 l/ha növénykondicionálóval kiegészítve javasoljuk a jó minőség megőrzése céljából.