Alkatrész 2021. június 30.

Fenntartható gépüzemeltetés, JCB állattartó telep kiszolgálás

Egy mai állattartó telep gépesítése elengedhetetlen feltétele a korszerű termelésnek. Ez a gépesítés kiemelt szerepet kap például szarvasmarhatelepeken az istállótechnikában és a tejfeldolgozó rendszerek esetében, kellő joggal. Azonban a kiszolgáló eszközöket is szem előtt kell tartani.

Például az etető-kiosztó kocsit, illetve az egyéb anyagok mozgatására szolgáló gépeket és azok tartozékait. A KITE Zrt. gépkereskedelmi kínálatában megtalálhatóak a különböző JCB rakodógépek igény szerinti munkaeszközökkel. Ezek a rakodógépek például a csúszókormányos rakodók, teleszkópos rakodók, valamint a törzscsuklós gépek.

Az anyagmozgató gépeket fokozott igénybevétel éri. Egyrészt napi 10-12 órában működnek vagy még többen, akár napi többszöri indítással együtt. Másrészt a munkakörülmények szélsőségesek, sárral, trágyával, trágyalével is érintkeznek. Megállapítható, hogy ezek a gépüzemeltetési körülmények erőteljesen hatnak a gépek élettartamára és üzembiztonságára.

De mit tegyünk, hogy az állattartó telepeken üzemelő rakodógépek üzembiztonságát és élettartamát növeljük?

Alapvetően a gépek üzemeltetése során az előírt karbantartásokat kell betartani. Ezen műveleteket a kezelői kézikönyv tartalmazza, valamint gép átadáskor, üzembehelyezéskor a KITE Zrt. szakemberi bemutatják. A gép üzemeltetőjének, kezelőjének azonban kiemelt feladata megőrizni a gép üzembiztonságát. Az ő feladata napi és heti szinten a karbantartási műveletek végrehajtása.

JCB karbantartás

Teljesség igénye nélkül napi és heti szinten ellenőrizni kell:

  • A gép szemrevételezésével az esetleges töréseket, repedéseket, folyadékszivárgásokat.
  • Elengedhetetlen a közlekedésbiztonsági egységek áttekintés (gumiabroncs állapota, fény- és hangjelző berendezések, fék- és kormányberendezések működése).
  • Különböző hajtó- és kenőanyagok mennyiségének ellenőrzése. Utántöltés esetén a gyár által előírt hajtó- és kenőanyagot szabad felhasználni. Ha bizonytalan, hogy milyen olajat kell utántölteni, akkor lapozza fel a gépkezelői könyvet vagy keresse a KITE Zrt. szakembereit. Kerülje az AdBlue és tüzelőanyag (gázolaj) „kannázását”. Tankoljon inkább saját gázolajtartályból (https://webshop.kite.hu/termek/szallithato-gazolajtartaly-kimerovel-440-l-12-v/0001EI).
  • A szűrők állapotának ellenőrzése szükségszerű (pl. fülkeszűrő, motor levegőszűrő). Eltömődés esetén tisztításukról vagy cseréjükről gondoskodni kell.
  • A kezelőszervek helyes működéséről meg kell győződnie a kezelőnek, az emelőrendszerek tesztelését el kell végezni és a visszajelző berendezések üzemelését is ellenőrizni kell.
  • A gép zsírozása kiemelten fontos. Használja a gyár által előírt kenőzsírokat. Zsír és zsír közt is nagy különbségek vannak. A zsír nemcsak ken, hanem hőt vezet el, továbbá szigetel is (nem engedi bejutni a folyadékot/nedvességet, szennyeződést a csap és persely közé). Ezzel a művelettel jelentősen megnövelhető a forgó, mozgó pontok élettartama. A gyakorlat azt mutatja, hogy ez a művelet a gépkezelők, üzemeltetők számára egy hálátlan feladat, továbbá a számos kenési pontból néha egy-kettő ki is marad. A KITE Zrt. kínálatában pneumatikus és a kor szellemét követve akkumulátoros kézi zsírzóberendezések (https://webshop.kite.hu/termek/akkumulatoros-zsirzopumpa/0001NQ ) is elérhetőek, valamit a gépre telepített automata zsírzórendszerek is alkalmazhatóak.
  • A tisztítás elengedhetetlen. Az üzemelési körülmények miatt a rendszeres és alapos tisztítás segíti a gépek állagának megóvását. Fel kell hívni azonban a figyelmet arra, hogy az elektromos berendezések és csatlakozók nem védettek a magasnyomású vízsugár ellen. A motortérben levő érzékelők, kipufogógáz-rendszerek sem tolerálják a magasnyomású vizes mosást. Itt, az akár naponta többszöri levegő lefúvásos tisztítás ajánlott.

JCb szerviz

A napi és heti karbantartási műveleteken túl az időszakos, féléves – éves (250, 500, 1000 óránként) karbantartásokat a KITE Zrt. szervizének kell elvégzi. Így biztosítható a gép szakszerviz szintű időszakos karbantartása, valamint a gyártó felé érvényesíthetők az esetleges garanciális meghibásodások, és ha a gép rendelkezik külön biztosítással, akkor ezen káresemények kivizsgálásának is az alapfeltétele a szakszerviz által elvégzett szervizelések, a gyártó által javasolt módon és anyagokkal.

Fontos kiemelni, hogy az adott szervizek elvégzésének +/- 50 üzemórán belül kell megtörténnie. A szervizek bejelentése az üzemeltető feladata, azonban a JCB gépek esetében (néhány kivételtől eltekintve) a LiveLink telemetriai rendszer nyújt ebben segítséget. A rendszeren beállítható például, hogy tetszőleges időközönként összegző jelentést küldjön a gépekről (például több gép esetében flottajelentések), továbbá a kötelező karbantartás előtt is jelentést küldjön a gép például email formájában.

Az előzőekben nem esett szó a gépekhez kapcsolt munkaeszközökről. Ilyen eszközök lehetnek például a trágyavilla, különböző kanalak, seprőgépek stb. Ezek karbantartásai kisebb munkaráfordítással elvégezhetőek. Jellemzően szemrevételezéssel kell ellenőrizni. A kopott, repedt, törött részeit cserélni kell. Kenési pontok kenéséről nem szabad megfeledkezni. Ezeket a műveleteket javasolt a gép napi szintű átvizsgálásakor elvégezni.

A rendszeres és lelkiismeretes napi szintű karbantartások jelentősen elősegítik a rakodógépek, munkaeszközök hosszútávú, biztonságos és megbízható üzemeltetését, ami kiegészül az időszakos, időben elvégzett szervizelésekkel. Egy jól karbantartott és megbecsült gép hosszútávú biztos munkaeszköz a mindennapokban, valamint használt gépként történő értékesítés során értéknövelő hatása van a szervizelőéletnek, valamint a kiváló állapotú gépnek.