Növényvédelem 2023. május 23.

Az aktuális károsítóhelyzet és várható alakulása - 21.hét

Az időjárás az elmúlt héten is kedvezett a gombabetegségek terjedéséhez. A párás idő egész héten kedvezett a gabonákban a sárgarozsda és a fuzáriumfajok fertőzéséhez. A levéltetvek számára is kedvezett a hűvös, párás idő, szinte minden növénykultúrába tömegesen megtalálhatók voltak.

Az elmúlt hét időjárása

A múlt hét időjárását egy mediterrán ciklon határozta meg, hatására a hét elején az ország nyugati majd a hét közepén az ország keleti részén hullott kiadós mennyiségű csapadék. A hét végén már napos, nyári idő volt 25-26 °C-os napi csúcshőmérséklettel, helyi záporokkal, zivatarokkal. A Nyugat-Dunántúlon átlagosan 15-35 mm, a Tiszántúlon 10-15 mm csapadék hullott, melynek hatására a talajok felső rétege ideiglenesen telítetté vált. A napi középhőmérsékleti értékek a Dunántúlon a hét elején 2-3 °C-kal, a Tiszántúlon 1-2 °C-kal elmaradtak a szokásostól, a hét végén viszont már kevéssel meg is haladták azt.

A csapadékmennyiség alakulása a PrecMet állomások adatai alapján (05.15-05.21)
A levegő-középhőmérséklet alakulása a PrecMet állomások adatai alapján (05.15-05.21)

Az aszályindex alakulása az őszi vetésű kultúrák esetében                      https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

Az aszályindex alakulása az őszi vetésű kultúrák esetében                                https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

Az időjárás alakulása az elmúlt héten Európában

A NOAA közzétette a CPC (Climate Prediction Center) által az európai térségről a műholdfelvételek adatai alapján számított csapadék- és hőmérsékleti térképeket.

A műholdfelvételek alapján az elmúlt héten egész Európában az átlag alatt alakult a középhőmérséklet. A csapadékviszonyok Nyugat-Európában az átlag felett alakultak. A Földközi-tenger felett kialakult nagy nedvességtartalmú ciklon Olaszországon át északkeleti irányban haladt. A ciklon hatására jelentős mennyiségű csapadék hullott Észak-Olaszországban és Horvátország déli régiójában.

Csapadékanomália (mm) (05.12-05.18.)          https://www.cpc.ncep.noaa.gov/
A hőmérsékleti értékek eltérése az átlagtól (05.12-05.18.)             https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

  • Hétfőn sok napsütés várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Helyenként alakulhat ki zápor, zivatar, nagyobb eséllyel délen és nyugaton. A keleti, északkeleti szél időnként megélénkülhet, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24 és 28 °C körül valószínű. Késő estére 12 és 18 °C közé hűl le a levegő.
  • Kedden sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. A nap második felében északnyugat felől már vastagabb felhők is érkezhetnek. Szórványosan előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb számban a nyugati, északnyugati országrészben. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, csak zivatar környékén erősödhet meg a szél. A minimum-hőmérséklet 8 és 16, a maximum 24 és 29 °C között alakul.
  • Szerdán változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Több helyen számítani lehet esőre, záporesőre, zivatarra. Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül, főleg zivatarban átmenetileg megerősödhet. A hajnali 9, 16 °C-ról délutánra 22 és 28 °C közé melegszik fel a levegő.
  • Csütörtökön változóan felhős időre van kilátás több-kevesebb napsütéssel. Szórványosan előfordulhat záporeső, zivatar. Az északi szél sokfelé megélénkül, zivatar térségében megerősödhet. Hajnalban 8, 15, a délutáni órákban 23, 29 °C-ot olvashatnak le a hőmérőkről.
  • Pénteken változóan felhős időre lehet számítani több-kevesebb napsütéssel, elszórtan záporesővel, zivatarral. Sok helyütt megélénkül, időnként megerősödik az északi szél. A minimum-hőmérséklet 8 és 16, a csúcsérték 22 és 28 °C között valószínű.
  • Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható. Csak egy-egy zápor fordulhat elő. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. Hajnalban 7, 15, a délutáni órákban 20, 26 °C-ot mérhetnek.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet- és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb, és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Csapadékanomália (05.22-28.)
Hőmérsékleti anomália (05.22-28.)

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok:

A pockok (Microtus arvalis) populációjának mérete lassan, de növekszik. Jelenleg még csak a ruderáliákon, lucernákban, illetve az árokpartokon találunk mezei pocokkal erősebben fertőzött gócokat, de megkezdődött a betelepedés a gabona-, repce- és a kapás kultúrákba. A növényállományok gyors fejlődése miatt a pocokkártétel mértéke még nem érzékelhető.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A múlt héten a repceállományok virágzása befejeződött, elkezdődött a becőképződés, növekedés (BBCH 69-73).

A repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) és nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) lárvái már elkezdték elhagyni a szárat, és a talajba vonultak bábozódni. A szár alsó részében található járatok, illetve a felrepedt szárak fertőzési kapuként szolgálnak a gombabetegségek számára.

A repcefénybogár (Meligethes aeneus) kártétele gyakorlatilag megszűnt.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) tömegesen megtalálható a táblákon, az idén az erősebb fertőzést a keleti országrészben tapasztaltuk.

A hűvös, csapadékos időjárás kedvez a repcebecő-gubacsszúnyog (Dasyneura brassicae) számára, a kártételével az egész országban találkozhatunk. A kártétel mértéke önmagában néhány helyi felszaporodástól eltekintve nem jelentős.

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam) és a szárrák terjedése szempontjából kedvezően alakult az elmúlt hét időjárása, az alsó leveleken megfigyelhetők voltak a fertőzés tünetei. A piknidiumokon tömegesen termelődtek a konídiumok, mely a fertőzés gyorsuló terjedésére enged következtetni.

Az elmúlt hét csapadékos, meleg időjárása és a repceormányos lárvakártétele okozta szárrepedés kedvezett a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) fertőzéséhez.

A szürkepenész (Botrytis cinerea) is megjelent az állományokban, elsősorban az ormányosok okozta sebeken, sérüléseken észleltük a fertőzést.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A meteorológiai prognózis szerint a jövő héten meleg, zivatarokkal, záporokkal tarkított időjárásra kell számítani.

A repcefénybogár (Meligethes aeneus) kártételével már nem kell számolnunk.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) egyedszáma már nem fog nőni, kártételre már csak az elhanyagolt, rovarölő szerrel kezeletlen táblákon kell számítani. Amennyiben az ormányos egyedszáma eléri, meghaladja az 1db imágó/virágzat értéket, védekezni kell.

A csapadékos időjárás kedvez a repcebecő-gubacsszúnyog (Dasyneura brassicae) számára, ezért kártételével az országban bárhol találkozhatunk. Jelentősebb kártételre csak helyileg kell számítanunk (felszíni vízközeli táblák), ebben az esetben indokolt lehet a védekezés.

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam) a hőmérséklet emelkedésével a most már zárt állományokban gyorsuló ütemben fog terjedni, ezért a gombaölő szeres védekezést el kell végezni.

A prognosztizált időjárás kedvezni fog a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) fertőzéséhez, ezért a gombaölő szeres kezelést el kell végezni.

A repceormányosok kártétele nyomán képződött sebeken, sérüléseken megtelepszik a szürkepenész (Botrytis cinerea), mely szintén indokolja a gombaölő szeres védekezést.

A hőmérséklet emelkedésével az alternaria (Alternaria helianthi) fertőzés megjelenésére is számítani kell a becőkön, a kórokozó elleni védekezésben a preventív gombaölő szeres kezelésnek fontos szerepe van.

Védekezési javaslat

A repcebecő-ormányos, repcebecő-gubacsszúnyog elleni védekezésre a méhekre nem jelölésköteles acetamiprid hatóanyagú szereket javasoljuk. A repce gombabetegségei elleni megelőző védekezésre a Picasso 0,5 l/ha dózisát javasoljuk.

 

A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Őszi búza

Az elmúlt héten az őszi búza kalászolás-virágzás (BBCH 59-65) fejlődési stádiumban volt.

Az őszi búza lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) az ország egész területén megtalálható, a fertőzés már jellemzően a középső-felső levélzónában jelen volt. A kedvező időjárás miatt a lisztharmat-telepeken tömeges konídiumképződés volt megfigyelhető, melyet az elmúlt heti csapadék lemosott. A micéliumtelepek fehérek, tömeges konídiumképződés figyelhető meg rajtuk. A kórokozó gyenge-közepes mértékű fertőzését tapasztaltuk.

A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis) további terjedése volt megfigyelhető. A fertőzöttség mértéke nőtt az elmúlt héthez képest, de a védekezések miatt a fertőzés terjedésének lassulása volt megfigyelhető.

A búza levélrozsda (Puccinia recondita) fertőzöttség mértéke is nőtt az elmúlt héten, a fertőzés erősebb terjedését a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon tapasztaltuk. Néhány szélsőségesen fertőzött táblától eltekintve a levélrozsda-fertőzés nem haladta meg a védekezési küszöbértéket, melyhez a sárgarozsda elleni védekezés nagyban hozzájárult.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) fertőzöttség mértéke nőtt az elmúlt héthez képest a Dél- és Nyugat-Dunántúlon, valamint a csapadékosabb északi országrészben. A fertőzés lassú terjedése az alsó és a középső levélzónában volt megfigyelhető. A fertőzés mértéke jellemzően közepesnek mondható, néhány szélsőséges esettől eltekintve önmagában nem éri el a gazdasági kártételi szintet.

A búza fahéjbarna levélfoltosság (Drechslera tritici–repentis) látványos terjedése volt megfigyelhető az állományokban, a jelenlegi a fertőzöttség mértéke még alacsony. A fertőzöttség mértéke érzékenyebb fajtákban helyenként már elérte a védekezési küszöbértéket.

A vetésfehérítő (Oulema spp.) lárvakelés az egész országban elhúzódó, a kártétel jellemzően az átlagos szint alatti.

A levéltetvek (Aphididae) kolóniái gyorsan szaporodnak a gabonákban, jelenleg közepes a fertőzöttség mértéke, de már előfordulnak erősen fertőzött gócok. A kolóniák több helyen már a kalászon is megjelentek.

Levéltetű-fertőzés kalászon, Nádudvar

Őszi árpa

Az elmúlt héten az őszi árpa a virágzás kezdete-vége (BBCH 61-69) fejlettségi állapotú volt.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) az ország egész területén jelen van, még mindig dinamikusan terjed. A fertőzöttség mértéke az országban közepes, erősen fertőzött gócokkal.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) fertőzöttség az egész országban jelen van. A fertőzés a kedvező időjárás miatt gyorsan terjedt, a fertőzöttség egyre több táblán már elérte a védekezési küszöbértéket.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) szintén az egész országban megtalálható az árpában, a fertőzöttség mértéke számottevően nőtt az elmúlt héthez képest. A fertőzöttség mértéke a fajta érzékenységtől függően gyenge-közepes.

A törperozsda (Puccinia hordei) az egész országban megtalálható az árpában, a fertőzöttség mindenhol dinamikusan terjedt, de a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon alakult ki erősebb fertőzés.

A rinchospóriumos levélfoltosság (Rhynchosporium secalis) fertőzöttség nőtt az elmúlt héthez képest az árpában. A fertőzöttség mértéke egyelőre alacsony.

A kártevők közül a levéltetvek és a vetésfehérítők (Oulema melanopus) okozta fertőzöttség a búzánál leírtak szerint alakul.

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

A hétre a meteorológusok meleg, kora nyári időt jósoltak záporokkal, zivatarokkal tarkítva, mely továbbra is kedvezni fog a gombabetegségek terjedéséhez.

Az őszi búza lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) további terjedésével kell számolnunk, erős fertőzés bárhol kialakulhat az országban. Az elkövetkező időszakban a lisztharmat dinamikusan fog terjedni, a fertőzöttség mértéke bárhol meghaladhatja a védekezési küszöbértéket.

A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis) számára kedvezően alakul az elkövetkező hét időjárása, ezért további terjedésével kell számolni. A gabonafélék kalászvédelme során célszerű olyan készítményt választani, amely a sárgarozsda ellen is hatékony, ugyanis a kalász mellett a zászlóslevet is meg kell védeni.

A búza levélrozsda (Puccinia recondita) a kedvező időjárási viszonyok miatt gyorsuló ütemben fog terjedni. A Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon kialakulhatnak erősebben fertőzött területek, ahol indokolttá válhat a védekezés.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) fertőzöttség a következő időszakban várhatóan gyorsuló ütemben fog terjedni. Az elkövetkező héten a csapadékosabb területeken a megdőlt állományokban erős fertőzés is kialakulhat.

A búza fahéjbarna levélfoltosság (Drechslera tritici – repentis) gyors, erős terjedésére lehet számítani. A fertőzöttség mértéke folyamatosan nőni fog, a kártétel mértéke a fogékony fajtákban megközelítheti, elérheti a védekezési küszöbértéket.

Fuzáriumveszély!

A meleg, csapadékos időjárás kedvező feltételeket biztosít a fuzáriumfajok fertőzéséhez, ezért a védekezést haladéktalanul el kell végezni.

         Őszi árpa

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) az elkövetkező héten is gyorsuló ütemben fog terjedni. A fertőzés már a magasabb levélemeleteken is meg fog jelenni, ezért amennyiben a lisztharmat a zászlóslevelet veszélyezteti, ismételten védekezni kell ellene.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) gyorsuló ütemű terjedésére kell számítani az elkövetkező héten. A közepesen fertőzött állományokban a védekezés elvégzése indokolt.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) dinamikusan gyorsuló terjedésével kell számolni. A kórokozó felszaporodása a jövő héten már jól érzékelhető lesz, de egyelőre csak szélsőséges esetben éri el a védekezési küszöbértéket.

Az árpa törperozsda (Puccinia hordei) gyorsuló ütemben fog terjedni az elkövetkező időszakban, jelentősebb mértékű fertőzés bárhol kialakulhat az országban. Az ország egész területén előfordulhatnak erősen fertőzött gócok, ezért indokolt ellene a védekezés.

A rinchospóriumos levélfoltosság (Rhynchosporium secalis) dinamikus terjedésére kell számítani az elkövetkező időszakban a Dél-Alföldön, illetve a Dél-Dunántúlon, a fertőzöttség mértéke ott megközelítheti a védekezési küszöbértéket.

A héten a levéltetű fertőzöttség mértéke dinamikusan nőni fog, egyre több állományban fogunk találni nagyobb kolóniákat. A fertőzöttség mértéke nagyban függ a fajtától és a helyi környezeti viszonyoktól, az országban bárhol kialakulhat védekezési küszöböt meghaladó fertőzés.

A vetésfehérítő (Oulema melanopus) lárvakelésére még számítani kell az elkövetkező héten is. A lárvakártétel mértékétől függően védekezni kell ellene.

Védekezési javaslat

A kalászfuzariózis elleni preventív védekezést élelmiszer-biztonsági okokból feltétlen el kell végezni, a kezelés el nem hagyható!

A kalászfuzariózis elleni védekezésre a Revycare 1,5 l/ha vagy a Stamina 1,0 l/ha dózisát javasoljuk.

A vetésfehérítő lárvák és a levéltetvek gyérítésére őszi búzában Vantex CS 0,08 l/ha dózisát, az őszi árpában a Detector 0,0625 l/ha dózisát javasoljuk, amennyiben a táblán, illetve annak környezetében virágzó gyomok vannak, a védekezést méhkímélő kezelés formájában kell végezni.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó kelés, illetve 4-8 lomblevél (BBCH 09-14-18) fenológiai állapotban volt az elmúlt héten.

A kikelt állományokba folyamatos a fekete répa-levéltetű (Aphis fabae) és a sárga szilva-levéltetű (Brachycaudus helichrysi) betelepedése.

Az állományokban tömeges gyomkelés volt tapasztalható.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

Az időjárás kedvez a levéltetveknek, ezért a kikelt állományokba a szárnyas alakok betelepedése várható, illetve már kisebb kolóniák megjelenésére is számíthatunk.

Az elkövetkező héten tömeges gyomkelés várható.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica kelés, illetve 4-6 leveles (BBCH 14-16) fenológiai állapotban volt az elmúlt héten.

A kikelt állományokban tömeges gyomkelés volt tapasztalható.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

Az elkövetkező héten a gyomnövények elleni védekezés lesz a legfontosabb feladat.