Növényvédelem2022. október 18.

Az aktuális károsító helyzet és a várható alakulása - 41. hét  

Az elmúlt héten tovább folytatódott az „indián nyár”, száraz, meleg idő volt. A repce intenzíven fejlődött, az állományokban megjelent a káposztamoly, a bagolylepke és a repcedarázs lárvája. Folytatódott az őszi búza vetése, illetve a már elvetett állományok folyamatosan keltek, szépen fejlődtek.

Az elmúlt héten folytatódott a száraz, meleg időjárás jelentős mennyiségű csapadék sehol sem hullott. A talaj felső 5 cm-es rétege jellemzően kiszáradt, de 10 cm mélyen még rendelkezésre áll a szükséges mennyiség. A repcék továbbra is dinamikusan fejlődnek, de az elmúlt héten vetett gabonák keléséhez viszont már jól jönne a csapadék.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.10.09.-10.16.), a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.10.09.-10.16.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.10.09.-10.16.), a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.10.09.-10.16.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján

Hétfőn a látási viszonyok a nap első felében fokozatosan mindenütt javulnak, és napos, fátyolfelhős idő várható. Csapadék nem lesz. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 °C között alakul.

Kedden a pára, köd zsugorodása, majd feloszlása után napos időre számíthatunk, helyenként fátyolfelhőkkel. Késő este érheti el egy hidegfront szakadozott felhőzete az északnyugati megyéket. Csapadék estig nem várható. A déli szél jellemzően mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 °C között alakul, de a fagyzugos, derült, szélvédett részeken hidegebb is lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 °C között valószínű.

Szerdán éjjel a hidegfront tovább szakadozó felhőzete délkelet felé vonul. Mögötte az ország nagy részén több órára kisüt a nap, de főleg hazánk keleti harmadán napközben helyenként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és záporeső is előfordul. Hajnalban ködfoltok képződnek, főként a déli megyékben. Az északi, északnyugati szél megélénkül, többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 13 °C között alakul, de a fagyzugos, derült, szélvédett részeken hidegebb is lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 °C között várható.

Csütörtökön általában napos időre számíthatunk gomoly-, helyenként fátyolfelhőkkel. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti, majd keleti szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 8 °C között alakul, de a fagyzugos, derült, szélvédett részeken hidegebb is lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 °C között várható.

Pénteken sok napsütésben lesz részünk, majd a nap második felében nyugat felől fátyolfelhőzet kezd ránk húzódni. Csapadék nem várható. Többfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik a keleti, délkeleti szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +4 °C között alakul, de a fagyzugos, derült, szélvédett részeken hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 14 °C között valószínű.

Szombaton közepesen vagy erősen felhős ég lehet a jellemző. Helyenként előfordulhat eső, zápor. Hajnalban pára-, ködfoltok képződhetnek. Többfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik a délkeleti szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +5 °C között alakul, de a fagyzugos, derült, szélvédett részeken hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 18 °C között valószínű.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

 

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előre jelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele még nem érzékelhető, de a tarlókon végzett talajművelést követően a pockok a lucernásokba és a repcetáblákra települnek át és helyenként károkat okozhatnak.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az elmúlt héten az augusztus végén vetett repcék fejlettsége 8-10, a szeptember elején vetetteké 4-6-8 leveles volt. A napos, kellemesen meleg idő hatására a repcék intenzíven fejlődtek.

A kis káposztalégy (Delia radicum) harmadik nemzedékének a lárvái megjelentek a gyökereken, egyelőre a kártétel tünetei nem észlelhetők.

A kedvező időjárás hatására megjelentek a levéltetvek szárnyas alakjai, egyelőre szárnyatlan alakkal nem találkoztunk.

Repcedarázs (Athalia rosae) álhernyók kártételével egyre gyakrabban találkozunk az Alföldön és Dunántúlon egyaránt. Jelentősebb kártételt még sehol sem tapasztaltunk, de a lárvák kártétele a fejlettségükkel egyenes arányban nő.

A repcedarázs álhernyója, Nádudvar
A repcedarázs álhernyója, Nádudvar

A repce állományokban a káposztamoly (Plutella maculipennis), a káposztalepke (Pieris brassicae) és a káposzta bagolylepke (Mamestra brassicae) lárváival és a kártétellel szinte minden táblán találkozhatunk. A kártétel mértéke többnyire nem jelentős, de előfordulnak erősebben fertőzött táblák is.

Káposzta bagolylepke hernyó és a kártétele, Nádudvar
A káposzta-bagolylepke hernyója és a kártétele, Nádudvar

A repcetáblákon a repcebolha (Psylliodes chrysocephala)a hetek óta tartó száraz meleg időjárás miatt ismét felszaporodott és a szeptember közepi (kései) vetésekben tetemes kárt okoz. Az elmúlt héten Nyugat-Magyarországon, Szombathely, Táplánszentkereszt környékén a szeptember eleji, közepi 2-4 leveles vetésekben jelentős károkat okozott. Az augusztusi vetésekben (6-8 leveles) a felszaporodás ellenére nem tapasztaltunk jelentős kártételt.

A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az ősziárpa-állományok fejlettsége a vetésidőtől függően 1-5 levél között alakul. Az állományokban megfigyelhető a T4 életformájú gyomnövények tömeges kelése.

A károsítók közül a szívó kártevők kabócák (Auchenorrhyncha) és a levéltetvek (Aphidoidea) betelepedése tapasztalható.

Jelenleg még kórokozók megjelenését nem tapasztaltuk az állományokban.

Őszi árpa tábla, Földes
Ősziárpa-tábla, Földes

Az október eleji őszi búzavetések már 3 leveles fejlettségűek, de még jelenleg is folyik a vetés. A kikelt állományokban megjelentek a T4 életformájú gyomok ezen belül is jelentős a napraforgó árvakelés. A T1 és a T2 gyomnövények tömeges kelése még nem kezdődött el.

A száraz meleg idő miatt a kabócák (Auchenorrhyncha) és a levéltetvek (Aphidoidea) betelepedése tapasztalható a már fejlettebb 3-5 leveles állományokba.

Jelenleg még kórokozók megjelenését nem tapasztaltuk az állományokban.

Sorol az őszi búza, Nádudvar
Sorol az őszi búza, Nádudvar

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A kis káposztalégy (Delia radicum) lárvakártételének a tünetei rövidesen láthatóvá válnak, de jelentős kártételre nem számítunk.

A jól fejlett dús állományokba szinte észrevétlenül felszaporodhatnak a levéltetvek, ezért folyamatosan vizsgálni kell az állományokat és amennyiben megjelennek az első szárnyatlan alakok védekezni kell.

A káposztamoly (Plutella maculipennis), a káposztalepke (Pieris brassicae) és a káposzta bagolylepke (Mamestra brassicae) lárvakártétele helyenként (foltszerűen) jelentős lehet, amennyiben a levélkártétel eléri, illetve meghaladja a 10%-ot védekezni kell.

Repcedarázs (Athalia rosae) második nemzedék lárváinak (álhernyó) folyamatos megjelenésére és növekvő kártételére kell számítanunk. A fenológai állapottól és tőszámtól függően, amennyiben a repcedarázs álhernyók száma m2-két meghaladja a 3-4 db-ot, védekezni kell.

A repcebolha (Psylliodes chrysocephala) felszaporodása a kedvező időjárás miatt fokozódni fog, a kelő-négyleveles állományokban jelentős kártételével kell számolni. A 6-8 (10) leveles állományokban a repcebolha önmagában már nem okoz jelentős kárt.

Amennyiben a bolha kártétele levélfelület %-ban eléri a 10%-ot, védekezni kell!

A repcék többsége már elérte a 6 leveles állapotot, ezért ezen állományokban a regulátorok használata kötelező.

Védekezési javaslat

A repcedarázs álhernyója, a káposztamoly, káposztalepke hernyói, illetve a levéltetvek elleni védekezésre a Vantex CS -t, illetve az Imidan 50 WP-t ajánljuk/javasoljuk. A fejlett (6-8 levél) állományokban a levéltetvek és a rágókártevők ellen célszerű a piretroid hatóanyagú készítményeket acetampirid hatóanyagú szerrel kiegészíteni pl: Rafing.A gabona árvakelés ellen a fejlettségétől függően a Rango (Pantera 40 EC) 1,0-1,5 l/ha dózisát javasoljuk.

A 4-8 leveles fejlettségű repce növekedésszabályozására (regulátorozás) a Caryx-ot (Caramba Turbo) 1,0-1,4 l/ha dózisban, illetve a már jól bevált tebukonazol+protiokonazol hatóanyag-kombinációt tartalmazó Protector 1,2 l/ha dózisát javasoljuk. A gyengébb állományokban a regulátorokat Dell Agro növénykondicionálóval célszerű kiegészíteni a megfelelő gyökérnyak-méret elérése érdekében.

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Mind az őszi búzában, mind az árpában a meteorológusok által prognosztizált lehűlést követően a T1 és T2 gyomnövények tömeges kelése várható.

A szívó kártevők betelepedése vélhetően folytatódni fog, de annak az intenzitását az elkövetkező hetek időjárása nagyban meg fogja határozni.

A kórokozók fertőzéséhez az időjárási körülmények a reggeli órákban kedveznek, de egyelőre nincs elegendő spóra egy jelentősebb fertőzéshez. A kórokozók megjelenésének a mértéket az elkövetkezendő hetek időjárása nagyban meg fogja határozni.