Növényvédelem 2022. október 10.

Az aktuális károsító helyzet és a várható alakulása - 40. hét

Kellemes kora őszi időjárás volt a múlt héten, mely kedvezett a betakarítási munkák folytatásához és az őszi kalászosok talaj-előkészítéséhez, vetéséhez. A szeptemberi csapadék és az októberi eleji „vénasszonyok nyara” befolyásolta a repce fejlődését, ezért az állományok néhol már-már túlfejlettek.

Az elmúlt héten már csak szórványosan és kis mennyiségű csapadék hullott, jellemzően napos szeles idő volt. A napi maximum hőmérséklet nem egyszer meghaladta a 20-22 °C-ot, a középhőmérséklet az átlagnak megfelelően alakult.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.10.02.-10.08.), a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.10.02.-10.08.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.10.02.-10.08.), a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.10.02.-10.08.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján

Hétfőn délnyugat felől fokozatosan megnövekszik a fátyolfelhőzet, amely főként a Dunántúlon meg is vastagszik. Így napközben a nyugati tájakon erősen felhős időszakok is valószínűek, míg északkelet felé haladva egyre inkább a napsütés fog dominálni. Csapadék nem valószínű. A keletire, délkeletire forduló szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 °C között valószínű. Késő estére 8 és 15 °C közé csökken a hőmérséklet.

Kedden szakadozott frontfelhőzet mellett hosszabb-rövidebb napsütésre is számíthatunk. Legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb eső, záporeső. Hajnalban pára-, ködfoltok lehetnek. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 21 °C között alakul.

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett hosszabb-rövidebb napsütés is várható. Helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Hajnalban pára-, ködfoltok képződhetnek. Az északi, északkeleti szél csak néhol élénkülhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 °C között alakul, de az északi völgyekben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 °C között valószínű.

Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés valószínű. Számottevő csapadék nem valószínű. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. Az északi, északkeleti, majd a Dunántúlon a délkeleti szél időnként megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 °C között valószínű, azonban a szélvédett, kevésbé felhős tájakon hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 °C között valószínű.

Pénteken több-kevesebb napsütés is lehet, de nyugat, északnyugat felől fátyolfelhőzet, majd vastagabb felhőzet is érkezik. Nagyobb eséllyel az északnyugati, északi országrészben helyenként előfordulhat eső, zápor. Hajnalra ködfoltok képződhetnek. Az Észak-Dunántúlon megélénkülhet a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 5 és 11 °C között alakul, az északi völgyekben azonban hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 °C között valószínű.

Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap. Nagyobb eséllyel az északkeleti országrészben néhol előfordulhat eső, zápor. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. Néhol megélénkülhet a déli, délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 °C között valószínű.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

csapapdék anomália

hőmérséklet anomália

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele még nem érzékelhető, de a tarlókon végzett talajművelést követően a pockok a lucernásokba és a repcetáblákra települnek át és helyenként károkat okozhatnak.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az elmúlt héten az augusztus végén vetett repcék fejlettsége 7-8, a szeptember elején vetetteké 4-8 leveles volt. A napos kellemesen meleg idő hatására a repcék intenzíven fejlődtek.

6-8 leveles repce, Nádudvar
6-8 leveles repce, Nádudvar

A kis káposztalégy (Delia radicum) harmadik nemzedékének befejeződött a rajzása, egyelőre a nyüvek kártétele még nem látható.

A kellemesen meleg időjárás előcsalta a levéltetveket is, melyek szárnyas alakjai megjelentek a repcékben és elkezdték a peterakást.

Repcedarázs (Athalia rosae) második nemzedékének a rajzása az Alföldön befejeződött, az álhernyók kártételével egyelőre csak szórványosan találkoztunk. A Nyugat-Dunántúlon is a végéhez közeledik a repcedarázs rajzása, az első petékből kikelt lárvák már szórványosan megjelentek.

A repce állományokban a káposztamoly (Plutella maculipennis) és a káposztalepke (Pieris brassicae) lárvakártételével szinte mindenütt találkozhatunk. A kártétel mértéke többnyire nem jelentős, de előfordulnak erősebben fertőzött táblák is.

Bagolylepke hernyó kártétele repcén
Bagolylepke hernyó kártétele repcén

A repcetáblák repcebolha (Psylliodes chrysocephala) fertőzöttsége alacsony, csak a tábla széleken találunk károsított növényket.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A kis káposztalégy (Delia radicum) tojásrakása befejeződött, a lárvák tömeges kelése rövidesen elkezdődik. Kártételével csak a tavalyi repcetáblával határos, erősen fertőzött területeken kell számítanunk. A rovarölő szeres csávázás (Lumiposa) csökkenti a kártétel mértékét.

A jól fejlett dús állományokba szinte észrevétlenül felszaporodnak a levéltetvek, ezért folyamatosan vizsgálni kell az állományokat és amennyiben megjelennek az első szárnytalan alakok, védekezni kell.

A repcedarázs (Athalia rosae) második nemzedéke lárváinak (álhernyó) folyamatos megjelenésére és kártételére kell számítanunk. A fenológai állapottól és tőszámtól függően, amennyiben a repcedarázs álhernyók száma m2-két meghaladja a 3-4 db-ot védekezni kell.

A repcebolha (Psylliodes chrysocephala) már csak a késői vetésekben okozhat jelentősebb kárt, a 6-8 leveles állományok már kinőttek a foga alól. Amennyiben a bolha kártétele levélfelület %-ban eléri a 10%-ot védekezni kell!

Az elmúlt heti csapadék hatására a repcében folyamatos a gabona-árvakelés, mely ellen célszerű minél hamarabb védekezni.

A repcék többsége intenzíven fejlődik és már elérte a 6 leveles állapotot, ezért a regulátorok használata kötelező.

Védekezési javaslat

A repcedarázs álhernyója és a hernyók (káposztamoly, káposztalepke), illetve a levéltetvek elleni védekezésre a Vantex CS -t, illetve az Imidan 50 WP-t javasoljuk. A gabona árvakelés ellen a fejlettségétől függően a Rango (Pantera 40 EC) 1,0-1,5 l/ha dózisát javasoljuk.

A 4-8 leveles fejlettségű repce növekedés-szabályozására (regulátorozás) a Caryx-ot (Caramba Turbo) 1,0-1,4 l/ha dózisban, illetve a már jól bevált tebukonazol+protiokonazol hatóanyag-kombinációt tartalmazó Protector-t 1,2 l/ha dózisát javasoljuk. A gyengébb állományokban a regulátorokat Dell Agro növénykondicionálóval célszerű kiegészíteni a megfelelő gyökérnyakméret elérése érdekében.