Növényvédelem 2022. augusztus 29.

Az aktuális károsító helyzet és a várható alakulása - 34. hét

Az előző héten egy hullámzó frontrendszer hatására heves zivatarok alakultak ki országszerte, jelentős mennyiségű csapadék hullott a Nyugat-Dunántúlon és az északi területeken. A tenyészidőszak végéhez közelednek a szántóföldi kultúrák, a jelentős kártétellel már csak szórványosan találkoztunk.

Az elmúlt hét időjárása

Az elmúlt héten egy hullámzó frontrendszer, majd az arról leszakadt önálló légörvény hatására Nyugat-Dunántúlon szórványosan nagy mennyiségű csapadék hullott. A Tiszántúlon a viharsarokban és az Északi Középhegységben hullott jelentősebb mennyiségű csapadék heves zivatarok kíséretében.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.08.20.-08.28.), a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.08.20.-08.28.)
A PrecMet állomások adatai alapján

 

A középhőmérséklet alakulása (2022.08.20.-08.28.), a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.08.20.-08.28.)
A PrecMet állomások adatai alapján

aszálytérképforrás: https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn általában többórás napsütésben lesz részünk a fátyol- és gomolyfelhők mellett, de az összeálló gomolyfelhők miatt erősebben felhős területek és időszakok is lesznek. Elszórtan lehet zápor, zivatar, de az Észak-Dunántúlon kicsi a csapadék esélye. Az északnyugati szél a Dunántúlon nagy területen megélénkül, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 °C között alakul. Késő estére 18 és 23 °C közé hűl le a levegő.

Kedden a nappal képződött gomolyfelhők nagy része összeesik, illetve szétterül, továbbá fátyolfelhők is maradnak felettünk. A záporok, zivatarok zöme az éjféli órákig lecseng, de ezt követően hajnalban is lehetnek helyenként - nagyobb eséllyel a déli megyékben - ilyen csapadékgócok. Hajnalban a szélcsendes helyeken foltokban pára, köd képződhet. A légmozgás az ország legnagyobb részén gyenge vagy mérsékelt marad, de az északkeleti megyékben megélénkül az északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 °C között várható, a kevésbé felhős, szélvédett tájakon pár fokkal hidegebb is lehet.

Szerdán gomolyfelhős napos idő várható, de emellett napközben nyugat felől egyre inkább megnövekszik, majd meg is vastagszik a felhőzet. A nap második felében északnyugat felől lehet számítani esőre, záporra, esetleg zivatarra. Az északias irányú szelet nagy területen kísérhetik élénk, erős lökések is. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13, 19 °C között várható, de a hidegre érzékeny helyeken ettől pár fokkal hidegebbet is mérhetnek. Délután általában 23, 30 °C-ot olvashatunk le a hőmérőkről, északnyugaton várható a hűvösebb, délkeleten a melegebb idő.

Csütörtökön az összefüggőbb felhőtakaró délkeleti irányba elvonul, mögötte északnyugat felől egyre nagyobb területen gomolyfelhős napos időre lehet számítani. A nap első felében még helyenként előfordulhat kisebb eső, zápor. Élénk, helyenként erős lökések is kísérhetik az északi, északkeleti irányú szelet. Hajnalra általában 12, 18 °C közé hűlhet a levegő, ettől alacsonyabb értékek a kevésbé felhős, szélcsendes, hidegre érzékeny tájakon lehetnek. A maximum jobbára 21 és 27 °C között alakul.

Pénteken gomoly- és fátyolfelhők mellett több-kevesebb napsütés valószínű, csupán néhol fordulhatnak elő záporok. Általában élénk északi, északkeleti szél lesz a jellemző, melyet élénk, néhol erős lökések is kísérhetnek, de a Dunántúlon a nap folyamán déli, délkeleti irányba fordul a szél. Hajnalban 7, 16 °C közé hűlhet a levegő, alacsonyabb értékek a hidegre hajlamos helyeken lehetnek. A csúcsérték 22 és 27 °C között szóródhat.

Szombaton felhős idő valószínű, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, akár több helyen is előfordulhat eső, zápor, zivatar. Az általában déli, délkeleti irányú szelet több helyen kísérhetik élénk, néhol akár erős lökések is, ugyanakkor a keleti országrészben északkeleti, keleti irányú maradhat a légmozgás. Hajnalban 6, 17 °C közé hűlhet a levegő, alacsonyabb értékek a hidegre hajlamos helyeken lehetnek. A csúcsérték 20 és 28 °C között várható.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint a szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

csapadék anomália

hőmérséklet anomáliaA károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele még nem érzékelhető, de a tarlóápolást követően pockok a lucernásokba és a kukoricatáblákra települnek át és helyenként károkat okozhatnak.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó a citromérés–növényszáradás BBCH (85-97) fejlettségi állapotban volt az elmúlt héten.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) a csapadékosabb nyugat-dunántúli területeken közepes ütemben, az Alföldön viszont nem, vagy csak lassan terjedt.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formája és az aszkospórás eredetű szárközép- és tányérfertőzések a tünetei csapadékosabb területeken kifejezettebbé váltak. Az aszályos, száraz területeken megállt a fertőzés terjedése.

A hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) jellegzetes tünete (szártagokban lévő mikroszkleróciumok), már mindenütt megjelent. A fertőzött növények beazonosíthatók, de a fertőzés terjedése megállt.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) az Alföldön alig terjedt, a csapadékosabb Dunántúlon a terjedése felgyorsult a fogékony genotípusokon.

A fekete- vagy fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) terjedése megállt.

A Rhizopus spp. fertőzés terjedését csak a csapadékosabb területeken észleltük.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) közepes ütemű terjedésére kell számítani a csapadékos területeken.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formájának a lassú terjedése már csak a csapadékosabb Dunántúlon valószínű. A Tiszántúlon megállt a kórokozó terjedése.

A hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) száradásos tünete egyre gyakoribb lesz.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) terjedése a Dunántúl csapadékosabb területein a fogékony genotípusokon fel fog gyorsulni.

A fekete szárfoltosság (Phoma macdonaldii) érdembeli terjedésére már nem kell számítani.

A Rhizopus spp. fertőzés lassú terjedése várható a csapadékosra forduló időjárás miatt, de már jelentős mértékű fertőzésre nem kell számítani.

A napraforgó állományok érettségi állapota heterogén (a Macrophomina spp., Sclerotinia spp. fertőzöttség miatt), ezért glifozát hatóanyagú szerek közül Fozát 480-at és a diquat-dibromid hatóanyagú szerek közül a Solaris, Reglone Air, Dessicash 20 SL használatát javasoljuk a 6300/278-2/2022, 6300/335-4/2022, 6300/571-2/2022 számú szükséghelyzeti engedély határozatban foglaltak szerint.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettsége az elmúlt héten viasz-teljesérés állapot (BBCH 85-89) körül alakult.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) nőstények tojásrakása befejeződött.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedékének a rajzása a Dunántúlon is befejeződött, a Tiszántúlon már a második csőkártételével is találkozhatunk.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) még mindig jelen van a csapdákban, a tojásrakása, lárvakelése folyamatos, a nemzedékek összemosódása és a déli területekről bevándorló imágók miatt folyamatos.

A kukoricamoly rajzása Tépe
A kukoricamoly rajzása, Tépe
A kukoricamoly rajzása Csárdaszálláson
A kukoricamoly rajzása, Csárdaszálláson
A gyapottok-bagolylepke rajzása Nádudvaron
A gyapottok-bagolylepke rajzása Nádudvaron
A gyapottok-bagolylepke rajzása Csárdaszálláson
A gyapottok-bagolylepke rajzása Csárdaszálláson

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) nőstények tojásrakása befejeződött, de a nőstények még mindig vannak a csapdában.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedékének a rajzása befejeződött a Dunántúlon a tömeges tojásrakásra kell számítani. A tojásrakás céljából a molyok az öntözött, még zöld állományokat fogják felkeresni, ezért ott jelentős csőkártétel várható.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) lárvakelése folyamatos lesz, ezért védekezni kell ellene.

Védekezési javaslat

 

A kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre a Coragen 20 SC-t 0,125-0,15l/ha dózisban javasoljuk.

A takarmánycirok érésgyorsítására a Fozát 480 felhasználható a 6300/2051-2/2022 szükséghelyzeti engedélyhatározatban foglaltak szerint.