Növényvédelem 2022. április 06.

Arcade 880 EC a sikeres burgonya gyomirtáshoz

A burgonyatermesztés jövedelmezősége nagymértékben függ a gyomirtás sikerétől. A gyomnövények nemcsak a tápanyagért és vízért konkurálnak a burgonyával, hanem a kártevők felszaporodásához is kedvező feltételeket biztosítanak, valamint a gyomos állomány burgonya betakarítását is megnehezíti.

A burgonya egész tenyészideje során gyenge gyomelnyomó-képeséggel rendelkezik, ezért az állomány gyommentességét az egész tenyészidőszak alatt biztosítanunk kell. A preemeregens gyomirtás továbbra is az intenzív termesztéstechnológia gerincét alkotja, melyet az évelő és a későn, mélyről csírázó gyomokkal fertőzött területen posztemergens kezeléssel kell ki egészíteni.  

A KITE Zrt. által forgalmazott Arcade 880 EC készítmény egy hosszú hatástartamú burgonya gyomirtó szer, mely hatékony a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen. A hatóanyagai közül a proszulfokarb a tiokarbamát hatóanyagcsoportba tartozik, mely a magról kelő egyszikű gyomnövények sejtosztódását gátolja, ennek következtében a gyökér- és hajtásnövekedés azonnal leáll és a növény elpusztul. A metribuzin az aszimmetrikus-triazinok csoportjába tartozik és elsősorban a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen hatékony. Hatását a kelést követően, az első valódi lomblevelek fotoszintézisének a gátlásával fejti ki, melynek következtében a gyomnövények elsárgulnak és elpusztulnak. A készítmény hatóanyagait a gyomok a levélen és a gyökéren keresztül is képesek felvenni, ezért preemergensen és posztemergensen is használható.

Kezeletlen burgonyaterület
Kezeletlen burgonyaterület

A készítmény kijuttatható preemergensen a másodlagos bakhátra vagy korai posztemergensen burgonya 2 leveles állapotáig (BBCH 00-12) 3-5 l/ha dózisban. Preemergens kijuttatás esetén a megfelelő hatékonysághoz 15-20 mm bemosó csapadékra van szükség a kezelést követő 10-14 napon belül. A gyomirtást követően a mechanikai talajművelés nem javasolt. Korai posztemergensen alkalmazva a legjobb hatást a gyomok szik-2 leveles állapotában biztosítja. Az Arcade 800 EC kiváló hatást biztosít a burgonya fontosabb gyomnövényei ellen pl.: a fekete csucsor (Solanum nigrum), kakaslábfű (Echinochloa crus-galli), fehér libatop (Chenopodium album), csattanó maszlag (Datura stramonium), szőrös disznóparéj (Amaranthus retroflexus).

Az Arcade 880 EC egy vegetációs időszakban csak egyszer használható fel, az adott táblán pedig 3 évente egy alkalommal. Egyes burgonyafajták metribuzin hatóanyagra érzékenyek, emiatt fontos, hogy kezelés előtt mindképp tájékozódjunk a fajta gyomirtó szer érzékenységéről. A készítmény burgonyában csak 1%-nál magasabb szervesanyag-tartalmú talajon használható.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!