Alkatrész2019. október 01.

AMS-RTK kisokos

A következőkben a precíziós gazdálkodás eszközrendszeréhez kapcsolódó néhány fogalmat szeretnék röviden bemutatni, amelyekkel kiadványainkban gyakran találkozhatnak. Reméljük, hogy ezzel egyszerűbbé tesszük az eligazodást az after-sales precíziós világában.

AMS-RTK kisokos:A következőkben a precíziós gazdálkodás eszközrendszeréhez kapcsolódó néhány fogalmat szeretnék röviden bemutatni, amelyekkel kiadványainkban gyakran találkozhatnak. Reméljük, hogy ezzel egyszerűbbé tesszük az eligazodást az after-sales precíziós világában.

AMS (Agrar Management Solutions): A John Deere precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközeit és alkalmazásait magába foglaló termékkategóriája.

StarFire:A John Deere által fejlesztett és üzemeltetett differenciális helymeghatározó rendszer, amely az alap műholdas navigációs rendszerek (GPS, GLONASS) jeleit felhasználva biztosít pontosabb helymeghatározást. Magába foglalja az eszközöket (műholdvevő készülékek) és a szolgáltatásokat (korrekciós jelszolgáltatás) is.

GreenStar:A John Deere precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó alkalmazásokat futtató termináljainak (kijelzőinek) márkajele.

RTK (Real-Time Kinematic): A legpontosabb helymeghatározást biztosító korrekciós jel, amely valós időben, menet közben biztosítja az alap műholdas helymeghatározó rendszer méréseinek pontosítását. A vevőkészülékhez többféle úton is eljuttatható (URH rádió frekvencián vagy mobil telekommunikációs csatornán keresztül). Csak ez a korrekciós jel nem elegendő a működéshez, a vevőkészüléknek képesnek kell lennie a műholdjelek vételére és feldolgozására.

AutoTrac:A gépek/munkagépek kormányzásának automatizálásavalamilyen érzékelő jelével (műholdvevő, kamera, mechanikus csáp) vezérelve. Többféle kialakítása létezik (a hidraulika rendszerbe beépített vagy univerzális), de minden esetben a gép automatikusan – kezelői beavatkozás nélkül - egy előre kijelölt nyomvonalat képes követni.

RTK UNI csomag:Gépek utólagos automata kormányzással való felszereléséhez kialakított csomag, amely minden, a felszereléshez szükséges alkatrészen túl tartalmaz egy RTK korrekciós jel vételére alkalmas StarFire műholdvevő készüléket, a szükséges szoftverekkel aktivált GreenStar kijelzőt és a kormánykerék helyére felszerelendő kormányforgató motort.

RTK PRO csomag:Az automata kormányzáshoz szükséges beépített elemekkel gyárilag vagy utólagosan felszerelt gépekhez kialakított csomag, amely tartalmaz egy RTK korrekciós jel vételére alkalmas StarFire műholdvevő készüléket és a szükséges szoftverekkel aktivált GreenStar kijelzőt.

iTecPro:Az automatikus táblavégi fordulót megvalósító alkalmazás. A gépekbe épített műveletvégrehajtás automatizálását (IMS/HMS/iTec) egészíti ki, így a műveletsort a gép automatikusan – gépkezelői beavatkozás nélkül - végrehajtja, amint eléri a betáplált vezérlési pontot (forgóhatár) és a beállított irányba automatikusan vissza is fordul. A gépkezelőnek – jól beállított rendszer esetén – a fordulás alatt semmilyen feladata nincs. A 4. generációs kijelzőkön az alkalmazás neve: AutoTrac Turn Automation (ATTA).

MachineSync:A gépek táblán belüli adatmegosztását (lefedési kép, nyomvonal) és a kombájn-szemszállító kocsi viszonylatában a gépek mozgásának (sebesség és kormányzás) összehangolását megvalósító alkalmazás. Az adatmegosztással lehetővé válik a munkagépek vezérlése másik gép által már megművelt terület alapján, míg a gépautomatizálással egyszerűsödik a menet közbeni ürítés folyamata. A 4. generációs kijelzőkön az adatmegosztás külön alkalmazásként jelent meg In-Field Data Sharing néven.

HarvestLab:Az átáramló anyag beltartalmi értékeit (fehérje, cukor, rost, nitrát, foszfor, kálium, stb.) mérni képes optikai érzékelő. Önjáró silózókon és hígtrágya-kijuttató berendezéseken alkalmazható eszköz dokumentálásra és vezérlésre.