Gépek, eszközök2021. november 11.

Almaszüretelés távirányítással - A munkaerő hiányából adódó problémák enyhítése biztonságosan, haték

Amikor meghalljuk a „távirányítható eszközök” kifejezést, talán először a távirányítható kisautók jutnak eszünkbe. Napjainkban, a digitalizáció rohamos terjedésekor azonban már egyre nagyobb teret nyernek a különböző drónok, és a közlekedéssel kapcsolatban is napirenden van az önvezetés témája.

A lengyel GOtrack vállalat korán felismerte, hogy a távirányítás a mezőgazdaságban is hasznos megoldás lehet számos munkafolyamat tekintetében. A családi vállalkozás, ami almatermesztési háttérrel is rendelkezik, kifejlesztette és folyamatosan fejleszti a GOtrack termékcsaládot, amely a gyümölcsösökben felmerülő feladatok egy részének egyszerűsítését, automatizálásának segítését hivatottak megoldani. Ezek az új eszközök a humán erőforrás hatékonyabb felhasználását, illetve annak hiányából adódó problémák enyhítését segítik vagy küszöbölik ki. Jelenleg a termékcsalád két tagja érhető el.

go trck távirányító
A rendszer távirányítója

GOtrack Plus

A portfólió legnépszerűbb tagja a GOtrack Plus néven futó távirányítási rendszer, mely bármilyen traktorba beépíthető. Az eszköz ügyes megoldásokkal, a jármű kuplung- és fékpedáljára, valamint a kormányra felszerelt kiegészítőkkel kontrollálja kívánságunk szerint az előrehaladást és a kormányzást. A távirányítót kézben tartó személy beindíthatja, leállíthatja a traktor motorját, és a kívánt fordulatszámra beállítva, állandó sebességet is tarthat vele. Mindez vezényelhető akár a traktor által vontatott szüretelő platform tetejéről vagy a traktor mellett sétálva.

Az irányítóegység
Az irányítóegység

GOtrack Gear Plus

A GOtrack Gear Plus változat azoknál a traktoroknál kínál nagyobb mozgásteret, melyek elektronikus irányváltóval vannak felszerelve, ugyanis a beszerelt modullal képes a traktort hátramenetbe is állítani, így még hatékonyabban és kényelmesebben oldható meg a távirányítás. Nem szükséges tehát a sofőr állandó jelenléte a vezetőkabinban, amely a munkaerő átcsoportosítását jelentheti más munkafolyamatokhoz, pl.: szüretelésnél, metszésnél vagy akár jégháló-karbantartásnál.

A felszerelt műszerfal
A felszerelt műszerfal

Line Assist

A rendszer bővíthető az ún. Line Assist rendszerrel, amely a haladó traktort képes irányban tartani. Ez bővebben azt jelenti, hogy a jármű elejére felszerelt szenzor nemcsak azt érzékeli, ha valami vagy valaki véletlenül elé kerül, hanem a fák egymástól lévő távolsága alapján kiszámolja, hogy milyen úton tartsa a gépet. Abban az esetben, ha váratlan akadályt érzékel, a Line Assist korrigálja a traktor útvonalát, illetve, ha szükséges, lelassítja és meg is állítja. Ez a megoldás önjáró szüretelő platformokra is felszerelhető, így „okosítható” és tehető biztonságosabbá a berendezés.

A rendszert irányító központi egység tabletre vagy okostelefonra telepítendő GoTrack alkalmazással állítható be. Az applikáció (egyelőre) csak Android rendszeren fut és Bluetooth-al kapcsolódik a távirányításhoz. Szerviz módban szinte minden elem az adott körülményekhez mérten hangolható finomra.

A kamerarendszer
A kamerarendszer a távirányítóval

Mindhárom készülék, a GOtrack Plus, a GOtrack Gear Plus, illetve a Line Assist is már megtalálható a KITE Zrt. kínálatában.

További részletekért és ajánlatokért keresse gépértékesítő kollégáinkat!

Lizák Gábor (Kelet-Magyarország) +36 20 362 3372; Pálffy Ottó (Nyugat-Magyarország) +36 20 362 3413