Vetés 2018. szeptember 14.

Akikre büszkék vagyunk: őszi búza termésátlagok a GOSZ-VSZT-FIT 2018. évi kísérletében!

A GOSZ-VSZT-FIT által koordinált posztregisztráció kísérlet alapvető célja, hogy a termelőknek objektív, a gyakorlatban jól hasznosítható információt adjon. A GOSZ-VSZT-FIT 2018. évi elemzése 46 őszibúzafajta és -hibrid 9 termőhelyről betakarított parcelláinak termésátlagát tartalmazza két éréscsoportban (korai- és középérésű csoport).

A kísérleti eredmények elemzését a korai éréscsoporttal kezdve, az 1. táblázatból jól látható, hogy a csoport átlagtermése 7,37 tonna/ha (100%) volt. Ezen eredmény tükrében szeretnénk felhívni a figyelmet a korai éréscsoport első két helyezettjére, hiszen mind a csoport élén végzett HYFI hibridbúza, mind a második helyezett BASILIO őszi búzafajta a KITE Zrt. kizárólagos forgalmazásában áll Magyarországon. A HYFI 7,91 tonna/ha-os termésátlaggal (107,3%) lett első helyezett a korai éréscsoportban, míg a BASILIO 7,88 tonna/ha-os (106,9%) teljesítménnyel foglalta el a második helyet. Kiemelést érdemel és az említett hibrid és fajta termőképességét jól mutatja, hogy a HYFI legmagasabb termésátlaga 9,36 tonna/ha volt (Iregszemcse), míg a BASILIO a legjobb teljesítményt Székkutason adta 10,23 tonna/ha-os értékkel.

Hibrid búzatábla

A középérésű csoport termésátlag-eredményeit a 2. számú táblázat szemlélteti, ahol látható, hogy a csoport átlagtermése 7,14 tonna/ha volt (100%). A középérésű csoportban szintén a két első helyezettre szeretnénk ráirányítani a figyelmet, hiszen a CELLULE őszi búzafajta és a HYLAND hibridbúza szintén a KITE Zrt. kizárólagos forgalmazásában állnak hazánkban. A csoport átlagtermését 8,9%-kal felülmúlva, 7,78 tonna/ha-os eredménnyel a CELLULE lett a csoport első helyezettje, míg 7,67 tonna/ha-os értékkel (107,4%) a HYLAND a második befutó. Korántsem elhanyagolható a legmagasabb termést adó kísérleti helyszínek kiemelése, mely a CELLULE esetében Székkutas volt 9,72 tonna/ha-os terméssel, míg a HYLAND Iregszemcsén adta a legmagasabb termést: 9,30 tonna/ha.

Kattintson a GOSZ-VSZT-FIT eredményeiért!

Fent említett fajtáink, illetve hibridjeink vetőmagjaival kapcsolatosan érdeklődjön szaktanácsadó kollégáinknál!