Növényvédelem 2023. március 13.

A professzionális repcetermesztés elképzelhetetlen regulátor nélkül

Az elhúzódó, meleg őszi időjárásnak köszönhetően a repceállományok többsége fejlett tőlevélrózsás állapotban telelt át. A szokatlanul enyhe téli időjárás miatt a fejlett repceállományok már kora tavasszal fejlődésnek indultak, ezért az idén tavasszal a regulátorok használata elengedhetetlen.

Napjainkban a professzionális repcetermesztési technológiának szerves részét képezi a regulátorok tavaszi használata, ugyanis biztonságossá teszi a tavaszi fejtrágyák alkalmazását, mivel meggátolja a növény túlzott megnyúlását, megdőlését, ezzel együtt serkenti az oldalelágazások képződését, növeli a becőszámot. A regulátorok az élettani hatáson túl a kórokozók közül az alternáriás, cilindrospóriumos és fómás levélbetegségek ellen is védelmet biztosítanak, amivel szintén hozzájárulnak a nagy terméseredmények eléréséhez.

A KITE két saját regulátorhatású készítményt is kínál partnerei számára, a Caryx-ot és a Protector 240 EC-t, amivel teljes tenyészidőszakra megoldást biztosít.

Jól áttelet repceállomány, 2023.03.02. Nádudvar
Jól áttelet repceállomány, 2023.03.02. Nádudvar

A regulátoros kezelések időzítése és dozírozása kulcskérdés, ezen döntés meghozatala során figyelembe kell venni a hőmérsékletet, a várható időjárást, a növény fejlettségét, a kórokozónyomást, valamint a felhasználhatóság időbeli korlátait. Tavasszal a Caryx-ot a repce szárba indulásáig (BBCH 30), a Protector 240 EC-t pedig virágzás végéig (BBCH 69) permetezhetjük ki.

Mindkét termék jól kombinálható rovarölő szerekkel, azonban gyomirtókkal, biostimulátorokkal lehetőleg ne keverjük, mivel ezzel elkerülhetjük az esetleges fitotoxikus tünetetek kialakulását. Ezek figyelembevétele mellett érdemes a kora tavaszi (szárbainduláskori) kezelésnél a Caryx-ot választani, így a vegetáció során a Protectorral még lesz egy lehetőségünk a beavatkozásra.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

Főkép: Jól látható hatás, rozettás, optimális méretű levélzet, 2023.03.02. Nádudvar