Szerviz2019. július 01.

A precíziós gazdálkodás egyik úttörője a JD Linkről

A kunszentmártoni Búzakalász Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatójával Bori Jánossal és fiával Bori Balázs műszaki igazgatóval beszélgettünk a precíziós gazdálkodás bevezetéséről és a mai korszerű műszaki megoldásokról. Igen hamar kiderült, hogy történelmi múlttal rendelkezik ez a két ember.

Ha ennek a gazdálkodási formának a magyarországi meghonosítását tekintjük, minden fontos lépésénél jelen voltak, és fejlesztési javaslatokkal is előálltak. És természetesen elég volt csak körbe néznünk a telephelyen, hogy lássuk, ott is zöld-sárga szív dobog.

Kérem mutassa be a gazdaságot! Mekkora területen gazdálkodnak, és milyen növényeket termelnek?


Bori János: Közel 1300 hektáron termelünk napraforgót, búzát és repcét. Valamikor régen csak az első kettő volt vetésváltásban, de a zöldítési elvárások és az ugaroltatás gyakorlata miatt a repce is
bekerült a portfólióba. Eddig három éven keresztül sikeresen termeltük a repcét, de az idei évben a szárazság miatt nem kelt ki, és napraforgót, illetve kukoricát vetettünk a helyére 255 hektáron. (535
hektáron termelnek napraforgót és 599 hektáron őszi búzát az idén). Kilencen dolgozunk jelenleg a cégnél.

Mióta áll kapcsolatban a KITE Zrt.-vel?

B. J.: Ez attól függ, hogy mit veszünk alapul. Ha az előző munkahelyemet nézzük, akkor már 1975 óta, ebben a gazdaságban pedig 1993-tól. Jelenleg a Mezőtúri és a Szászbereki Alközponttal egyaránt tartjuk a kapcsolatot, attól függően, mire van éppen szükségünk.

Miből áll a gépparkjuk?

B. J.: Van két régebbi MTZ a telephelyen, a kiszolgáló munkát végzik, de ami a földön dolgozik, az mind John Deere. A traktorok sorában a legújabb egy 8345R, emellett van egy 6190-es és két 6630-as. Ez utóbbi kettőt a műtrágyaszórásban, permetezésben és pótkocsizásban használjuk. Emellett van
két W650-es kombájnunk és két John Deere 3420 rakodógép.

John Deere rakodó

Munkagépek?

B. J.: Most Köckerling vető- és talajművelő gépek dolgoznak, nincs velük probléma, kiváló minőségűek. Van még egy közel 20 éves John Deere 1760-as vetőgépünk is, de azt is „feltupíroztuk” már „GreenStar” rendszerrel. Nagyon megbízható gép, most volt az első komolyabb javítása. A permetezést egy John Deere 840 i TF-fel oldjuk meg. Két függesztett műtrágyaszórónk is van, az egyik egy Köckerling Boxer, melyet a Köckerling Vectorral együtt használunk az alaptrágya kijuttatására egy menetben. Továbbá rendelkezünk még egy Orthman 8315-ös kultivátorral is.

A traktorok karbantartásával kapcsolatban mit tud elmondani?

B. J.: A javítási munkálatokat a KITE-nél vesszük igénybe. Érződik sajnos a szerelőhiány hatása. Én úgy gondolom, hogy ennek a szolgáltatásnak 24 órán belül működnie kell, de legalábbis, ha probléma van, akkor azonnali reagálásra van szükség. Ez nagyrészt ma működik is nálunk. Új szerelőkapcsolatunk van a KITE-ben, akivel már meg vagyunk elégedve. Nem igényeljük, hogy mindig
kijöjjön, inkább azt, hogy távkapcsolatban legyen a segítségünkre egy-egy hibakód megjelenésekor. Én magam és a fiam is felsőfokú gépész végzettséggel rendelkezünk, tehát, ha valamit meg tudunk mi is javítani, ahhoz nem vesszük igénybe más segítségét.

Térjünk át a precíziós gazdálkodás témakörére. Mióta alkalmazzák?

B. J.: 1996-ban voltam először a KITE-vel Amerikában. Akkor volt a GreenStar rendszer ősbemutatója a Farm-Show-n. Én ott szerettem bele ebbe, és eldöntöttem, hogy ha lesz rá lehetőségem, elkezdek vele foglalkozni. Ez az idő 2003-ban jött el, amikor az első két kombájnunk már hozamtérképezővel érkezett. Ekkortájt jöttek rá a fejlesztők is, hogy a hozamtérképezés csak a kezdet, ezután jött a párhuzamos nyomkövető és az automata kormányzás. Büszkén mondhatom, hogy 2003-ban, még a gyári fejlesztések előtt mi már megoldottuk azt a KITE-vel karöltve, hogy a kombájnban a hozamtérképezés és a párhuzamos nyomkövetés is egyszerre működjön két GSD-4 monitorral. A kombájnokat 2004-ben átszereltük automata kormányzásra, majd az összes traktort is. Elkezdtük alkalmazni minden munkaműveletnél az automata kormányzást (útiránnyal). Több mint öt éve használjuk az RTK jelet a saját bázisállomásunkkal, amely be van integrálva a KITE-be.


Ha a munkaműveleteket tekintjük, a differenciált kijuttatást semmilyen munkaműveletben nem használjuk jelenleg, bár minden munkagépünk alkalmas rá, illetve GPS talajmintavételezést is igénybe veszünk a KITE-től. Viszont a munkálatokat minden esetben a precíziós elvek alapján végezzük, beleértve a szakaszvezérlést is. Ezek dokumentálva is vannak, és ez segít bennünket az utólagos elemzésekben is akár évekre visszamenőleg.

Mi a legnagyobb előnye a precíziós gazdálkodásnak Ön szerint?

B. J.: Amit kiemelnék, az a gazdaságossága és a beruházások megtérülési rátája. Kevesebb az átfedés (2-3 cm), nincs átművelés, így nincs talajporosítás, és sokkal alacsonyabb az inputanyag-felhasználás, összességében 8-10% körüli a megtakarítás. De az RTK jel +/- 2 centiméteres pontossága a gépkezelőnek is nagy segítségére van a nyomvonal tartásában (pihenten vezet). Nálunk kezdettől fogva működik a JD Office, majd az Agrár Office rendszer, a „dokumentáció minden alfáját-omegáját használjuk”. Ezzel vezetjük - GPS térképekkel - a táblatörzskönyvet is. A kataszteri térképet megvásároltuk, arról szerkesztjük meg a táblahatárt, és ezt használjuk a JD Linkben és az MVH bevallásban, lletve az Agrár Office-ban is.

Bori János a JD link használata közben

Ön, mint felhasználó, hogyan fogalmazná meg, mi az a JD Link?

B. J.: Az egyik legfontosabb terület, amire alkalmazzuk, az a munkaszervezés. Látjuk azt, hogy hol van a gép, mit végez, vagy végzett el és mennyi üzemanyagot használt. A táblatérképeket, határokat importáltuk, látjuk valós időben a gépeink munkáját. Az optimális együtt haladást nagyon jól tudjuk ütemezni. Emellett vagyonvédelmi szempontok is felmerülnek, kvázi „lopásgátlóként”
is funkcionál a rendszer. Bármilyen munkafolyamatnál alkalmazható. A rakodóink még nincsenek integrálva a rendszerbe, de amint lehet azt is megoldjuk. Nagyon sok elemzést, műszaki információt is ki tudunk nyerni belőle, pl. a haladási sebességet,  munkasebességet, vagy akár a hidraulika-rendszer, illetve a motor paramétereivel kapcsolatos információk halmazát. Folyamatosan figyeljük ezeket is. A rendszer Ultimate verziójában már a dokumentáció is elérhető. Meg tudjuk például vizsgálni a hozam- vagy vetéstérképeket, a tőszámot stb., akár évekre visszamenőleg is, és összevetést is tudunk tenni.
A JD Link nagyon szerteágazó. Az biztosan mondhatom, hogy minél magasabb szinten használja valaki a szolgáltatást, annál több lehetőséget biztosít számára. Mi sem használjuk ki teljesen, de próbálkozunk. Az első alkalmazás után két éven belül minden traktorra és kombájnra bevezettük, és intenzíven használjuk, mert látjuk a jelentőségét.

Bori Balázs: Amit én nagyon szeretek a JD Linkben az az, hogy a különböző térképek összevetésével nagyon jól látszik a belvizes területek helye, amit a művelés alól ki tudunk vonni, vagy a többi területtől eltérően tudunk kezelni. Nekem személy szerint a kollégák bérezésénél is segít, hiszen meg tudom vizsgálni az előző havi teljesítményüket.

A szervizszolgáltatásban vagy a karbantartásban mennyit tud segíteni?

B. B.: Az olajcserét jelzi, de erről a kollégák is tájékoztatnak bennünket, vagy beállítják előre a traktoron a hátralévő üzemóra visszaszámlálását. Ami most újdonság az az Expert Alert. Mi ezt tavaly nyár óta alkalmazzuk. Akkor indította el a John Deere a tesztüzemet a kombájnjainkon. A rendszert most kezdtük el használni és átlátni, pozitív várakozásaink vannak vele kapcsolatban. Szép jövőképnek látszik, hogy egy piros hibakód esetén azonnal megjelenik egy KITE-s szerelő.