Alkatrész 2024. május 22.

A permetezőfúvóka-kiválasztás legalább olyan fontos, mint a növényvédőszer-kiválasztás

A környezettudatosság és a fenntarthatóság iránti társadalmi elvárás hatására az elmúlt években számos olyan széles hatásspektrumú, perzisztens növényvédőszer-hatóanyag került kivonásra, mely a kijuttatástechnológiai hibákat, hiányosságokat elfedte.

A jelenleg rendelkezésre álló növényvédő szerek hatékonyságát már alapvetően meghatározza, hogy mikor és milyen minőségben kerülnek a célfelületre. A növényvédőszer-kijuttatás során a permetlémennyiséget és a cseppméretet a károsító tulajdonságainak, a növényvédő szer sajátosságainak, a termesztéstechnológia és a permetezőgép műszaki paramétereinek figyelembevételével kell meghatároznunk.

A permetezőgéppel és a rászerelt permetezőfúvókával végezzük el a kiválasztott növényvédő szerek célfelületre történő kijuttatását. Ahhoz, hogy a kijuttatott növényvédő szer a növényen a lehető legjobb hatást fejtse ki, nagyon komoly „kijuttatástechnológiát” kell alkalmaznunk.

A kijuttatástechnológia kulcseleme a permetezőfúvóka, melynek típusa, mérete, elhelyezése meghatározza a permetléfedettséget, a cseppméretet és a kijuttatás egyenletességét. A helyesen kiválasztott fúvókaméret és -típus jelentősen hozzájárul a növényvédő szerek hatékonyságához, a környezeti terhelés csökkentéséhez.

A fúvóka kiválasztása során az alábbi szempontokat célszerű figyelembe venni:

      A növényvédő szereket hatáshely és a növényben való mozgás szempontjától két csoportba soroljuk.

  1. A kontakt készítmények a hatásukat lokálisan fejtik ki, a növényben nem, vagy csak korlátozott mértékben mozognak, ezért ezen készítmények kijuttatásakor a nagy borítottságra és az apró cseppméretre kell törekedni.
  2. A szisztemikus hatású készítmények a növényben hajtáscsúcs- vagy gyökérirányú mozgást végeznek, ezért ebben az esetben már a nagyobb cseppméret és a kisebb felületi borítottság is elegendő.

A gyomnövények morfológiai alakulását is célszerű figyelembe venni fúvókaválasztás során, az egyszikű, keskeny levelű gyomnövények levélfelületén az apró cseppek jobban meg tudnak tapadni, mint a nagyobbak. A kétszikű, „széles” levelű gyomnövények esetében a nagyobb cseppek is jól megtapadnak, kellő hatékonyságot biztosítanak, ekkor már nem szükséges a könnyen elsodródó apró cseppek alkalmazása.

A talajfelületre (preemergens) kijuttatott herbidek esetén a borítottság mellett az elsodródásgátlás a legfontosabb.

 

1. Gyomirtás fúvókái

 A gyomirtó szerek jelentős része felszívódó, melyek megfelelő hatékonyságához nem szükséges a tökéletes permetléfedettség!

A kontakt gyomirtó szerek kijuttatási technológiája jellemzően megegyezik a gombaölő szerekével!

 

2. Gombák és rovarok elleni védelem fúvókái

 A kontakt gombaölő és rovarölő szerek esetében szintén a „teljes” fedettségre és az apró cseppek képzésére kell törekedni! A szisztemikus készítmények esetében szintén az apró cseppméret a kívánatos de, már az alacsonyabb fedettség is elegendő.

A kukoricamoly elleni csővédelemre a 360 UNDERCOVER adaptert ajánljuk. Alkalmazásával a címer feletti permetezés helyett a rovarölő szert a csőzónába juttatjuk ki, így a felhasznált növényvédő szert és a kijuttatandó lémennyiséget akár a 40-50%-kal lehet csökkenteni.

 

3. UAN fúvókák

Folyékony nitrogén kijuttatása kalászosokra, repcére. Kijuttatási követelmény – nem lehet porlasztani!

A fúvókakapacitás kiválasztásánál feltétlenül figyelembe kell venni az UAN oldat sűrűségét, ezért, ahol nem ad meg rá a gyártó külön értéket, ott a megadott értéket el kell osztani az 1,13-as korrekciós számmal!

Munkasebesség (km/h): nagyon fontos a tervezett munkasebességhez és a növényvédő szerhez a megfelelő fúvókacsoport kiválasztása. A fúvókacsoport kiválasztásával illesztjük a permetezőfúvóka cseppméretét a tervezett munkasebességhez és a növényvédelmi technológia követelményéhez! Megvalósítottuk – 10 éve alkalmazzuk: gyomirtásban és kalászvédelemben 24 km/h munkasebesség és 210 l/ha dózis mellett is megfelelő cseppméretet és célfelület-fedettséget értünk el minimális elsodródás mellett.

A folyékonyműtrágya-kijuttatást is elvégezhetjük permetezőgéppel, de ekkor speciális fúvókát kell alkalmaznunk. A folyékony, nitrogéntartalmú műtrágyák kijuttatása esetén nagy cseppek képzésére kell törekedni a fitotoxicitás csökkentése végett. A folyékonyműtrágya-kijuttatás során is nagy hangsúlyt kell fordítani a keresztirányú szórásképre.

Dózis (l/ha): a növényvédőszer-dózis ismeretében tudjuk kiválasztani a permetezőfúvóka-csoportból a megfelelő fúvókaméretet.

Kijuttatandó növényvédő szer (UAN oldat, gyomirtó szer vagy gombaölő szer): Minden szercsoportnál más a kijuttatás során a technológiai követelmény.

A növényvédelmi gépek esetében a rendszeres tisztításnak, karbantartásnak nemcsak az élettartamra van hatása, hanem a kijuttatás minőségére, a szórásképre is.

Mielőtt elkezdjük a szezont, feltétlenül beszélnünk kell a fúvókák élettartamáról. Tisztában kell lennünk azzal, hogy pár százezer forint értékű fúvókán múlik a több millió forint értékű növényvédő szerünk hasznosulása. A növényvédő szer hasznosulása érdekében nem spórolhatunk a permetezőfúvókákkal!

A nyomon követhetőség miatt nagyon fontos a helyi körülmények között ha-ra vetíteni a fúvókák élettartamát! Amikor fúvókáink elérik a tervezett élettartam 60-70%-át, le kell ellenőrizni a fúvókák átfolyási adatait, mert ez mutatja meg az állapotukat.

Alapanyag

Élettartam (üó.)

Élettartam* (ha)

műanyag

300

8.500-18.000

rozsdamentes acél

600

17.000-36.000

kerámia

850

24.000-50.000

polyacetal

csak a John Deere használja

900

26.000-54.000

 

*Élettartam ha-ra vetítve:

  1. 24 m szórókeret + 12 km/h munkasebesség
  2. 30 m szórókeret + 20 km/h munkasebesség

 

A növényvédelmi kezelés sikeréhez önmagában nem elegendő a megfelelő készítmény kiválasztása, a kijuttatás módjának, a készítmény célfelületre jutásának kulcsfontosságú szerepe van.

Bereczki Péter, kerekedelemet támogató mérnök

Nagy László, fejlesztőmérnök