Növényvédelem2017. június 27.

A napraforgó és a repce aktuális kezelési lehetőségei

Szakembereink aktuális tanácsait az alábbiakban olvashatja.

Védekezési felhívás a napraforgóban


Az elmúlt időszakban az ország döntő részén jelentős csapadék hullott. Sajnos a csapadékhoz igen sok helyen jég is társult. Ezen tényezők igazán kedvező feltételeket biztosítanak a gombás eredetű fertőzéseknek.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) hervadást okozó szártő-fertőzés formája gyorsuló ütemben terjed. A nagymennyiségű csapadékot kapott területeken hamarosan számítanunk kell az aszkospórás eredetű szárközép- és virágzó tányérok megbetegedésére.


 
Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) terjedése valamelyest felgyorsult.A szürkepenész (Botrytis cinerea) a jégverte állományokban, valamint a levéltetvek által szívogatott táblákon, mint sebparazita megjelenhet, és ezek későbbiekben kiindulási gócpontjai lehetnek a tányérfertőzésnek.

Védekezési javaslat:

A védekezés jelen időszakban indokolt és szükségszerű. A csapadékos időszakokban a strobilurint is tartalmazó készítmények adják a legnagyobb terméstöbbletet. Ajánlott a Trezor 0,4 l/ha + Olajmax 1,6 l/ha.

Amennyiben a területen indokolt a rovarölő szeres kezelés:
Csillagbimbós állapotig: Ninja Zeon 0,2 l/ha
Virágzástól citromérésig:Ninja Zeon 0,2 l/ha (csak méhkímélő technológiával!)       vagy
                                       Calypso 480 SC 0,075 l/ha
                                       Mospilan 20 SG 0,2 kg/ha
                                       Biscaya 0,15 l/ha

Repce becőragasztás és deszikkálás


Hamarosan elérkezünk a repce betakarítás időszakához, a megtermett termés maradéktalan betakarításához nélkülözhetetlen a becőragasztás és az állományszárítás.

Becőragasztás

A gyakori csapadékos időjárás a becők megázása majd száradása, fokozza a becők felnyílásának veszélyét. Az Elastiq Ultra egy olyan szintetikus polimer alapú ragasztóanyag, ami egy olyan féligáteresztő hártyát képez, a becő felületén mely a külső vízfelvételt gátolja, de a vízleadást nem. A becő felrepedését megakadályozza, ezáltal a pergési veszteség csökken.

Használati javaslat:

Betakarítás előtt 2-3 héttel (BBCH 80-82) a becők V formára hajtva még nem reped ki (lásd. kép) dózis 0,8-1,0 l/ha önmagában csak gyommentes állományban.

Állományszárítás

A heterogén, gyomos, megdőlt, jégverte állományoknál szinte kötelező a deszikkálás. Munkaszervezési és termésbiztonsági szempontjából azonban minden repcében érdemes elvégezni az állományszárítást.

Használati javaslat:

Retro R 1,5 -2,0 l/ha a tervezett betakarítás előtt 5-8 nappal. A főhajtás felső harmadában a becők érettek a hibridre jellemző színnel (lásd kép).


 
Fozát 480 3,0-4,0 l/ha a tervezett betakarítás előtt 7-12 nappal. A becőkben lévő magok a főhajtás középső harmadában kb. 60 %-ban barnák, a becők zöldek zöldes barnák. (lásd kép).