Növényvédelem2021. október 11.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 41. hét

Az elmúlt hét a Dunántúlon esővel, a Tiszántúlon esőben reménykedve telt. A Tiszántúlon a száraz idő miatt egész héten zavartalanul folyt az őszi búza vetése, a Dunántúlon többnyire csak a hét elején tudtak vetni. A Dunántúlon a repcék szépen fejlődtek, az Alföldön viszont csak vontatottan.  

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

Az elmúlt héten kedd estétől ismét csapadékosabb periódus kezdődött, csütörtök délig a Dunántúlon és a Duna-Tisza közének jelentős részén 10-40 mm közötti mennyiség esett, míg az ország keleti, északkeleti harmadán alig 1-2 mm. Az időjárás szempontjából ismét ketté szakadt az ország. Az Észak-Alföldön már jó ideje nem esett jelentős mennyiségű csapadék, ezért a repcék vontatottan fejlődnek, elvetett őszi árpa, illetve őszi búza is csak foltokban kel.

A csapadékmennyiség alakulása (2021.10.04-10.10.) A PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2021.10.04-10.10.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.10.04-10.10.) A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.10.04-10.10.)
A PrecMet állomások adatai alapján

forrás: http://aszalymonitoring.vizugy.hu/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de főleg északon, északkeleten délutánig vékonyabb lehet a felhőzet. Az ország déli felén többfelé, másutt elszórtan valószínű eső, zápor. Az északi szelet élénk, az Észak-Dunántúlon helyenként erős lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 1 és 9, a maximum általában 10 és 15 °C között várható, de a csapadékosabb délnyugati tájakon ennél hűvösebb, északkeleten pedig akár 16, 17 °C is lehet.

Kedden nagyrészt erősen felhős lesz az ég, inkább csak az esti óráktól szakadozhat, csökkenhet nyugat felől a felhőzet. Elszórtan valószínű eső, zápor. Az északnyugati, északi szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A minimum-hőmérséklet 1 és 9, a csúcsérték 10 és 14 °C között várható.

Szerdán keleten is felszakadozik a felhőtakaró. Napközben felhőátvonulások várhatók, általában több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan valószínű záporeső. A kevésbé felhős, szélvédett körzetekben hajnalra átmeneti ködfoltok képződhetnek. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 °C között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett tájakon 0, -1 °C-ot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 °C között várható.

Csütörtökön változóan felhős idő valószínű. Helyenként kialakulhat zápor. A kevésbé felhős, szélvédett körzetekben hajnalra átmeneti ködfoltok képződhetnek. Sok helyütt megélénkül az északi szél. A hőmérséklet hajnalban általában 1 és 6 °C között, a kevésbé felhős, szélvédett vidékeken fagypont alatt alakul. A csúcsérték többnyire 9 és 14 °C között várható.

Pénteken a több-kevesebb napsütés mellett szakadozott felhőzóna vonulhat északnyugatról délkelet felé. Elszórtan előfordulhat eső, zápor. A kevésbé felhős, szélvédett körzetekben hajnalra átmeneti ködfoltok képződhetnek. A délnyugati, majd északnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 7 °C között alakul, de a kevésbé felhős, szélvédett tájakon 0, -3 °C-ot is mérhetnek. A maximum-hőmérséklet 10 és 15 °C között valószínű.

Szombaton felhőátvonulásokra számíthatunk. Szórványosan kialakulhatnak záporok. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. A hőmérséklet hajnalban általában 2 és 10 °C között, a kevésbé felhős, szélvédett tájakon fagypont körül alakul. A maximum többnyire 8 és 13 °C között várható.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

cspapdék anomália

hőmérséklet anomália

National Centers for Environmental Prediction, csapadék előrejelzése (10.09-10.17.).
National Centers for Environmental Prediction, csapadék előrejelzése (10.09 - 10.17.).

forrás: http://wxmaps.org/pix/prec4

Az őszi búzában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az őszi búza fejlettségi állapota az elmúlt héten: mag-kelés (BBCH 00-09).

Az őszi búzában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kelő állományokba a mezei pocok (Microtus arvalis)betelepedésére kell számítani. A csapadékosabb dunántúli állományokban a búza kelésével együtt intenzív gyomosodás tapasztalható.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce fejlettségi állapota az elmúlt héten: 4-6-(8) levél (BBCH 14-16-18).

A Dunántúlon a repce jellemzően 4-8 leveles fejlettségű, ellenben az Alföldön a 2-4-6 leveles, heterogén fejlettségű állományok jellemzőek.

A repcebolha (Psylloides chrysocephala)az Alföldön egyre nagyobb mértékben károsítja a vontatottan fejlődő repceállományokat, a kártétel egyelőre a tábla szegélyében erősebb, de ott sem haladja meg az 5-8%-ot. A Dunántúlon a fejlettebb állományok már kinőtek a bolha „foga alól”.

A szárazsággal és bolhakártétellel küzdő repce
A szárazsággal és bolhakártétellel küzdő repce

A kis káposztalégy (Delia radicum) harmadik nemzedéke már nem rajzik, az elsőnek lerakott tojások már kikeltek, de kártételt egyelőre csak az árvakeléseken tapasztaltunk. Az Alföldön az aszály miatt a károsított tövek alig észrevehetőek.

A repce- és mustárdarázs (Athalia rosae) és (A. glabricollis) lárvakártétele jellemzően közepes erősségű, csak szórványosan fordulnak elő erősen fertőzött foltok.

A repcedarázs mellett még számos faj hernyója is károsít pl.: a káposztalepke (Pieris brassicae) harmadik nemzedéke, mely szórványosan jelentős károkat okoz.

Elkezdődött a levéltetvek tömeges betelepedése az állományokba, szórványosan a kolóniák kialakulása is megfigyelhető.

Az ez évi repcetáblák ápolását több termelő is elhanyagolta, ezáltal jelentős árvakelés alakult ki, ami elősegítette a rovarkártevők felszaporodását, ezzel veszélyeztetve a környező repceállományokat.

A kukorica és a napraforgó betakarítása miatt elkezdődött a mezei pocok (Microtus arvalis)betelepedése a repcébe.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A meteorológiai prognózis szerint a hét első felében az egész ország területén kialakulhat eső, zápor, de jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű. A prognosztizált időjárás továbbra is kedvező a kárevők számára.

Az Alföldön a repcebolha huzamosabb kártételére kell számítani a heterogén fejlettségű állományokban.

A kis káposztalégy számára is kedvez a prognosztizált időjárás, ezért az Alföldön jelentősebb kártételére kell számítanunk.

A repcedarázslárvák további kártételére kell számítani, a táblákat folyamatosan vizsgálni kell, mert a lárvák pár nap alatt tarrágást okozhatnak.

A levéltetvek további betelepedésére terjedésére, szaporodására kell számítani.

A mezei pocok jelentős mértékben felszaporodott a napraforgó és a kukorica területeken, ezért a betakarítás előrehaladtával és a talajmunkákat követően tömeges betelepedésére kell számítanunk.

A hétre prognosztizált eső vélhetően egy újabb gyomkelést fog beindítani, ezért a gyomirtás elvégzése feltétlen szükséges. Egyelőre a magról kelő nyárutói gyomnövények (T4) tömeges kelése lesz jellemző a magas talajhőmérséklet miatt. A klasszikus áttelelő T1 és T2 gyomok tömeges kelésére még várnunk kell míg a talaj felső 3-5 cm rétege 8-10 °C-ra hűl.

Védekezési javaslat

A repcebolha és a repcedarázs lárva kártétele esetén védekezni kell, a védekezésre a Karis 10 CS 0,075 l/ha vagy a Ninja Zeon 5 CS 0,15 l/ha dózisát javasoljuk.

Mezei pocok elleni védekezésre a Pocok Tox Max-ot vagy a Rodent Stop-ot (klórfacinon) és a Ratron WG-t (cinkfoszfid) javasoljuk a 6300/2222-2/2021, 6300/1536-3/2021 és a 6300/1066-2/2019 (illetve 6300/2260-1/2020) sz. engedélyokiratban foglaltak szerint járatkezelés formájában.

Gyomirtásra a repce 2-4 leveles állapotában a Salsa 75 DF + Sultan 50 SC (20 gr/ha+ 2 l/ha) kombináció alkalmazását javasoljuk a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen.

A gabona-árvakelés ellen a már kikelt állományban szelektív egyszikűirtó szerrel pl.: Rango 40 EC 0,8-1,5 l/ha dózisával védekezhetünk. Fontos, hogy az 1-3 leveles gabona fejlettségéig használjuk a 0,8l/ha dózist, amennyiben a gabona fejlettsége meghaladja a 3-5 levelet, célszerű az 1-1,5 l/ha dózist használni.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettségi állapota az elmúlt héten: teljesérés (BBCH 89).

Az érő kukoricában a csővégi rovarkártétel nyomán egyre jelentősebb a penészgombák és a fuzárium fertőzése. A kukoricamoly-kártétel mértéke a kezeletlen táblákon az idén becslések szerint 15-35% körül alakult.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricamoly csőkártétele nyomán a penészgombák és a fuzárium fertőzése is nőni fog.

A gyapottok-bagolylepke folyamatos kártételére vélhetően csökkeni fog, mivel az imágók eltűntek a csapdákból.