Növényvédelem2021. szeptember 13.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 37. hét

Az elmúlt héten a gyapottok bagolylepke nagy számban repült a csapdákba, elhúzódó, erős rajzásra számítunk. A kukoricamoly lárvák már mindenfelé megtalálhatóak a kukoricacsövekben, a kártételük nyomán a csőpenész terjedése megfigyelhető. A repcében a repcebolha kártétel erősödése volt észlelhető.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

A múlt héten egy anticiklon alakította időjárásunkat, melynek hatására száraz, napos, mérsékelten meleg, eseménytelen időjárásban volt részünk. Nagy volt a napi hőingadozás, reggelente 6-8 °C-ra ébredhettünk, majd a kora délutáni órákban már nem ritkán meghaladta a hőmérséklet a 25-29 °C-ot. Múlt szerda óta az országban sehol sem fordult elő jelentős mennyiségű csapadék, csak a reggeli harmat adott némi nedvességet. A talajok felső rétege erősen kiszáradt.

csapadék mennyiség
A csapadékmennyiség alakulása (2021.09.06 - 09.12.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.09.06-09.12.) A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.09.06 - 09.12.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett napos idő várható. Helyenként zápor előfordulhat. A változó irányú szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 °C között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken néhány fokkal hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 °C között valószínű.

Kedden a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csak néhol fordulhat elő kisebb zápor. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 °C között alakul.

Szerdán a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, csak néhol lehet kisebb zápor. A déli szél a Dunántúlon megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 9 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 °C fok között valószínű.

Csütörtökön hidegfront vonul át, emiatt átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet. Elszórtan kell számítani záporra, helyenként zivatarra. Az északnyugatira forduló szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 30 °C között alakul.

Pénteken csökken a felhőzet, majd változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Főként a nap első felében lehet még szórványosan záporos jellegű csapadék. Az északnyugati szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 °C fok között alakul.

Szombaton változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható. Csak kevés helyen lehet gyenge csapadék. A változó irányú szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 °C között alakul.

 forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

csapadék anomália

Hőmérséklet anomália

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce fejlettségi állapota az elmúlt héten: mag-kelés (00-09)

A Dunántúlon az elmúlt héten befejeződött a repce vetése, az első vetések szik-két leveles fejlettségűek. Az Alföldön az elmúlt héten is folytatódott a repce vetése, a száraz időjárás miatt sokan kivártak mind a talajmunkákkal, mind a vetéssel, a korai vetések jellemzően szikleveles fejlettségűek, heterogén kelésűek.

A repcebolha (Psylloides chrysocephala)károsítja a kelő repceállományokat, a kártétel mértéke egyelőre még nem jelentős.

A kis káposztalégy (Delia radicum) folyamatosan növekvő számban van jelen a csapdákban, a harmadik nemzedék rajzása várható.

A repcedarázs (Athalia rosae)imágói is megjelentek a táblákon, egyelőre azonban a megkésett vetések miatt csak elvétve találnak tápnövényt.

Egyre több elvetett táblán jelent meg a gabona árvakelés, mely a repce vetési mélységében a nedvességtartalmat tovább csökkenti.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A meteorológiai prognózis szerint száraz és enyhe szeptemberi időjárás várható, átmeneti lehűléssekkel és kevés csapadékkal.

A repcebolha növekvő és huzamosabb kártételére kell számítani a heterogén és vontatott kelés miatt. A kártétel mértékétől függően szükség lehet rovarölő szeres kezelésre a szegélyekben, illetve táblaszinten.

A repcedarázs a kelő repcékbe folyamatosan rakja a tojásait, ezért a lárvák megjelenését figyelemmel kell kísérni.

A kis káposztalégy számára is kedvez a prognosztizált időjárás, ezért jelentősebb kártételére kell számítanunk.

Védekezési javaslat

A repcebolha erős kártétele esetén célszerű beavatkozni, a védekezésre a Karis 10 CS 0,075 l/ha vagy a Ninja Zeon 5 CS 0,15 l/ha dózisát javasoljuk.

Gyomirtásra a repce 2-4 leveles állapotában a Salsa 75 DF + Sultan 50 SC (20 gr/ha+ 2 l/ha) kombináció alkalmazását javasoljuk a magról kelő egy és kétszikű gyomnövények ellen.

A repce gyomirtása a kalászos tarlón kezdődik, ugyanis ott lehet legköltséghatékonyabban védekezni a gabona árvakelés, az évelő egy- és kétszikű gyomok ellen, a védekezésre a glifozát hatóanyagú Fozát 480 4-6 l/ha dózisát javasoljuk. A gabona árvakelés ellen védekezhetünk az elvetett táblán, amennyiben a repce még nem csírázott ki, szintén glifozáttal, illetve a már kikelt állományban szelektív egyszikűirtó-szerrel pl: Rango 40 EC (0,8-1,5 l/ha).

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettségi állapota az elmúlt héten: teljesérés (BBCH 89)

Az érő kukoricában a csővégi rovarkártétel nyomán egyre jelentősebb a penészgombák és a fuzárium fertőzése.

Az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera) nőstények tojásrakása befejeződött, az imágók száma is jelentősen lecsökkent.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) lárvák kártétele folyamatosan nő a csövekben, gyakran a gyapottok-bagolylepke hernyóval együtt is megtalálható.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) harmadik nemzedéke a rajzás végéhez közeledik, csökkent némileg a fogások száma, a nemzedékek teljesen egybefolynak, nem választhatóak szét, ezért folyamatos lárvakelés és kártétel tapasztalható.

Gyapottok-bagolylepke kártétel
Gyapottok-bagolylepke kártétel

A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) kártétele az állományok előrehaladott érése miatt már nem vagy alig látható.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricamoly csőkártétele és a csőkártétel nyomán a penészgombák és a fuzárium fertőzése is nőni fog.

A gyapottok-bagolylepke folyamatos kártételére kell számítani, jelentős kárt okozhat még a kései betakarítású csemegekukoricában, ezért ott mindenképp védekezni kell. Az árukukoricában az érés előrehaladása miatt csökken a kártétel mértéke.

Védekezési javaslat

A gyapottok bagolylepke harmadik nemzedékének a lárvái ellen a csemegekukoricában a védekezésre a Coragen 20 SC 0,15 l/ha dózisát javasoljuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó fejlettségi állapota az elmúlt héten: citromérés-teljesérés (BBCH 85-89)

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthificiens)terjedése jelentősen lassult a nyugati országrészben, a keleti országrészben a fertőzöttség mértéke stagnált.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophominaphaseolina) okozta foltszerű növénypusztulással egyre gyakrabban találkozunk, erősebb kártétel az Alföldön fordul elő. A fertőzést a szártő kettévágásával a mikroszkleróciumok tömeges jelenléte miatt könnyen azonosíthatjuk. A keleti országrészben az állományok foltszerű kényszerérését jellemzően ez okozta.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) az elmúlt hét folyamán lassú ütemben terjedt, illetve stagnált. A fertőzött foltok jól láthatóak, jellemzően elszáradtak, a szártő kettévágásával jól láthatóak a bélszövetben a fekete szkleróciumok.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi)terjedése megállt az egész országban.

A szürkepenész (Botrytis cinerea) továbbra is szórványosan fordul elő, további terjedését nem tapasztaltuk.

A fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) lassú, szórványos terjedése és kártétele volt megfigyelhető a Dunántúlon, ott a növénypusztulások jelentős részéért felelős.

A napraforgó növényeken, tányéron a Rhizopus spp. penészgomba további lassú terjedése volt megfigyelhető, mely vélhetően a növekvő rovarkártételhez köthető.

Az Alföldön a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója a tányérokat tovább károsította, a sebeken kórokozók pl.: Rhizopus spp. telepedtek meg.

A mezei poloskák (Lygus spp.) szórványosan jelen vannak az állományokban, a fertőzés mértéke igen szélsőséges, de egyelőre jellemzően gyenge-közepes.

A száraz időjárás miatt a gazdák több esetben (elsősorban a kisebb területen gazdálkodók) a deszikkálás elhagyása mellett döntöttek, bízva a természetes érésben, ugyanakkor figyelmen kívül hagyták a táblák heterogén érettségi állapotát, ami a betakarítási veszteséget fogja növelni.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthificiens)további terjedésére nem vagy csak szórványosan kell számítanunk a felső leveleken és a tányér fészekpikkelyein.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) okozta növénypusztulás, illetve a foltok mérete sem fog már nőni.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) terjedésével sem kell már számolnunk.

A rozsda (Puccinia helianthi)további terjedésével sem kell számolnunk.

A szürkepenész (Botrytis cinerea) tányér fertőzésével a rovar károsított állományokon kívül nem kell számolnunk.

A fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) további lassú terjedésére már csak a kései vetésekben kell számítani.

A Rhizopus spp. terjedése vélhetően gyapottok-bagolylepke hernyó által károsított táblákon lesz jelentősebb.

Az időjárás és a növények fenológiai állapota már nem kedvez az atkák felszaporodásának, ezért a populációk mérete jelentősen csökkeni fog.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyó tányér kártétele helyenként még jelentős lesz, ezért a rágásokon keresztül a kórokozók további fertőzésére kell számítanunk.

A mezei poloskák (Lygus spp.) kártétele is csökkeni fog.

A kabócák tojásrakásának az intenzitása csökkeni fog, ezzel együtt a jellegzetes „kárkép” is egyre ritkább lesz.

Az állományok heterogén érettségi állapota miatt állományszárítás elvégzése a betakarítási veszteségek csökkentése és a minőségmegőrzés érdekében elengedhetetlen!

 

Védekezési javaslat

A napraforgó kórtani helyzete miatt a táblák érettségi állapota heterogén, ami a betakarítás optimális időzítését lehetetlenné teszi, illetve a betakarítási veszteségeket növeli, ezért célszerű az állományszárításra a gyors hatású dikvát-dibromidhatóanyagú készítményeket választani.

A kaszatok 25-30 %-os nedvességtartalmánál, a dikvát-dibromid hatóanyagú Reglone Air-t (1,5-2,0 l/ha), Solaris-t (1,5-2,5 l/ha) vagy a Dessicash 20 SL-t (1,5-2,0 l/ha) javasoljuk. A Relone Air a 6300/355-2/2021 ikt. számú a Solaris a 6300/681-3/2021 ikt. számú és a Dessicash 20 SL 6300/681-2/2021 ikt. számú szükséghelyzeti határozatban foglaltak szerint használható fel.